Avdiivka’nın düşüşünden sonra yeni cepheler açıldı

Putin: Ukrayna savaşı bir ölüm kalım meselesidir

Pazar günü Kırım Yarımadası’nın Çernomorskiy bölgesinde, kucağında bir kız taşıyan Rus askerini tasvir eden bir duvar resmi / Fotoğraf: Reuters

Ukrayna cephesindeki saha gelişmeleri Avdiivka kentinin Rus güçlerin eline geçmesiyle hız kazandı ve yeni temas hatları ortaya çıktı

Donetsk bölgesinde yer alan kentte Rusya’nın ilerleme sahası 31,5 kilometreyi aşmasa da bu zafer, ‘cephelerin durgunluğu’ndan söz edildiği bir dönemde Rusların ciddi bir ilerleme kaydedebileceklerine olan güvenini artırdı.

Savunma Bakanlığı’nın Avdiivka operasyonunun gidişatına ilişkin yaptığı açıklamaya göre, sadece son iki gün içinde Avdiivka’yı işgal saldırıları sırasında Rus kuvvetleri, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri mevzilerinin yaklaşık dokuz kilometre içine doğru ilerledi. Rusya Savunma Bakanlığı’nın cumartesi günü yayınladığı bazı Ukraynalı birliklerin rastgele geri çekilmesine ilişkin sahneler, Kiev’in yoğun ateş hattı nedeniyle koordineli bir geri çekilme ayarlamayı bile başaramadığını gösterdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Gözlemciler, bu gelişmenin öyle ya da böyle yeni temas hatları oluşturduğuna ve Ukrayna kuvvetlerinin gelecekte bölgeye herhangi bir şekilde yeniden saldırı başlatabilmek için saflarını yeniden organize etmesi ve konuşlanma noktalarını yeniden düzenlemesi gerekeceğine işaret ettiler. 2014 olaylarından önceki idari bölünmelere göre Moskova şu anda Donetsk bölgesinin yüzde 60’ını kontrol ediyor.

Bu arada dün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’daki savaş cephesinde yaşanan olayların Rusya için ‘bir ölüm kalım meselesi’ olduğunu ve ülkesinin kaderini belirleyebileceğini söyledi.

Putin, gazeteci Pavel Zarubin ile yaptığı bir röportajda “Bizim için ve yurt dışındaki dinleyicilerimiz ve izleyicilerimiz için düşünce tarzımızın anlaşılmasının hala önemli olduğunu düşünüyorum (...) Ukrayna cephesinde olup bitenler onlar için taktiksel konumlarının ilerlemesinden ibaretken, bizim için kaderimizi teşkil ediyor. Bu bir ölüm kalım meselesi” ifadelerini kullandı.

Rusya Ukrayna’yı neden işgal etti

Sovyetler Birliği’nin 1991’de dağılmasının ardından Ukrayna üzerindeki Rusya nüfuzu aşamalı olarak azalmaya başladı. Kiev

Hükümeti Rusya yanlısı Cumhurbaşkanı Yanukoviç’e karşı Avrupa Birliği yanlısı hükümeti destekleyen halk hareketinin Kasım 2013’te başlattığı ve Onur Devrimi olarak adlandırılan gösteriler sonrası Yanukoviç Moskova’ya kaçmak zorunda kaldı.

Moskova Ukrayna’yı ekonomik ablukaya aldıktan sonra 2014’te Kırım’ı işgal etti. Rusya ayrıca 2015’te Ukrayna’nın doğusundaki ayrılıkçıları destekleyerek Donetsk ve Donbass bölgelerini işgal etti.

21 Şubat 2022’de Putin yönetimi Ukrayna’yı topyekun işgal kararı aldı. Kiev güçlerinin savunması karşısında planını ilerletemeyen Rusya ülkenin doğu kesimlerinde saldırılarını sürdürüyor.

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

 

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU