Afganistan'da kuraklık ve kıtlık endişesi: "Normalin yarısı kadar kar yağdı"

Afganistan şu ana kadar normalde aldığı kar yağışının yaklaşık yarısını gördü

(Reuters)

5 uluslararası insan hakları grubu, Afganistan'da bu yıl kaydedilen ciddi kar yağışı eksikliği ve ortalamadan daha sıcak geçen kış mevsiminin ülkenin zaten vahim olan kuraklık koşullarını daha da kötüleştirebileceğini söyledi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Afganistan halihazırda üçüncü kuraklık yılını yaşıyor ve insani yardım grupları, bunun bir yıl daha devam etmesinin çatışmalarla boğuşan ülkeyi uçurumun kenarına getirebileceği uyarısında bulunuyor.

Kışın en yoğun yaşandığı ekimden ocak ortasına kadar geçen sürede Afganistan, önceki yıllara kıyasla ortalama yağışın yalnızca yüzde 45 ila 60'ını aldı.

Başkent Kabil, cumartesi gününe kadar mevsimin ilk yoğun kar yağışını görmemişti.

Mevcut sezonda normal kar yağışının yarısı kadar kar yağması su sıkıntısının devam edeceği anlamına gelirken, kuraklık koşullarının daha da kötüleşeceği yönündeki endişeleri arttırıyor.

Çocukları Kurtarın Vakfı, Islamic Relief ve Action Against Hunger gibi sivil toplum kuruluşlarının yayımladığı uyarıda, yağmur ve kar yağışlarında artış olmazsa savunmasız çocuklar ve geçimlik tarım yapan ailelerin ciddi şekilde etkilenmesinin beklendiği belirtildi.

Uluslararası tahminler Afganistan'daki 7,8 milyon çocuğun 2024'e yeterli gıdaya sahip olamadan gireceğini gösteriyordu. Su kıtlığı nedeniyle daha fazla mahsül kaybı yaşanması; kırk yıllık çatışma, tekrarlanan felaketler ve ekonomik gerilemeden muzdarip olan ülkede yoksulluğu daha da kötüleştirecek.

Taliban'ın yönetimi ele geçirmesinden bu yana Afganistan'ın aldığı yardımlar kesintiye uğradı. Kuraklık koşullarının devam etmesi halinde, ciddi bir mahsül kıtlığı riski var. Bu da ailelerin kurak ve verimsiz köyleri terk etmesiyle yoksulluğu daha da arttıracak. 

Köylüler, son yıllarda tarımsal üretimin zaten düşük olduğunu söylüyor.

38 yaşındaki dört çocuk annesi Razia, "Geçmişte durum iyiydi. Bu köyde tarımsal üretim vardı ve günlük işçiler için iş mevcuttu" dedi.

Ama artık kocasının sık sık iş bulamadığını söyledi. 

Razi, "Kocam iş bulduğu günlerde 250-300 Afgani (yaklaşık 70-100 TL) kazanıyor ama haftada bir ya da iki gün ancak iş bulabiliyor" dedi.

Afganistan iklim krizinin etkilerine karşı en savunmasız ülkelerden biri. Nüfusunun yüzde 80'inden fazlası geçimini tarımdan sağlıyor.

Himalayalar'daki kar eksikliği, 2023'ün başından bu yana rekor kıran küresel sıcaklığın bir sonucu olarak görülüyor.

Hindistan, Pakistan ve Afganistan da dahil Güney Asya'nın tüm Himalaya bölgesinde sıcaklıklar büyük ölçüde ortalamanın üzerinde seyretti. Her üç ülkede de bu yıl ortalamanın altında kar yağışı görüldü ve Hindistan'ın Keşmir bölgesi ocak ortasına kadar karsız kaldı.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU