Mısır: Hükümetin "Hoş Geldin Ramazan" fuarları, pahalılığa karşı öfkeyi ortaya koyuyor

Ürünlere yoğun talep ile stokların tükenmesi şikayeti ve yetkililere yönelik eleştiriler var

Şıra el-Hayme'deki "Hoş Geldin Ramazan" fuarındaki ürünler (Mısır Tedarik Bakanlığı)

Mısır'da hükümetin fiyat artışlarını hafifletmek amacıyla düzenlediği "Hoş Geldin Ramazan" fuarlarına katılan vatandaşların, pahalılık ve bazı ürünlerin tükenmesine yönelik öfkesi dikkat çekti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Son günlerde Mısır'da sosyal medya platformlarında, özellikle Menufiya (Mısır Deltası) ve daha önce başkent Kahire’ye yakın Kalubiye illerinde düzenlenen "Hoş Geldin Ramazan" fuarlarından alınan görüntüler, geniş çapta paylaşıldı. Görüntülerde, vatandaşların yoğunluğu, ürünlerin erişilemezliği ve fiyatların yüksekliğinden kaynaklanan şikayetler yer aldı. Ancak Mısır hükümeti, fiyat artışlarıyla mücadele etmek amacıyla "indirimli" ürünlerin satıldığı satış noktalarını genişlettiğini belirtiyor.

Yerel haber sitelerine göre, Menufiya'nın Şibin el-Kum bölgesindeki "Hoş Geldin Ramazan" fuar çıkışında yaşanan yoğunluk ve izdiham nedeniyle organizatörler, kapıları geçici olarak kapatma kararı aldı. Bu durum, gözlemciler tarafından artan fiyatlar nedeniyle sosyal ve ekonomik yüklerin arttığının bir göstergesi olarak değerlendirildi. Bu süreçte, vatandaşlar bazı ürünlerin bulunmadığını belirtti.

Menufiya Valisi İbrahim ebu Leymun, geçen Pazartesi günü Şibin el-Kum şehrinde "Hoş Geldin Ramazan" fuarlarının en büyüklerinden birini açtı. Vali, fuarı ziyaret ederek temel gıda maddelerinin uygun ve rekabetçi fiyatlarla sunulup sunulmadığını ve vatandaşların Ramazan ayı öncesinde rahatlatılmasına yönelik tedbirleri denetledi.

Geçen Cumartesi günü, Kalubiye ilindeki Şibra el-Hayme'de açılan "Hoş Geldin Ramazan" fuarında büyük bir izdiham yaşandı. Bu durum, vatandaşlar arasında büyük bir rahatsızlığa ve Ticaret ve Tedarik Bakanı Ali el-Mesilhi'ye yönelik şiddetli saldırılara neden oldu. Mesilhi, vatandaşların izdihamı nedeniyle fuarı terk etmek zorunda kaldı.

Ticaret ve Tedarik Bakanı etiketi, Mısır'da trend oldu ve aktivistler, ülkedeki birçok ürünün fiyatlarının artması nedeniyle "#Tedarik Bakanı" hashtag'ini başlattı. Eymen adlı bir kullanıcının hesabından "Bakan fuarı terk ettikten sonra ürünleri bulamadık" denildi. Başka bir hesap olan "Muna" ise "Fuar yetkilileri, Bakan oradayken belirtilen fiyatların dışında ürünleri sattı" ifadesini kullandı.

Mısırlı gazeteci Ahmed Musa da Tedarik Bakanına yönelik saldırılara katıldı ve geçen Cumartesi günü bir televizyon programında "Fuarda yaşananlar iyi bir manzara değil, büyük bir krizin varlığını haber veriyor" dedi. Ayrıca, "Hoş Geldin Ramazan" fuarlarına katılan tüccarları "gıda ürünlerini ve mallarını saklamakla" suçladı.,

El-Mesilhi, Şibra el-Hayme'de açtığı fuarın ardından yaptığı açıklamalarda, "Hoş Geldin Ramazan" fuarlarında gıda maddeleri, tüketim ürünleri, et ve tavuk gibi çeşitli ürünlerin büyük miktarlarda ve piyasa fiyatlarının %25 ile %30 altında indirimlerle sunulduğunu belirtti. Ayrıca, "Fiyatlar çok cazip ve Şibra el-Hayme'deki 'Hoş Geldin Ramazan' fuarındaki tüm satıcılar, tüketicilere sunulan ürünlerde gerçek indirimler yaptı" diye ekledi.

Mısır Tedarik Bakanlığı, Şibra el-Hayme'deki "Hoş Geldin Ramazan" fuarının ve insanların ilgisinin bir videosunu resmi Facebook sayfasında yayınladı ve "Fuar, vatandaşların %15 ile %30 arasında değişen indirimlerle temel ürünleri satın alabilmeleri için açık" ifadelerini kullandı.

Bu arada, sosyal medya platformları son günlerde ülkedeki şeker kriziyle ilgili büyük bir etkileşim gördü ve "#Kilo_Şeker" etiketi trend oldu.

Geçen ay, Mısır Tedarik Bakanı, fiyat artışları ve bazı stratejik ürünlerin bulunabilirliğine ilişkin sorunlar hakkında Mısır Parlamentosu üyeleri tarafından sorulara ve eleştirilere maruz kaldı. Bazı milletvekilleri, temel ürünlerin fiyatlarını kontrol edememesi ve son dönemde bakanlıkta ortaya çıkan yolsuzluk vakaları nedeniyle bakanın "derhal istifa etmesini" talep etti. Bakan o dönemde, pandemi, Rusya-Ukrayna savaşı, Gazze'ye İsrail saldırıları ve Sudan'daki savaş gibi son üç yılda yaşanan birçok zorluk nedeniyle küresel fiyat artışlarına katkıda bulunduğunu belirterek Mısır'daki ekonomik krizi açıklamaya çalıştı.

Mısır Parlamentosu üyesi Hasan Ammar, "Hoş Geldin Ramazan" fuarlarının sabit veya gezici olarak illerde artırılmasının önemini vurgulayarak özellikle uzak bölgelerde ve mahrumiyet alanlarında yaşayan vatandaşların fuarlara erişiminin sağlanması gerektiğini belirtti. Ammar, "Fuarların varlığı, bazı tüccarların ürünleri tekelinde tutmasına karşı konulmasına ve özellikle Ramazan ayında vatandaşların gıda güvenliğini destekleyerek yüklerinin hafifletilmesine yardımcı olur" dedi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU