Kudüs'te bir Türkün İsrail polisini bıçaklaması neden dikkat çekici?

Arap olmayan biri tarafından gerçekleştirilen ilk bıçaklama vakası

İsrail polisi Kudüs'teki bıçaklama olayının gerçekleştiği bölgeyi kordon altına aldı / Fotoğraf: Reuters

İsrail polisi dün Kudüs'te polis memurlarını hedef alan bıçaklı saldırının failinin öldüğünü duyururken, failin Türk vatandaşı olduğunun ortaya çıkmasının ardından kimliği dikkat çekti. Polis, bıçaklama olayının faili 34 yaşındaki Hasan Saklanan'ın Doğu Kudüs'ün Eski Şehri'ndeki Sâhira Kapısı’nda bir polisi bıçaklayarak yaraladığını ve şahsın pasaportundan Pazartesi günü Ürdün'den turist vizesiyle ülkeye giriş yaptığının anlaşıldığını bildirdi.

İsrail'den yapılan açıklamaya göre, Saklanan Sâhira Kapısı'nın girişinde bir sınır polisi memuruna doğru koştu ve onu vücudunun üst kısmından bıçakladı. Bıçaklanan memur ve bölgedeki başka bir polis saldırganı vurarak öldürmeyi başardı.

Video görüntülerinde Eski Kudüs'teki dar bir sokakta iki polisin arkasında yürüyen genç bir adamın polislerden birinin üzerine atlayarak onu bıçaklamaya başladığı, ardından saldırgan ve yaralı polisin boğuştuğu, ikinci polisin saldırganı uzaklaştırmaya çalıştığı, ardından yaralı polis ve meslektaşının saldırgana yerde yatarken yakın mesafeden birkaç el ateş ettiği görülüyor.

Kudüs Emniyet Genel Müdürü Doron Turgeman olay yerine gelip değerlendirme yapmak ve kanıt toplamak üzere istişarelerde bulunmadan önce Kudüs'ün mahalleleri hızla askeri kışlaya dönüştü. Bu arada büyük bir İsrail istihbarat gücü saldırganın kaldığı Selahaddin Caddesi'nin merkezindeki bir otele baskın düzenledi, incelemelerde bulundu, odasını aradı ve eşyalarına el koydu.

Olayın nedenleri henüz resmi olarak açıklanmamış ve failin bağlantıları belirsiz olsa da, gözlemciler bunun gelecekteki olası saldırıların bir göstergesi olup olmadığını inceliyor.

Nadir görülen bir olay

Filistinliler zaman zaman çeşitli bölgelerde İsrail güçlerine karşı bıçaklı saldırılar düzenlese de Türk vatandaşı Saklanan tarafından gerçekleştirilen saldırı, ‘Arap olmayan bir kişi tarafından gerçekleştirilen ilk saldırı’ olması nedeniyle daha önce benzeri görülmemiş bir olay olarak dikkat çekti.

İsrail medyası olayın ironisine dikkat çekerken Times of Israel ‘yakın geçmişte böyle bir olay yaşanmadığını’ belirtti.

Filistinli olmayan biri tarafından gerçekleştirilen en eski bıçaklama olayı yaklaşık sekiz yıl önceydi.

Ürdünlü 50'li yaşlarındaki Muhammed el-Kasaci, 2017'deki ‘Kudüs ayaklanması’ sırasında Kudüs'te İsrailli polislere bıçakla saldırmış ve öldürülmüştü. El-Kasaci de Saklanan gibi, Kudüs'e turist grubu vizesiyle gelmişti. 2016 yılında ise İsrailli bir kadın polis Şam Kapısı'nda kendisini bıçaklamaya çalıştığını söylediği 28 yaşındaki Ürdünlü Said al-Amru'yu öldürmüş, Ürdün o dönemde bu iddiayı kabul etmemişti.

Kahire ile Tel Aviv arasında nedenleri konusunda çelişkili açıklamalar yapılmasına rağmen, Mısır-İsrail sınırı geçen yıl Mısırlı asker Muhammed Salah'ın İsrail kontrolündeki bölgeye girdikten sonra silahıyla İsrail askerlerini öldürdüğü bir saldırıya sahne olmuştu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İlişkilerde gerginlik

Türk vatandaşı Saklanan’ın Kudüs’te gerçekleştirdiği saldırı, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Hamas'a verdiği destek nedeniyle İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkilerin gergin bir dönemden geçtiği bir zamanda meydana geldi.

Filistinlilerin Batı Şeria'nın kuzeyinde saldırılar gerçekleştirmeye çalıştığı bir dönemde ve Kudüs'te bir haftadır devam eden saldırıların ardından gelen Kudüs'teki saldırı hakkında hiçbir İsrailli siyasi yetkili hemen yorum yapmadı.

Batı Şeria'nın başka bir yerinde, kuzeydeki Bartaa köyünde bir Filistinli aracın sınır polisi memurlarını ezmeye çalışmasının ardından bir araçlı saldırı girişiminde bulunuldu. Olayda yaralanan olmazken, polis araca ateş ederek karşılık verdi. Ardından fail yaya olarak kaçtı ve kovalamaca başladı.

7 Ekim'de Gazze Şeridi'ne başlattığı savaştan bu yana Batı Şeria'daki saldırılarını da arttıran İsrail, evleri ve altyapıyı tahrip eden saldırılarda yaklaşık 500 Filistinliyi öldürdü, binlercesini yaraladı ve gözaltına aldı.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU