Beyaz Saray: "Avdiyivka, Rus kontrolüne geçme riski altında"

Ukrayna, yetenekli tugayındaki savaş deneyimli ihtiyat askerlerini Avdiyivka'yı savunmak üzere konuşlandırdı

(Reuters)

Beyaz Saray, aylardır Rus güçlerinin saldırısına maruz kalan Ukrayna'nın kuşatma altındaki Avdiyivka kentinin, Ukraynalı askerlerin karşılık verecek topçu mühimmatı eksikliği nedeniyle düşme riski altında olduğunu belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Beyaz Saray sözcüsü John Kirby, "Maalesef Ukraynalılardan durumun kritik olduğuna dair haberler alıyoruz. Ruslar her gün Ukrayna mevzilerine baskı yapmaya devam ediyor. Avdiyivka'nın Rus kontrolüne geçme riski var" dedi.

Savaş alanındaki durumu "inanılmaz derecede yoğun" diye nitelendiren Kirby, "Bu durum büyük ölçüde karadaki Ukrayna güçlerinin topçu mühimmatının tükenmek üzere olmasından kaynaklanıyor" dedi.

Bu açıklama, Ukrayna'nın aylar süren ağır çatışmaların ardından doğudaki Avdiyivka kentinin bazı bölgelerinden askerlerini çekerek daha iyi mevzilere yerleştireceğini belirtmesinden saatler sonra geldi.

Avdiyivka, Rusların geçen ekimde başladığı mekanize saldırıdan bu yana cephe hattının parlama noktası oldu ancak şimdiye kadar Ukrayna savunması güçlü kalmayı başardı. Bu süreçte Rusya da yüzlerce araç ve on binlerce askerini kaybetti.

Ukrayna askeri sözcüsü Dmitro Likhovii televizyonda yaptığı açıklamada, "Avdiyivka'da bazı yerlerde birliklerimizi daha avantajlı pozisyonlara çekmek, bazı yerlerde de (Rusları) pozisyonlarından çıkmaya zorlamak için bir manevra uygulanıyor" dedi.

Dolayısıyla tüm bunlarla ilgili olarak yapılan kilit açıklama, Avdiyivka'ya yapılan ikmalin ve oradan gerçekleşen tahliyelerin zor olduğudur.

Likhovii, ordunun önceden hazırlanmış "yedek lojistik hattını" devreye soktuğunu da sözlerine ekledi. Devlet Başkanı Volodimir Zelenski perşembe günü akşam saatlerinde yayımladığı video mesajında zor durumu doğruladı.

Zelenski, "Avdiyivka ve doğu genelindeki cephelerdeki durum hakkında. Mümkün olduğunca çok Ukraynalının hayatını korumak için askerlerimizin yeterli yönetimsel ve teknolojik kapasiteye sahip olmasını sağlamak üzere elimizden gelen her şeyi yapıyoruz" dedi.

Rus güçleri, kaynaklarını ve enerjilerini Ukrayna'da devam eden geniş çaplı istilasının son toprak kazanımı olarak Donetsk'teki Ukrayna kentini ele geçirmeye yoğunlaştırmış durumda.

Bu bölgenin tamamen ele geçirilmesi endüstriyel Donbas bölgesini oluşturan iki vilayetin tam kontrolünü Rusya'ya verebilir. Ukrayna, önde gelen savaş birimlerinden biri diye bilinen yetenekli ekibi Üçüncü Taarruz Tugayı'nın savaş deneyimli ihtiyat askerlerini şehrin son bölgelerini savunmak üzere görevlendirdi.

Saldırıyı yönetmek için özel eğitilmiş piyadelerden oluşan tugay, Avdiyivka'daki durumun "cehennem gibi" ve "endişe verici, dengesiz" olduğunu ancak kentin bazı bölgelerinde Rus güçlerine karşı bir baskın düzenlediklerini ve ağır kayıplar yaşattıklarını söyledi.

Tugay geçen yaz Ukrayna'nın doğusundaki bir karşı saldırıya katılmış ve yine aynı bölgede aylarca direnen ancak geçen mayısta da ele geçirilen bir başka kasaba olan Bahmut'ta savaşmıştı.

Tugay, Telegram mesajlaşma uygulamasından "Düşman (Avdiyivka çevresindeki) birliklerini aktif olarak değiştiriyor ve kasabaya teçhizatla yeni kuvvetler konuşlandırıyor" diye yazdı.

Tugayın bölgeye konuşlandırıldığı andaki durum son derece kritikti.

Birliğin komutan yardımcısı Maksim Zhorin, çatışmaların Bahmut'taki savaştan çok daha şiddetli geçtiğini ve Kiev güçlerinin Avdiyivka'da sayı ve silah açısından dezavantajlı durumda olduğunu söyledi.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU