Yıl 2024 ve kadın politikacılar cinsiyetçi saçmalıklara hâlâ katlanmak zorunda kalıyor

Bir hafta içinde iki farklı ülkede iki kıdemli kadın cinsiyetçi ve aşağılayıcı olaylarla mücadele etmek zorunda kaldı: Hiç nefes almayacak mıyız?

Georgie Purcell (solda) ve Yoko Kamikawa yakın zamanda cinsiyetçiliğe maruz kaldı (Animal Justice Party/Reuters)

Bu hafta dünyanın dört bir yanından gelen iki manşeti gördüğünüzde Tardis'e girip zamanda 20 yıl geriye gittiğinizi düşünüp yanılabilirsiniz.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Birinde, Japonya Dışişleri Bakanı'na ülkenin eski başbakanı tarafından "o kadar da güzel olmadığı" söylendi (eski başbakan ayrıca ismini birkaç kez yanlış söyledi ve dahası, yaş ayrımcısı bir hakaret ekledi). Bir diğerindeyse bir haber kanalı Avustralyalı bir kadın milletvekilinin göğüslerini daha büyük ve kıyafetini daha açık göstermek için fotoşoplanmış bir görüntüsünü yayımladı.

Her ikisi de cinsiyetçiliğin "gelişmiş" denen ülkelerde bile siyasi sistemlerimize hâlâ nasıl nüfuz ettiğinin korkunç örnekleri ancak ikinci haber beni fiziksel olarak nefessiz bıraktı. Milattan sonra 2024 yılında, nasıl oluyor da hâlâ siyasette kadınların bu tür aşağılamalara maruz kaldığını görebiliyoruz? Ve ördek avıyla ilgili bir haber bülteni için bir milletvekilinin göğsünü büyütmenin ardındaki düşünce ne olabilir?

Victoria üst meclis milletvekili Georgie Purcell, Nine News'la ilgili hayal kırıklıklarını sosyal medya üzerinden paylaştı:

Dün [hükümetin ördek avının yasaklanması önerisini reddetmesinin ardından] çok şey yaşadım. Ancak bir medya kuruluşu tarafından vücudumun ve kıyafetimin fotoşoplanması aklımın ucundan geçmezdi. Büyütülmüş göğüslere ve daha açık hale getirilmiş kıyafete dikkat edin.

Bunun bir erkek milletvekilinin başına geldiğini hayal bile edemiyorum. Neler oluyor?

Daha sonra orijinal fotoğrafı ve Nine News tarafından kullanılan üzerinde oynanmış versiyonu yan yana yayımladı. İlkinde Purcell beyaz bir elbise giyiyor. İkincisindeyse fotoğraftaki kıyafet, bir şerit göbeği gösterecek şekilde değiştirilmiş ayrıca göğüsleri inkar edilemez şekilde daha büyük görünüyor.
 


Haber kanalı suçu Photoshop'a atmaya çalıştı ve programın haber müdürü Hugh Nailon şunları söyledi:

Grafik departmanımız ördek avıyla ilgili haberimizde kullanmak üzere Georgie'nin internetteki bir görüntüsünü temin etti. Yaygın bir uygulama olduğu üzere, görüntü teknik özelliklerimize uyacak şekilde yeniden boyutlandırıldı.

Bu işlem sırasında, Photoshop otomasyonu orijinaliyle tutarlı olmayan bir görüntü oluşturdu. Bu durum sahip olduğumuz yüksek editoryal standartları karşılamamaktadır ve bu nedenle Purcell'den içtenlikle özür dileriz.

Ancak Photoshop'u üreten yazılım şirketi Adobe, programın değişiklikleri kendi başına yaptığı iddialarını kesin bir dille yalanladı. Sözcü, "Bu görüntü üzerinde yapılacak herhangi bir değişiklik için insan müdahalesi ve onayı gerekirdi" dedi.

Nine News ellerini havaya kaldırıp "seks satar" deseydi ona daha çok saygı duyardım. Purcell genç, çekici ve sarışın bir kadın; onu biraz daha "seksi" yapmanın cazibesi belli ki karşı konulamayacak kadar güçlüydü.

Purcell yaptığı açıklamada, "Dünün şimdiye kadar yaşadıklarımın en kötüsü olduğunu söylemekten korkmuyorum" dedi.

Ne yazık ki kadınlar için fark, görüntülerin sızdırılması, çarpıtılması ve yapay zeka tarafından üretilmesiyle gelen sürekli cinselleştirme ve nesneleştirmeyle de uğraşmak zorunda olmalarıdır.

 

Penny Mordaunt

Penny Mordaunt, erkek meslektaşlarının aksine ulusal bir gazetede mayoyla resmedildi (Helen Coffey)​​​​

Açık olalım, bu erkek meslektaşlarımın başına gelen bir şey değil.

Her ne kadar gülüp geçme çabası olsa da ("Şimdilik, en azından göğüs büyütme ameliyatı ve parçalı karın kaslarıyla nasıl görüneceğimi biliyorum") kadınların hâlâ bu tür bir aşağılanmaya katlanmak zorunda olmalarının altında yatan öfke açıkça yüzeyin hemen altında fokurduyordu. Purcell, "Bunun Victoria'daki genç kadınlara ve kızlara gönderdiği mesaj, alanınızın zirvesinde olsanız bile vücudunuzun her zaman kapılmaya hazır olduğudur" dedi.

Sorun sadece fotoşoplu görüntüler de değil. Bir Britanya gazetesinin 2022'de Muhafazakar Parti'nin bir sonraki lideri olacak potansiyel adaylarla ilgili haberinde Penny Mordaunt'un mayolu bir fotoğrafını kullanmayı tercih etmesini hiç unutmuyorum. Elbette tüm erkek meslektaşları tamamen giyinik halde resmedilmişti.

Meslektaşı tarafından görünüşü aşağılanan 70 yaşındaki Japon Dışişleri Bakanı Yoko Kamikawa (cidden, hiç bitmeyecek mi?) yorumları bir kenara itti. Taro Aso'nun sözlerine cevaben gazetecilere yaptığı açıklamada "Birçok farklı görüş olduğunun farkındayım ve her türlü geri bildirimi takdir ediyorum" diyen Kamikawa, en iyi yanıtın diplomatik çalışmalarına devam etmek olduğunu söyledi. Çünkü kadınlara öğretilen şey budur: Görmezden gelmek, halının altına süpürmek, başını eğmek ve işine devam etmek. Ama bunu yapmak zorunda değiliz. Gülünç Photoshop hataları ve kadın siyasetçilerin "çekici" olup olmadıklarına dair yorumlar ilk bakışta epey zararsız görünebilir. Ancak bunlar, toplumun tüm katmanlarında kadınlara karşı hâlâ devam eden daha derin bir saygısızlığın göstergesidir.

Modası geçmiş görüşlerin gerçek dünyada etkileri vardır; Aso'nun hakaretleri, 2018'de "cinsel taciz suçu diye bir şey olmadığını" ilan etmesinin ardından geldi. Yıl 2024, artık kadınların nasıl göründüğüne dikkat etmeyi bırakıp gerçekte ne söylediklerini dinlemeye başlamamız gerekmez mi?



https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU