George R.R. Martin: "Artık sosyal medya anti-hayranların kontrolünde"

Game of Thrones'un yazarı "Eskiden en sevdiğimiz kitap ve filmler hakkında konuşmak ve olayları farklı gören hayranlarla ateşli tartışmalar yapmak eğlenceliydi" dedi

George R.R. Martin (AP)

George R.R. Martin düşük performans gösteren film, kitap ya da dizileri yerin dibine sokmaktan zevk alan "anti-hayranları" eleştirdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Game of Thrones'un üretken yazarı ve senaristi 29 Ocak'ta kişisel blogunda kaleme aldığı yazıda 2023'ü değerlendirerek "Kabus gibi bir yıl" dedi.

75 yaşındaki Martin "Avuntuyu nerede bulabilirsem orada buluyorum" diye belirtti.

Hiç olmazsa çikolata tahtlarında. Kitaplarda. Film ve dizilerde... Gerçi orada bile toksiklik artıyor.

"Mantıklı söylem çağı sona ermiş gibi görünüyor" diye yakınan Martin, sözlerine şunu ekledi:

Eskiden en sevdiğimiz kitap ve filmler hakkında konuşmak ve olayları farklı gören hayranlarla ateşli tartışmalar yapmak eğlenceliydi.

Yazar "Ama her nasılsa bu sosyal medya çağında, 'X kitabını ya da Y filmini beğenmedim ve işte nedeni' demek artık yeterli değil" diye ekledi.

Artık sosyal medya, sevdikleri şeyler yerine nefret ettikleri şeyler hakkında konuşmayı tercih eden ve filmi başarısızlığa uğrayan herkesin mezarı üstünde tepinmekten zevk alan anti-hayranların kontrolünde... Tüm bunlar çok üzücü.

Ünlü yazar yeni yılın getireceklerine dair de "Maalesef şu ana kadar görüldüğü üzere 2024 daha da kötü olacak" dedi.

Her yerde savaş var. Ukrayna ve Gazze haberleri domine ediyor ama Myanmar'da da Batı medyasının görmezden geldiği bir savaş var, Yemen ve Kızıldeniz'de işler kızışıyor, Kuzey Kore nükleer silahlara sahip ve füze denemeleri ve güç gösterisi yapıyor, Venezuela komşusu Guyana'nın 4'te üçünü ilhak etmekle tehdit ediyor.

Martin'in "toksik" hayran kültürüne ilk tepkisi bu değil. The Independent'a 2022'de verdiği bir röportajda, "insanların bir zamanlar sevdikleri bir şeyden bu kadar nefret edebilmesi" karşısında duyduğu şaşkınlığı dile getirmişti.

Yazar "Eğer bir diziyi sevmiyorsanız, izlemeyin! Her şey nasıl bu kadar toksik hale geldi?" demişti.

Martin çok satan kitap serisinden uyarlanan, HBO'nun dev yapımı Game of Thrones uyarlamasının prequel dizisi (orijinal yapımdaki olayların öncesini anlatan dizi ya da film -çn.) House of the Dragon'a katıldığını aralıkta doğrulamıştı.

Aynı ay kendisine dizinin ikinci sezonunun ilk iki bölümünün özel bir ön gösterimi yapılmıştı. Martin, yaklaşan sezonla ilgili hayranlara "Güçlü, duygusal, iç burkucu, yürek parçalayıcı" demişti.

House of the Dragon'un ikinci sezonunun bu yaz içinde gösterime bekleniyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/books/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU