Taylor Swift'in cinselliği hakkında bilmemiz gereken tek bir şey var

Eşcinsel mi, heteroseksüel mi, biseksüel mi? Size bir cevabım var: Kimin umurunda?

(AP)

New York Times yakın zamanda Taylor Swift'in cinselliği hakkında spekülasyonlar içeren bir görüş yazısı yayımladı. Makalede gazeteci Anna Marks, Swift'in "saç tokalarını düşürme" (bir kişinin LBGT+ topluluğuna ait olarak tanımlandığını gösteren üstü kapalı ipuçları verme) eğilimine işaret etti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Swift'in estetik seçimlerine (gökkuşağı elbise motifleri, biseksüel onur bayrağı renklerinde saçlar) dikkat çeken Marks, Swift'in Eras (Dönemler) Turnesi'ndeki danslarının lezbiyen sanatçı Loie Fuller'a övgü olarak yorumlanabileceğini öne sürdü.

Makalede ayrıca, "tek başına" ele alındığında bu saç tokalarının "anlamsız ya da tesadüfi" olabileceği ancak bir araya geldiklerinde "kuir bireylere onun bizden biri olduğu hissini verdikleri" kabul edildi.

Kulağa ilginç bir fikir gibi gelebilir, ne de olsa Swift hakkındaki içerik (benim gibi) sıkı Swift'çiler ve sıradan tüketiciler için sürükleyicilik garantilidir. Ancak birinin (herhangi birinin!) cinselliği üzerine yapılan boş spekülasyonlarla ilgili büyük bir sorunum var: Ve bence sizin de olmalı.

Neden mi? Hayat boyu ona hayranlık beslemiş biri olarak, Swift'in doğum gününü ve eski erkek arkadaşlarının listesini hiç uğraşmadan ezbere sayabilirim; B-yüzlerinin en bilinmeyen parçalarının tüm sözlerini biliyor olabilirim ancak Swift'in cinsel yönelim bakımından kendini nasıl tanımladığı hakkında hiçbir fikrim yok. Ve bu beni zerre kadar rahatsız etmiyor.

Daha önce kendisini "heteroseksüel müttefik" diye tanımladığını ve 2019'da Vogue'a verdiği bir röportajda şöyle dediğini biliyorum: 

Heteroseksüel beyaz cis erkek olmayan herkesin hakları elinden alınıyor. Parçası olmadığım bir topluluğun savunuculuğunu yapabileceğimi yakın zamana kadar fark etmemiştim.

Bu cümleyi bu makalede bilerek yazıyorum, çünkü bir haber kaynağında yayımlanacağının bilincindeyim ancak asıl söylemek istediğim şu: Bir ünlüyü "ifşa etmek" asla ve asla haber kaynaklarına ya da kuruluşlarına bağlı olmamalı.

Aklıma bir kırmızı halı röportajı sırasında kendisini sözde "ifşa ettiği" için Variety dergisine ateş püsküren Billie Eilish geldi.

Bir de Heartstopper'ın yıldızı Kit Connor vardı, 2022'de hayranları tarafından Twitter/X'te açılmaya zorlanmıştı. Oyuncu şöyle yazmıştı: 

Ben biseksüelim. 18 yaşındaki birini açılmaya zorladığınız için tebrikler. Sanırım bazılarınız dizinin amacını kaçırdı. Hoşça kalın.

Daha sonra, "başka bir şekilde [açılmayı] tercih edeceğini" söylemiş ve eklemişti: 

Bu konu hakkında konuşmaya hazır değildim [...] Bunun başkalarını ilgilendirdiğini düşünmüyorum.

Hepsi bu kadar, değil mi? Bir bireyin cinselliği ve ilişkisi (ünlü olsun ya da olmasın) kimseyi ilgilendirmez (ya da Altın Küre şakalarına malzeme olamaz). Bitti.

Ünlülük statüsüne davetle ilgili çok şey okuyoruz (buna kendimi de dahil ediyorum): Sanki bu bize onların özel hayatlarına bir pencere açma yetkisi veriyormuş gibi, birinin şöhreti ve başarısı nedeniyle dedikodu yapma dürtümüzü gerekçelendiriyoruz. Hayatlarının isteyerek (ya da pek de istemeyerek) paylaştıkları kısımlarına dayanarak tartışıyor, fikir yürütüyor ve varsayımlarda bulunuyoruz. Ve bu yanlış. Her zaman yanlıştı.

New York Times'ın haberine cevaben, Swift'e yakın olduğu iddia edilen bir kaynak CNN'e şunları söyledi: 

Muazzam başarısı nedeniyle, şu anda Taylor insanların etik anlayışında bir delik açtı.

Ne kadar istilacı, gerçek dışı ve uygunsuz olursa olsun, bazı gazetecilerin Taylor hakkında yazarken aşmayacakları bir sınır yok gibi görünüyor.

2024'teyiz ancak bu ayrıntıları onlar için paylaşmayı kendimize görev edinmek yerine hâlâ bir bireyin cinselliğiyle ilgili ayrıntıları paylaşma hakkında ısrar etmek zorunda kalıyoruz. Neden hâlâ ilerleyemedik?

Swift söz konusu olduğunda tuhaf bir fikrim var. Onu yıllardır takip ediyorum; özel hayatı hakkında sayısız şey okudum. Daha önce de hepimiz gibi onun da mahremiyeti hak ettiğini savunmuştum.

Peki, konu cinselliği (ve diğer her şey) olduğunda: ya onu sadece... yalnız bırakırsak? Onun hakkında kamuoyu önünde spekülasyon yapmayı bıraksak ve bunun yerine özel hayatıyla ilgili ayrıntıları uygun gördüğü zaman paylaşmasına izin versek?

Swift'in cinselliği hakkında bilmemiz gereken tek bir şey var. Cevap... hiçbir şey. Hiçbir şey.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU