Yapay zeka kız arkadaşlar "ürpertici kişisel veriler topluyor"

Araştırmacılar, romantik yapay zeka sohbet robotlarının kullanıcıların gizliliğini "rahatsız edici yeni yollarla" ihlal ettiğini öne sürüyor

Replika'nınki gibi yapay zeka kız arkadaşları, insan sesiyle konuşan üretken yapay zeka sohbet robotlarının yükselişiyle birlikte giderek daha popüler hale geldi (Replika)

Yeni bir araştırmaya göre, popüler yapay zeka kız ve erkek arkadaşlar "ürpertici" bilgiler topluyor ve temel gizlilik standartlarını karşılamıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mozilla Vakfı'ndaki araştırmacılar tarafından incelenen (Replika ve Eva AI dahil) 11 yapay zeka sohbet robotundan hiçbiri kuruluşun güvenlik gereksinimlerini karşılamadı. Bu da onları, kuruluşun şimdiye kadar gizlilik açısından incelediği "en kötü ürün kategorileriyle aynı seviyeye" getirdi.

Kullanıcılara romantik bir ilişki sunan yapay zeka sohbet robotları geçen yıl muazzam bir büyüme kaydetti. Google'da "yapay zeka kız arkadaş" için 3 milyardan fazla arama sonucu var. Bu robotların popülerliği, ChatGPT gibi insan benzeri yanıtlar verebilen gelişmiş üretken yapay zeka modellerinin piyasaya sürülmesinin peşinden geldi.

Mozilla, popüler sohbet robotları söz konusu olduğunda, asgari güvenlik standartlarını karşılamak için kişisel bilgilerin şifrelenmemesi gibi birkaç "tehlike işareti" olduğunu belirtti.

Mozilla'nın Privacy Not Included projesinde araştırmacı olan Misha Rykov, "Tamamen açık konuşmak gerekirse, yapay zeka kız arkadaşlar dostunuz değil" dedi.

Ruh sağlığınızı ve refahınızı artıracak bir şey olarak pazarlanmalarına rağmen, sizden mümkün olduğunca fazla veri alırken bağımlılık, yalnızlık ve toksisite sağlamakta uzmanlaşıyorlar.

Araştırma bugün, Sevgililer Günü'ne denk gelecek şekilde yayımlanan ve romantik yapay zeka sohbet botlarının kullanıcıların mahremiyetini "rahatsız edici yeni yollarla" ihlal ettiği uyarısında bulunan bir blog yazısında detaylandırıldı.

Aylık ücreti yaklaşık 17 dolar olan Eva AI Chat Bot & Soulmate'le ilgili raporda, sohbet robotunun iyi bir gizlilik politikasına sahip olduğu ancak yine de kişisel bilgiler için "saldırgan" olduğu kaydedildi.

Mozilla Vakfı'nın internet sitesindeki blog yazısında, "Eva AI sohbet botu, gizlilik politikaları incelediğimiz en iyi politikalardan biri gibi görünse bile, kullanıcıları tonlarca kişisel bilgiyi paylaşmaya gerçekten zorlamasıyla epey ürkütücü hissettiriyor" dendi.

Gizlilik politikalarının halihazırda bu bilgileri paylaşmadıklarını ya da satmadıklarını söylüyor olması, gelecekte bu politikanın değişmeyeceği anlamına gelmiyor.

The Independent yorum için Eva AI ve Replika'ya ulaştı ancak henüz yanıt alamadı.

Araştırmacılar, yapay zeka sohbet robotu kullanıcılarına bu uygulamalarla hassas bilgilerini paylaşmamalarını ve uygulamayı artık kullanmadıklarında verilerin silinmesini talep etmelerini önerdi.

Kullanıcılara ayrıca yapay zeka sohbet robotu uygulamalarına sürekli coğrafi konum takibi izni vermemeleri ve cihazın fotoğraflarına, videolarına ya da kameralarına erişim izni vermemeleri tavsiye ediliyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU