Kral III. Charles'a kanser teşhisi: "Onun için zor olacak"

Babası için Kaliforniya'dan Britanya'ya gelecek Harry'nin nerede kalacağı merak konusu

Kral'ın kanser teşhisini duyurmasının ardından aralarında ABD Başkanı Joe Biden ve Kanada Başbakanı Justin Trudeau'nun da olduğu dünya liderlerinden "geçmiş olsun" mesajları geliyor (Reuters)

Buckingham Sarayı, dün Kral III. Charles'ın kansere yakalandığını duyurarak dünyayı şoke etti.  

Saray'dan yapılan açıklamada, Kral'ın kanser tedavisi konusunda "tamamen olumlu" olduğu ve "mümkün olan en kısa sürede tam kamu görevine dönmeyi dört gözle beklediği" belirtildi.

Ancak Saray'a göre, 75 yaşındaki hükümdarın teşhisi takiben gelecekteki kamu etkinliklerini ertelemesi ya da yeniden düzenlemesi gerekecek.

Tedavi başladı

Kral adına yapılan açıklamada, "Majesteleri, bunun sonucunda hayal kırıklığına uğrayabilecek ya da rahatsızlık duyabilecek herkesten özür dilemek istiyor" denildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kral, düzenli bir tedavi programına başladı ve uzman bir ekipten uzman tıbbi bakım aldığı söyleniyor.

Kral Charles'a kanser teşhisinin, prostat operasyonu için hastanede bulunduğu sırada koyulduğu da bildirildi. Kral geçen hafta, iyi huylu bir prostat büyümesi nedeniyle hastanede operasyon geçirmişti.

Dün akşam saatlerinde açıklanan teşhis, Kral'ın 11 Mart'ta Westminster Abbey'de yapılacak olan İngiliz Milletler Topluluğu Günü törenine katılma ihtimalinin düşük olduğu anlamına geliyor.

Kraliçe'yse kamu görevleriyle ilgili programlara katılmaya devam edecek.

"Kral ve doktorları çok olumlu düşünüyor"

Daily Mail'in haberine göre, ailesi ve arkadaşları Kral'ın "her zamanki gibi" işine devam etme kararlılığına hayran kaldı.

Bir aile dostu Charles'ın "son derece pozitif" olduğunu söyledi ve ekledi:

Bildiğim kadarıyla her zamanki gibi ayakta ve o kadar pozitif ki bir rahatsızlığı olduğunu bile anlayamazsınız. Neyse ki herkesin söylediği gibi hastalık çok erken aşamada yakalandı. Gördüğü tedaviye gelince, son yıllarda tüm kanserlerin tedavisinde büyük bir ilerleme kaydedildi. Kendisi ve doktorları çok ama çok olumlu düşünüyor.

The Sun'ın aktardığına göreyse Kral Charles, son aylarda sık sık Pazar geceleri Windsor Kalesi'ne giderek Prens William'la vakit geçiriyor ve baba-oğul daha da yakınlaşıyor.

Harry'ye haberi telefonda verdi

Kral Charles, babasını görmek için Kaliforniya'daki evinden Birleşik Krallık'a dönecek oğlu Harry de dahil olmak üzere yakın ailesini telefonla bilgilendirdi. 

1.jpg
Sussex Dükü ve Düşesi, Haziran 2020'de Kaliforniya'ya taşınmıştı (Reuters)


Sussex Dükü'nün Britanya'yı ziyaret ettiğinde nerede kalacağı bilinmiyor. Harry'nin bir kraliyet mülkünde kalabilmesi için Buckingham Sarayı'ndan önceden izin alması gerekiyor.

Prens ve eşi Meghan Markle, geçen haziranda Frogmore Cottage'ı boşalttıklarında Harry de anahtarları iade etmişti. 

Eylülde Britanya'yı son ziyaret ettiğinde Windsor Kalesi'nde kalma talebi Saray tarafından geri çevrilen Harry, otelde kalmıştı.

Teşhisi geçen hafta başından beri biliyor

Charles dün sabah eşi Camilla'yla birlikte Sandringham'daki malikanesinden Londra'ya gelerek ismi açıklanmayan bir hastanede ayakta tedaviye başladı.

Camilla tedavi boyunca eşinin yanında olacak ancak kamuya açık etkinliklerine devam edecek. 

Kraliyet Ailesi'nin diğer üyeleri, eşinin sağlık sorunlarının ardından yarın görevine dönecek Galler Prensi de dahil olmak üzere, hükümdarın yerine geçecek.

Daily Mail, Kral'ın geçen hafta başından beri teşhisi bildiğini, pazar günü Norfolk'taki kiliseye gitmekte ısrar ettiğini ve iyi dilekte bulunanlara sıcak bir şekilde el salladığını aktardı.

"Camilla harikaydı"

Ayrıca Camilla da eşinin tedavi göreceğini bildiği için çarşamba günü Londra'da yeni bir kanser bakım ünitesinin açılışına katılmakta ısrar etti.

Camilla, Royal Free Hastanesi'nde iyi dileklerini iletenlere eşi Kral Charles'ın "elinden gelenin en iyisini yaptığını" söyledi. 

Bir kaynak Kraliçe'yle ilgili şöyle dedi:

Ona hakkını vermek gerek. Harikaydı.

"Onun için zor olacak"

Kraliyet tarihçisi ve yazar Kate Williams, Sky News'a yaptığı açıklamada teşhisin Kral için "zor" olacağını söyledi.

Williams, "Charles genellikle faaliyet ve hayır etkinliğiyle en çalışkan kraliyet mensuplarından biridir" dedi.

Bence bu onun için zor olacak çünkü bunu yapamayacak ve ne kadar süreyle yapamayacağını bilmiyoruz.


Independent Türkçe, Daily Mail, The Sun, Sky News

DAHA FAZLA HABER OKU