Z kuşağı erkekleri feminizme daha mesafeli

"Bu yeni ve alışılmadık bir kuşak modeli"

8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde geçen yıl Taksim'de de gösteriler düzenlenmişti (Reuters)

Birleşik Krallık'ta (BK) yapılan ankette, Z kuşağındaki erkeklerin, "baby boomer" kuşağındakilere kıyasla feminizmi daha zararlı gördüğü ortaya çıktı.

King's College London ve Ipsos'un düzenlediği ankete 16 yaş üzerindeki 3 bin 716 kişi katıldı. 

Ankette, 1990'ların sonu ila 2010'ların başında doğan Z kuşağından 16-29 yaşındaki erkeklerin yüzde 37'si "toksik maskülinite" ifadesini faydasız bulduğunu söyledi. Aynı yaş aralığındaki kadınlardaysa bu oran yüzde 19 oldu.

Bu çağda erkek olmaya kıyasla kadın olmayı daha zorlayıcı bulan 16-29 yaş aralığındaki erkeklerin oranı yüzde 35'ken, kadınlar içinse oran yüzde 68 şeklinde.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Öte yandan "baby boomer" neslinden 60 yaş üstü erkeklerden, kadın olmayı daha zorlayıcı bulanların oranı yüzde 17 çıktı. Yaş aralığı erkeklerde 16-59 şeklinde alındığındaysa bu oran yüzde 25 oldu.

"Baby boomer" kuşağı, II. Dünya Savaşı sonrası 1946-1964'te doğan nesli betimlemek için kullanılıyor. 

Katılımcılara, "Feminizmin Britanya toplumunda nasıl bir etkisi oldu?" sorusu yöneltildi. 

Z kuşağından 16-29 yaşındaki erkekler arasında feminizmin iyilikten çok kötülüğe yol açtığını savunanların oranı yüzde 16 oldu. Bunun tam tersini söyleyenlerin oranıysa yüzde 36 çıktı. Aynı yaş aralığından kadınlarda feminizmin daha olumlu etkisi olduğunu söyleyenlerin oranı yüzde 46, bunun tersini savunanların oranı da yüzde 9 oldu.

Feminizmin iyilikten çok kötülüğe yol açtığını savunan 60 yaş üstü katılımcıların oranıysa yüzde 13 çıktı.

Ankette katılımcılara sosyal medya fenomeni Andrew Tate'le ilgili düşünceleri de soruldu. 

16-29 yaşındaki katılımcılardan beşte biri (yüzde 21) Tate'le ilgili olumlu düşündüğünü söyledi. Bu yaş gurubunda aynı yanıtı veren kadınların oranıysa yüzde 7 oldu. 30-59 yaşındaki  erkeklerin de yüzde 7'si Tate'le ilgili olumlu düşünceleri olduğunu belirtti.

60 yaş üzeri gruptaysa Tate'in düşüncelerini savunanların oranı yüzde 2 oldu. 

Twitter'da 8,6 milyon takipçiye sahip eski kick boksçu ve kardeşi Tristan Tate'le Georgiana Naghel ve Luana Radu, insan kaçakçılığı suçlamasıyla Aralık 2022'de Romanya'da gözaltına alınmıştı. Zanlıların ayrıca kadınları pornografik görüntüler oluşturmaya zorladığı ve bazı kişilere tecavüz ettiği belirtilmişti. Tate hakkındaki hukuki süreç devam ederken, ev hapsi kararı ağustosta kaldırılmıştı.
 


King's College London'daki Politika Enstitüsü'nün direktörü Bobby Duffy, anket sonuçlarının sıradışı olduğuna dikkat çekerek şu değerlendirmeyi yaptı: 

Bu yeni ve alışılmadık bir kuşak modeli. Normalde, genç nesiller yeni ortaya çıkan sosyal normlarla ilgili daha rahat davranma eğilimindedir çünkü bu normlar yaşamlarının doğal bir parçası gibi gelir.

Üniversitenin Küresel Kadın Liderliği Enstitüsü'nün direktörü Rosie Campbell ise sonuçları şöyle yorumladı: 

Genç kadınların feminist kimlik düşüncesini sahiplenebilecekleri bir çağdayız. Genç erkekler, kadınların güçlenmesiyle ilgili çok şey duyuyor fakat hayatlarının bu aşamasında, iş yaşamı ve çocuk bakımı konularına girdiğinizde, dünyada var olduğunu bildiğimiz eşitsizlikleri anlamıyorlar.


Independent Türkçe, Guardian, King's College London 

DAHA FAZLA HABER OKU