Güney Kore'de doktorlar grevde: Ameliyatlar erteleniyor

Ülkede bin kişiye 2,5 doktor düşüyor

Güney Kore'de 2035'e kadar 15 bin doktorluk açık oluşması bekleniyor (Reuters)

Güney Kore'de pratisyen iş gücünün yüzde 71'ini oluşturan 8 bin 800 stajyer doktorun greve gitmesi nedeniyle sağlık sisteminde aksaklıklar yaşanıyor.

Ülkedeki grev nedeniyle bazı ameliyatların iptal edildiği ve kanser tedavilerinde ertelemeler yaşandığı bildirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Stajyer doktorların greve gitme nedeniyse, hükümetin yeni açıkladığı doktor sayısını artırma planı. Asya ülkesi, büyük ekonomiler içinde hasta başına en az doktorun düştüğü ükelerden biri.

Bu soruna yeni tıp fakülteleri açarak çözüm bulmak isteyen Güney Kore hükümetiyse doktorların tepkisiyle karşılaştı.

Güney Kore'de sağlık sistemi ağırlıklı olarak özel sektör tarafından işletiliyor ve hastanelerin sadece yüzde 10'u devlete ait.

OECD verilerine göre dünyanın en çok kazanan doktorları arasında yer alan Güney Koreli doktorlar, yılda ortalama 200 bin dolar kazanç elde ediyor.

Ancak ülkede bin kişi başına 2,5 doktor düşüyor. Bu rakam, OECD ülkeleri içinde Güney Kore'yi Meksika'dan sonra en düşük orana sahip ülke yapıyor.

Seul Üniversitesi'nden kamu sağlığı uzmanı Kwon Soon-man, grevle ilgili, "Daha fazla doktor daha fazla rekabet ve daha az maaş anlamına geliyor. Bu nedenle doktor sayısının artmasına karşı çıkıyorlar" dedi.

Güney Kore medyasında yer alan haberlere göre, pazartesi gününden bu yana devam eden greve katılan doktorların sayısı 5 kat arttı.

Hükümetin, hastanelere dönme çağrısı da karşılık bulmadı.

Güney Kore Sağlık Bakan Yardımcısı Park Min-soo, "Doktorlara yapılan göreve dönme çağrısının amacı insanları sağlığını ve canını korumaktır. Bunu tehdit eden hiçbir eylem aklanamaz" diye konuştu.

Doktorların mücadelesine destek verdiklerini açıklayan Koreli Genç Hemşireler Birliği'nden yapılan açıklamadaysa, "Arkada bırakılan hastalara karşı insafınızı kaybetmeyin" dendi.

Güney Kore hükümetinin doktor sayısını artırma planının, hastanelerdeki uzun kuyruklardan şikayetçi olan halkın geniş kesimlerinden destek gördüğü biliniyor.

 

Independent Türkçe, BBC, Arab News

DAHA FAZLA HABER OKU