İklim krizinde ebeveynlik: Yaşanabilir gezegen savaşında çocuk yetiştirme tavsiyeleri

Yeni bir kitap üreme ve ebeveynlikle ilgili büyük soruların yanı sıra "dünyayı herkesin çocukları için daha güvenli hale getirmek adına politik açıdan nasıl müdahil olunabileceğini" ele alıyor

Kaliforniya'nın Claremont kentinde Claremont Birleşik Metodist Kilisesi'nin çevre kirliliği ve iklim değişikliğinin tehlikelerine dikkat çekmek için Kutsal Aile'yi duman, kirlilik ve kavrulmuş topraktan oluşan endüstriyel bir sahnede gösteren Doğuş Sahnesi'nin önünden bebek arabasıyla geçen bir adam (AFP)

Çocuk sahibi olup olmama kararına eşlik eden duygu seli, aşırı ısınan gezegenimizde yoğun bir şekilde karmaşık hale geliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Aralarında ABD ve Birleşik Krallık'ın da olduğu Batı ülkelerindeki çalışmaların yakın zamanda yapılan bir incelemesi, iklim değişikliğinin çocuk sahibi olma planlarını nasıl etkilediğini sorguladı. Krizle ilgili korkuların pek çok kişiyi ertelemeye ittiğine dair önemli kanıtlar bulundu.

Bazı ülkelerde endişe o kadar hissedilir hale geldi ki küresel varoluşsal krizin ortasında insanların son derece önemli kişisel kararlar almalarına yardımcı olacak kuruluşlar ortaya çıktı.

Bunlar arasında ABD'de sosyolog ve Rhode Island Eyalet Senatörü Meghan Kallman'la aktivist ve yazar Josephine Ferorelli'nin 2014'te kurduğu Conceivable Future da var. Grup, üreme ve ebeveynlikle ilgili büyük soruların ele alınmasına yardımcı olmanın yanı sıra "dünyayı herkesin çocukları için daha güvenli hale getirmek adına politik açıdan nasıl müdahil olunacağına" da odaklanmayı amaçlıyor.
 

Çin

Ağustosta Çin'in kuzeyindeki Hebei eyaletinde bulunan Zhuozhou'da çocukları sel sularından tahliye etmek için lastik botlar kullanan kurtarma ekipleri (AP)


Şimdi, Kallman ve Ferorelli son 10 yılda öğrendikleri dersleri bir araya getirerek nasıl yapılacağını anlatan bir rehber hazırladı: The Conceivable Future: Planning Families and Taking Action in the Age of Climate Crisis (Olası Gelecek: İklim Krizi Çağında Aileleri Planlamak ve Harekete Geçmek), şubatta yayımlanacak.

Kitabın yayımlanmasından önce Kallman ve Ferorelli bazı önemli ipuçlarını The Independent'la paylaştı:

İnsanlarınızı bulun

İklim kriziyle yüzleştiğimizde, ölçeği karşısında bunalmak çok kolay: Olumsuz etkilerimiz devasa, olumlu etkilerimizse çok küçük geliyor. Ancak tek başımıza yaptığımız her şey, ister karbon pozitif ister negatif olsun, sadece bireysel boyutta ve ibreyi hareket ettirmiyor. Sosyal değişimin özü (iklim değişikliğini nasıl "düzelteceğimiz") şimdiye kadar sadece gruplardan gelmiş olması. Dolayısıyla, büyük ve olumlu bir etki yaratmaya yönelik kritik ilk adım bir araya gelmektir.

Bu, 350.org, Moms Clean Air Force veya Climate Citizens' Lobby gibi iklim odaklı bir gruba katılmak ya da sadece bir veya daha fazla benzer düşünen arkadaşla büyük bir şeyin üstesinden gelmek amacıyla güçlerinizi birleştirmek olabilir. Bir araya gelmemizin nedeni sadece daha fazla kişinin elini taşın altına koyması değil, aynı zamanda birbirimizi desteklemek ve daha derin bir bağ kurmaktır. Bu da daha etkili ve daha dirençli olmamızı sağlar.
 

İstanbul

Elinde oyuncak bebek tutan küçük kız, 6 Kasım 2021'de İstanbul'da iklim değişikliğine karşı küresel eylem günü kapsamında düzenlenen bir protesto mitinginde pankartların arasında duruyor (AFP)​​​​​


Projenizi bulun

Başlanacak çok fazla yer var, bu da bunaltıcı olabilir ancak bir yerden başlamak zorundayız. Sizi ve kendi toplumunuzu etkileyen bir konu seçmenizi öneriyor ve "Büyük Hayır" ya da "Büyük Evet" seçmenin yararlı olduğunu düşünüyoruz.

"Büyük Hayır" kötü şeyleri durdurur: Örneğin yerel bir kirletici enerji santrali, bir petrol boru hattını finanse eden bankanız veya eyaletinizin fosil yakıt sübvansiyonları. "Büyük Evet" ise iyi şeyler yaratır: Örneğin belediyeye ait bir güneş enerjisi dizisi; ücretsiz, kıs aralıklı, elektrikli bir otobüs güzergahı; mahalle veya şehir çapında bir kompostlama programı. "Büyük Evet" hakkında düşünmenin bir başka yolu da şu: İiyi bir şeyin (daha fazla yenilenebilir enerji, daha iyi geri dönüşüm, vb.) önündeki engeller nelerdir ve bunları nasıl ortadan kaldırabiliriz?
 

The Conceivable Future
The Conceivable Future kitabının yazarları Josephine Ferorelli (solda) ve Meghan Kallman (Conceivable Future)


Her iki tür proje de eşit derecede acil ve önemlidir, dolayısıyla bir tür hedefe diğerinden daha fazla ilgi duyuyorsanız, içgüdülerinizi takip edin. Ancak ister "Büyük Hayır" ister "Büyük Evet"le uğraşıyor olun, her değerli proje şöyle olacaktır:

1. Sizden daha büyük. Yani, başkalarının hayatlarını da etkileyecek ve tek başınıza başaramayacağınız bir proje.

2. Sizin için ilham verici. "Eğlenceli" olmasa bile, yapmaya değer hissettiriyor.

3. Yaşamaya değer bir hayat vizyonundan güç alıyor. Kendi parçanızla daha büyük bütün arasındaki bağlantıyı görebiliyorsunuz.

4. Mümkün. Yani genel bir fikir değil, bir proje. Bunu bu yaşamda gerçekleştirebilirsiniz. Belki bu 10 yılda ya da bir yılda.

Sesinizi bulun

Sesinizi yükseltmenizi tavsiye ederiz. Görmek istediğiniz değişiklik veya giriştiğiniz proje ne olursa olsun, komşularınızdan iş arkadaşlarınıza ve yasa koyucularınıza kadar hayatınızdaki herkesi bilgilendirin ve davet edin. Her eylem aynı zamanda halk gücü oluşturmak için bir fırsattır.

Çoğu kişi yaşam tarzımızın içine yerleşmiş olan zarar, israf ve sömürüden memnun değil. Çoğu insan iklim değişikliği hakkında endişe duyuyor ve gerçekten yapabilecekleri faydalı bir şeyler bekliyor. İnsanlar sizi çok önemsediğinizi öğrendiklerinde, kendi davetleri, bilgi birikimleri ve kaynaklarıyla sizi arayabilirler.

Ted Lasso'nun ruhuna uygun olarak, fosil yakıt yöneticilerini gerçekten kovuşturmadığınız sürece, meraklı olun, yargılayıcı değil. İnsanlar hoş karşılandıklarını ve kendilerine değer verildiğini hissettiklerinde katkıda bulunurlar.



https://www.independent.co.uk/climate-change

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU