Adidas elde kalan Kanye West ayakkabılarını ne yapacağını buldu

Spor perakendecisi, Yeezy'yle ortaklığını 2022'de feshetmişti

(AP)

Adidas, stokta kalan Yeezy spor ayakkabılarını satma planını duyurdu.

2023 yılı için ön sonuçlarını 31 Ocak'ta açıklayan Alman spor şirketi, Kanye West'in Yeezy serisinin üretiminin durdurulmasının işlerini nasıl etkilediğini özetledi. Şirket, "Bu, yıldan yıla karşılaştırmada yaklaşık 500 milyon Euro'luk bir düşüşü temsil etti" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Adidas'ın ilk planı, Yahudi düşmanı açıklamaları nedeniyle 2022'de rapçiyle bağlarını koparmaya karar verdikten sonra yaklaşık 324 milyon dolarlık Yeezy envanterini çöpe atmaktı. Şimdiyse fikirlerini değiştirdiler ve Yeezy stoklarından geriye kalanı "maliyetine" satmayı planlıyorlar.

Adidas CEO'su Bjørn Gulden, "Tüketici, perakende ve ticari araştırmalarımız, kalan bu envanteri 2024'te en azından maliyet fiyatına satabileceğimizi gösterdi" dedi. 

Bu nedenle sadece hasarlı ya da boyutları çok bozuk olan envanterimizi çöpe attık.

West'in X (eski adıyla Twitter) üzerinden geçici olarak yasaklanmasına yol açan bir dizi Yahudi düşmanı yorumunun ardından Adidas, Yeezy'yle olan ortaklığını feshetmişti. Marka kararını 25 Ekim 2022 tarihinde bir basın açıklamasıyla duyurmuş ve Yahudi düşmanlığı ve her türlü nefret söylemini kınamıştı.

"Adidas, Yahudi düşmanlığı ve diğer her türlü nefret söylemine tolerans göstermez. Ye'nin son yorumları ve eylemleri kabul edilemez, nefret dolu ve tehlikelidir ve şirketin çeşitlilik ve kapsayıcılık, karşılıklı saygı ve adalet değerlerini ihlal etmektedir" denmişti.

Kapsamlı bir incelemenin ardından şirket, Ye'yle ortaklığını derhal sona erdirme, Yeezy markalı ürünlerin üretimine son verme ve Ye'yle şirketlerine yapılan tüm ödemeleri durdurma kararı almıştır.

Adidas, Adidas Yeezy işini derhal durduracaktır.

O dönemde şirket 2022 için 271,8 milyon dolar zarar öngörmüştü. Mayıs 2023'te Adidas, Yeezy ürünlerinin geri kalanını satacağını ve elde edilen geliri İftira ve İnkarla Mücadele Birliği, Philonise & Keeta Floyd Toplumsal Değişim Enstitüsü ve diğer hayır kurumlarına aktaracağını duyurmuştu. Adidas, 2022 ve 2023'te sırasıyla yaklaşık 1,3 milyar dolar ve 815 milyon dolar değerinde Yeezy ürünü satarak yaklaşık 326 milyon dolar kâr elde ettiğini bildirmişti.

Gulden, 31 Ocak'ta "Elbette mali performansımızın iyi olmadığını biliyoruz. Ancak Adidas'ı yeniden iyi bir şirket haline getirme yolundayız" dedi.

Başından beri söylediğimiz gibi, yeniden sağlam bir şekilde inşa etmek için zamana ihtiyacımız var. Ekiplerimizdeki tutum ve çevikliğin geri geldiğini ve eski Adidas DNA'sını yeniden ortaya koyduğumuzu hissediyorum.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/life-style

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU