Prens William, Gazze hakında yürekten konuştu ama hiç konuşmamalıydı

Tahtın varisinin Gazze'deki ölümlere ilişkin dikkatli, şefkatli ve uzlaştırıcı sözlerinden kazanacağı çok az, kaybedeceği çok şey var

Galler Prensi, Gazze'deki çatışmalarla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi: "Çok fazla insan öldürüldü. Ben de diğer pek çok kişi gibi çatışmaların bir an önce sona ermesini istiyorum" (AP)

Prens William'ın kendi deyimiyle "Ortadoğu'daki çatışmaya" ilişkin açıklaması, insani bakımdan mümkün olduğu kadar özenle hazırlanmış, şefkatli ve uzlaşmacı. Yine de bunu yayımlamakla hata etti.

Bulunduğu konum itibarıyla bu tür açıklamalardan kazanacağı çok az, kaybedeceği çok şey var çünkü monarşinin siyasallaşması ve istikrarsızlaşması riski çok fazla. William gibi bir şahsiyet Gazze hakkında ne söylerse söylesin, birilerini mağdur etmesi ya da kırgın bırakması kaçınılmazdır ve korkarım ki durum şimdiden bunu kanıtlıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İfade ettiği umutlarda nesnel bakımdan görünürde "yanlış" bir şey olduğundan değil, tam tersi. Alışılagelmiş tetikleyici kelimelerin hiçbiri burada yok. Kalıcı, geçici, sürdürülebilir, insani ya da başka türlü ateşkeslerden bahsedilmiyor. BM kararları hakkında hiçbir şey yok. Kuşatmadan söz edilmiyor ve terörizm ifadesi sadece bir kez geçiyor.

Galler Prensi daha ziyade "çatışmaların bir an önce sona ermesini" diliyor. Hepimiz bunu istemiyor muyuz? Binyamin Netanyahu ve Hamas'ın bulunması zor liderleri bile (doğal olarak kendi koşulları altında) bu konuda hemfikir olabilirler.

Nitekim İsrail hükümeti de Prens William'ın temkinli ama içten sözlerini ihtiyatla karşıladı. "Çok fazla insan öldürüldü" ifadesi sorumluluğu paylaşmaktan kaçınmanın zarif bir yolu ve Britanya kraliyet ailesinin bir üyesinin müdahalesi bağlamında bunda yanlış bir şey yok.

Ayrıca, sanki gerekliymiş gibi, açıklamanın Dışişleri Bakanlığı ve 10 Numara (Birleşik Krallık Başbakanlık konutu ve ofisi -çn.) tarafından tamamen onaylandığı ve dolayısıyla tamamen anayasaya uygun olduğu konusunda da teminat aldık. Kral gibi tahtın varisi de sadece bakanların tavsiyesi üzerine ve mümkün olduğunca teamüller ve siyasi uzlaşı çerçevesinde hareket edebilir.

Makul herhangi bir kişi bu açıklamada üzülecek bir şey bulamayacaktır. Ancak elbette bugünlerde dünya (ve özellikle de kaygılı sosyal medya evreni) üzülmek isteyen mantıksız kişilerle dolu; Assisili Aziz Francis'in ters versiyonları. Sevginin olduğu yerde nefret tohumları ekmek istiyorlar; affedilmenin olduğu yerde incitmek istiyorlar ve uyum buldukları yerde uyuşmazlık yaratmaya hevesliler.
 

Ortadoğu'da süregelen çatışmanın insani etkileri hakkında daha fazla bilgi almak üzere gelecek birkaç hafta içinde gerçekleştireceğimiz iki ziyaretin ilki bugün. 

Bu öğleden sonradan itibaren, insani yardım müdahalesine destek verenleri dinleyeceğiz.

Galler Prensi'nden açıklama


Sandığı kadar önemli olmadığını kabul ettiğim Nigel Farage şimdiden William'a saldırdı ve tipik zorba üslubuyla ona "BAFTA'larda kalmasını" söyleyerek anayasal monarşinin, radikal sağın "halkın iradesi" adına ortadan kaldırmayı tercih ettiği bir başka kurum olduğunu teyit etti.

Farage her ne kadar hatalı ve seçilmemiş olsa da ülkede yatıştırılmasa bile hesaba katılması gereken bir düşünce akımını yansıtıyor. Sosyal medyaya hızlı bir bakış, Faragecı klavye savaşçılarının William'a, özellikle de parlamentoda eli kulağında bir tartışma varken siyasetten uzak durmasını söylediklerini doğruluyor. Hahambaşının William'ın "Ortadoğu'daki çatışmadan etkilenen herkesin refahı için duyduğu derin endişeye" sıcak bir tepki vermesini ve "memnuniyetle karşıladığım bugünkü merhamet sözleri bunun bir başka kanıtı" demesini umursamayacaklar.

Günümüzde yaşanan sorunlardan en azından kısmen sorumlu olan eski bir sömürgeci güç olarak Britanya, sadece tarihsel nedenlerle de olsa, Ortadoğu'da hâlâ kendinden üstünlerle aşık atabiliyor. Siyasetçilerinin bölgede barış için çalışmak gibi bir görevleri var ve bu vesileyle Galler Prensi'nin desteğine sahipler. Kral'ın aksine, tahtın varisi biraz daha açık sözlü olabilir (Charles'ın eskiden olduğu gibi) ve biraz daha fazla tartışmaya yol açabilir. Bu, fazla tanımı olmayan bir rolün gayri resmi iş tanımının bir parçası.

Kendisinden önceki Charles ve hatta zaman zaman II. Elizabeth'te olduğu gibi, kurumun prestiji  küçük sarsıntıları aşmalarını sağlar ve şüphesiz bu durumda da öyle olacaktır, çünkü William çok şeffaf bir şekilde basit bir insani dürtüyle güdülenmiş görünüyor ve kendisinin de söylediği gibi bu, birçok kişinin paylaştığı bir dürtü. Ancak her şey düşünüldüğünde, kendisi ve parçası olduğu kurum, bu işin dışında kalsaydı muhtemelen daha iyi olurdu.

William "daha parlak bir geleceğin bulunabileceği umuduna tutunmayı [sürdürmekten]" bahsediyor ve "bundan vazgeçmeyi reddettiğini" söylüyor ancak bu özel umut konusunda kesinlikle çok sesli olmamalı.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU