Ödüllü Japon yazardan ChatGPT itirafı

"Yetenek mi değil mi bilemiyorum"

Kudan, yapay zeka destekli programların dille kurduğumuz ilişkiyi dönüştürebileceğini belirtti (AP)

Ödüllü Japon yazar, romanının bir kısmını ChatGPT'yle yazdığını itiraf etti.

Rie Kudan, fütüristik bir Tokyo'yu tasvir ettiği The Tokyo Tower of Sympathy (Tokyo Sempati Kulesi) adlı romanının bir kısmını yapay zeka destekli sohbet botu sayesinde yazdığını söyledi. 

Japonya'nın prestijli edebiyat ödüllerinden Akutagava Ödülü'nü kazanan kitap, jüri tarafından "kusursuz" diye nitelenmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak Kudan, çarşamba günü ödül töreninde yaptığı konuşmada kitabın yaklaşık yüzde 5'ini ChatGPT'nin ürettiği metni "kelimesi kelimesine" kullanarak yazdığını belirtti.

33 yaşındaki yazar, ayrıca sohbet botunu sık sık kullandığını ve bazen kimseyle paylaşamayacağı düşünceleri ChatGPT'ye anlattığını söyledi.

Yapay zekanın merkezi rol oynadığı fütüristik bir Tokyo'nun hikayesini anlatan romanda ChatGPT'den faydalanılması sosyal medyada da tartışma yarattı.

Bir Twitter kullanıcısı, "Yapay zekayı ustalıkla kullanarak kitap yazmış. Bu yetenek mi değil mi bilemiyorum" yorumunu yaparken, bir diğer kişiyse yazarın yaratıcılığını ortaya çıkarmak için ChatGPT'yi kullanmasının iyi bir yöntem olduğunu savundu. 

Adını ünlü Japon yazar Ryunosuke Akutagava'dan alan ödülle ilgili organizasyonu yürüten Japon Edebiyatını Destekleme Derneği, Fransız haber ajansı AFP'nin yorum talebini reddetti.


Independent Türkçe, Telegraph, AFP, New York Post

DAHA FAZLA HABER OKU