Mustafa Sarıgül’den İliç açıklaması: Felaket tellallığı yapmak istemedim

Sarıgül, “Araştırma komisyonumuzdaki arkadaşlarımız doğaya duyarlı arkadaşlar. Doğayı çevreyi ilgilendiren öyle rapor hazırlayacağız ki böyle olayları duymayacağız bir daha” dedi

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül İliç’te yakınları toprak altında kalan aileleri teselli etmeye çalıştı / Fotoğraf: AA

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, CNN TÜRK'te Hakan Çelik'in sunduğu Hafta Sonu programında açıklamalarda bulundu. İliç'teki maden faciasına ilişkin değerlendirmelerde bulunan Sarıgül şunları söyledi:

Benim için o kadar büyük sıkıntı ki benim doğduğum köy 20 km uzaklıkta. O canlara hala ulaşılamadık. 4 kez kapasite artırılmış, ÇED raporlarını verenler özel firmalar. Sedat diye bir aktivist var, gözlerinden öpüyorum. Beni de eleştiriyor. Onun söyledikleri doğru. Keşke daha önceden daha fazla dinleyebilseydik. Bu Kanadalı firma neden Kanada'da değil de Türkiye'de çalışmayı yapıyor. Siyanürlü, denetimsiz aramaların durdurulması lazım. 1 km'ye kadar akabiliyor bu toprak. Denetimleri artırmak, sıkı şekilde bakmak lazım. Özellikle çevre ve çalışma bakanlığının bakması lazım.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Uzun yıllar sonra önerimiz kabul edildi

“Sayın Bakan Bayraktar olayın başından beri orada. Çalışmaları yakından takip ediyor. TBMM'de araştırma komisyonu kuruldu. Kim nasıl yaptı, yapanın yanına kalmayacak” diyen CHP’li vekil şöyle konuştu:

Uzun yıllar sonra muhalefet partisi olarak önerimiz kabul edildi. Orada felaket tellallığı yapmak istemedim. Siyanürlü maden aramasının ne kadar tehlikeli olduğunu kamuoyuna açıklayacağız. Doğa dostu çalışma yapmamız lazım.

Erzincan'ın tırnağına değişmem

Avrupa'da kapalı maden arama var. Siyanür gelince parti ayırt etmiyor. Yerleşim alanlarının 5km uzaklığında olması lazım. İliç'te çok yakın, Fırat'a da çok yakın. Neden 4 kat artırılmış şekilde. Sorumluluğum gereği binlerce çalışan var ama insan hayatı da var bir yanda. Bunun sona ermesi lazım. Doğada kullanımının yüzde yüz değişmesi lazım. Milyon dolar altınları can Erzincan'ımın tırnağına değişmem. Bunları Meclis'te konuşacağım. Uzmanlarla detaylı şekilde görüşüyorum. Meclis'e teşekkür ediyorum. Bizzat Erzincan'ı konuştuk. Komisyonda her partiden vekil arkadaşlarımız olacak. 9 canın hesabını sorup numuneler alıp laboratuvar tetkiklerini yapacağız.

Araştırma komisyonumuzdaki arkadaşlarımız doğaya duyarlı arkadaşlar. Doğayı çevreyi ilgilendiren öyle rapor hazırlayacağız ki böyle olayları duymayacağız bir daha. ÇED raporlarından bir tanesi olumsuz sadece. Raporu hazırlayan firmalara da ağır yaptırım gelmesi lazım. Faaliyet alanları kısıtlanmalı vahşi madencilik engellenmeli. Çok kazanmak için 30 yılda yapılacak iş 7-8 yıla sığdırılıyor. Burada daha çok Türk şirketleri olması lazım.

Önerimiz alınmadı

CHP’de yerel seçimler için aday belirleme sürecini de değerlendiren Sarıgül, “Yeni yönetimden demokratik nezaket beklerdim. Demokratik nezaket şu, Vekillerin görüşünü almak. Önerimiz alınmadı aday belirlemede. Partim kimi aday gösterirse o çalışmaları yerine getiririm. Parti yöneticisi duvarcı ustası olmalı. Siyasi nezaketi elden bırakmamalı. Ustanın taşları ziyan etmemesi lazım. Kılıçdaroğlu'na sorulmalıydı, öneriniz, arzunuz var mı diye. Antalya'da toplantı düzenlendi. CHP'de benden daha fazla parti kültürünü bilen yok. Siz belediye başkanları atarken sadece beni değil Büyükerşen'i de Karayalçın'ı da çağıracaksınız. Bugüne kadar beni ne Erzincan'la ilgili ne başka nokta ile ilgili aramadılar. Bugüne kadar merkezden nezaket bekledim. Oy verenler de siyasi nezaket bekledik ama bunu görmedik” dedi

Soyer gelecekte Türk siyasetinde farklı noktalarda olacak

“Tunç Soyer, bilgisi birikimi ile Türkiye'de Büyükerşen gibi değerli isimlerden biridir” diyen Sarıgül, şunları söyledi:

Onun kırılmasını doğru bulmam. Tunç Soyer gelecekte Türk siyasetinde farklı noktalarda olacak. İsviçre, Fransa modeline en uygun kişi Soyer'dir. Partililer ile fazla temas kuramamıştır ama daha bilimsel ve entelektüeldir.

Gençlik kollarından geldiğim için siyasetin tabanını iyi biliyorum. Özel benimle konuşsa 'vay be' denilecek adaylar öneriridim, 2-3 puan fazla oy alırdık. Sayın Kılıçdaroğlu ile her dakika konuşuyorum. Gerçekten özlüyorum da.

 

CNN TÜRK

DAHA FAZLA HABER OKU