Baltık Denizi'nin altında 10 bin yıllık taş duvar bulundu

Bir kilometrelik duvar insan yapımı en eski mega yapılardan biri olabilir

Araştırmanın ilerleyen safhalarında duvar çevresinde kazı çalışmaları yapılacak (Philipp Hoy)

Baltık Denizi'nin altında yaklaşık bir kilometre uzunluğunda taştan yapılma duvar keşfedildi. Duvarın, Mecklenburg Körfezi'nde Almanya kıyılarına yakın bir bölgede yer aldığı belirtildi.

Araştırmacılar duvarın, Avrupa'daki bilinen en eski mega yapı olabileceğini düşünüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Blinkerwall adı verilen taş duvarın keşfiyse yanlışlıkla gerçekleşti. 

Bir radar sistemi üzerinde çalışan bilim insanları, kıyıdan 10 kilometre uzaklıkta yürüttükleri araştırma sırasında denizin dibindeki duvarı keşfetti.

Yakın incelemeler sonucunda yapının, hareket ettirilemeyecek ağırlıkta yaklaşık 300 büyük kaya parçasını birbirine bağlayan 1400'den fazla küçük taştan oluştuğu anlaşıldı.

Araştırmacılar, 21 metre derinlikteki duvarın 10 bin yıldan uzun süre önce avcı-toplayıcılar tarafından bir gölün ya da bataklığın kenarına inşa edildiğini tahmin ediyor.

Duvarın amacına ilişkin teorileri kanıtlamak zor olsa da araştırmacılar insanların ren geyiği avlayabilmek için böyle bir duvar ördüğünden şüpheleniyor.

Leibniz Baltık Denizi Araştırmaları Enstitüsü'nden Jacob Geersen, "Hayvanları kovaladığınız zaman, bu yapının kenarından hareket ederler. Duvarın üzerinden atlamaya çalışmazlar. Buradaki fikir, ikinci bir duvarla veya göl kıyısıyla yapay, dar bir geçit yaratmak olabilir" diye konuştu.

Bilimsel dergi Proceedings of the National Academy of Sciences'ta yayımlanan araştırmada ikinci bir duvarın deniz tabanına gömülmüş olabileceği ihtimali üzerinde duruldu.

Yaklaşık bir metre yüksekliğindeki duvardaki tüm taşların toplam ağırlığının 142 tondan fazla olduğu belirtildi.

Duvarın tahmin edildiği gibi avlanmayı kolaylaştırmak için inşa edilmesi durumunda, bunun 10 bin yıl öncesini işaret ettiğine dikkat çeken araştırmacılar, "Bu durum Blinkerwall'u dünyadaki bilinen en eski av yapılarından biri ve Avrupa'daki bilinen en eski mega yapı haline getiriyor" ifadelerini kullandı.

 

Independent Türkçe, CNN, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU