Ukraynalı Korgeneral görevden alındığını haberlerden öğrenmiş

Korgeneral Nayev, Kiev'in Ukrayna'nın kuzeyindeki Rus güçlerine karşı başlattığı karşı saldırıyı yönetmekle sorumluydu

(Reuters)

Rus işgaline karşı ülkesinin kuzey güçlerini yöneten Ukraynalı bir komutan, Volodimir Zelenski'nin onu kovduğunu ancak haberleri okuyunca öğrendiğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Korgeneral Serhii Nayev, Ukrayna ordusundaki geniş çaplı görev değişikliği kapsamında işini kaybetti.

Korgeneral Nayev pazar günü resmi Telegram kanalından yaptığı açıklamada, "2020'den bu yana yürüttüğüm Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Müşterek Kuvvetler Komutanlığı görevden alındığımı medyadan öğrendim" dedi.

Ukraynalı askerlere hizmetlerinden dolayı minnettarlığını dile getiren Korgeneral, "O zamanlar zordu. Ukrayna tarihinin en zor dönemlerinden biriydi. Ve sizlerle birlikte bu yolu onurlu bir şekilde yürüdük" dedi.

Korgeneral Nayev, savaşın vurduğu Ukrayna'nın kuzey kesiminde Rus güçlerine karşı yürüttüğü askeri karşı saldırıdan sorumluydu. Ukrayna'nın zaferinden emin olduğunu söyledi.

Ukrayna haber sitesi Ukrainska Pravda'nın haberine göre pazar günü yayımlanan bir Cumhurbaşkanlığı kararnamesi, Korgeneral Nayev'in Müşterek Kuvvetleri Başkomutanlığı görevden alındığını teyit etti ve yerine daha önce Ukrayna Deniz Piyadeleri Komutanı olan Yurii Sodol'un atandığını duyurdu.

Korgeneral Sodol geçen yıl şubatta Rus güçlerine kaçma ya da Ukrayna güçlerine teslim olma çağrısında bulunmuştu.

Sodol, "...Aksi takdirde başkasının toprağındaki bir gübrenin kaderiyle sizinki aynı olur; siyah bir torba ya da sakatlık sizi bekliyor, bu sizin 'mutlu' geleceğiniz. Sizin aksinize, biz ne için savaştığımızı biliyoruz, biz biriz, birlikteyiz" demişti.

Rusya'nın Ukrayna'yı istilasının ikinci yıldönümüne kısa bir süre kala askeri rütbelerde büyük bir değişiklik yapan Zelenski, aralarında Başkomutan Valeri Zalujni'nin de bulunduğu askeri liderleri görevden aldı. Bir dizi anlaşmazlığın ardından Devlet Başkan, "tüm cephe hattında birleşik bir yaklaşım; savaş, seferberlik ve askere almaya yeni bir bakış açısı" çağrısında bulundu.

Zelenski daha önce ülkenin Kara Kuvvetleri Komutanı olan Albay General Oleksandr Sırski'yi yeni Genelkurmay Bakanı olarak atadı. Sırski, yeniden güçlenen Rusya karşısında Ukrayna'nın geri kalan savunmasını canlandırmakla görevlendirildi.

Ukrayna son haftalarda Vladimir Putin'in güçlerinin hem karadan hem de havadan saldırılarında bir artışla karşı karşıya kaldı. Kiev'in geçen yaz başlattığı ve uzun zamandır beklenen karşı saldırısı, Rus güçlerinden Ukrayna'nın umduğu düzeyde toprağı geri almayı başaramadı.

Son aylarda yaklaşık 966 kilometrelik cephe hattında çok az ilerleme kaydedildi ancak Rusya, Ukrayna'nın doğusu ve kuzeyindeki bölgelerde kendi toprak kazanımlarını elde etmeye çalışıyor. Bu durum, aralıkta bir önceki desteğin sona ermesinin ardından ABD Kongresi'nin Ukrayna'ya yeni askeri yardım yapılmasıyla ilgili anlaşmaya varamamasıyla daha da kötüleşti.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU