Bill Gates, yapay zekanın dünyayı nasıl değiştireceğini açıkladı

"5 yılı var"

Bloomberg Milyarderler Endeksi'ne göre Bill Gates, dünyanın en zengin 4. kişisi (Reuters)

Microsoft'un kurucu ortağı Bill Gates, yapay zekanın 5 yıl içinde herkesin hayatını nasıl değiştireceğini açıkladı.

Gates, ABD'nin tanınmış medya kuruluşlarından CNN'e verdiği söyleşide, yapay zekanın gelişimiyle farklı sektörlerde yeni iş imkanları oluşacağını belirtti.

IMF Başkanı Kristalina Georgieva, pazartesi günkü açıklamasında yapay zekanın "genel eşitsizliği daha da kötüleştireceğini" söylemiş, teknolojinin dünya çapındaki tüm işlerin yaklaşık yüzde 40'ını etkileyeceğini bildirmişti

Gates, insanlık tarihinde her devrimci teknolojinin ilk başta korku yarattığına dikkat çekerek şunları söyledi: 

1900'lerde tarımda yaşanan gelişmelerin ardından 'İnsanlar ne yapacak şimdi?' denmişti. Aslında birçok yeni iş kategorisi yaratıldı ve herkesin çiftçilikle uğraştığı zamanlardan çok daha iyi durumdayız. Yapay zekada da aynısı olacak.

Amerikalı milyarder, yapay zekanın çok fazla yeni donanımı gereksindirmediğine işaret ederek, bu teknolojilere akıllı telefonlar ve internet üzerinden kolayca ulaşılacağını belirtti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

OpenAI'ın ünlü sohbet botu ChatGPT'de kaydedilen gelişmelerin de çok önemli olduğunu vurgulayan Gates, bu yapay zeka destekli yazılımın yakında öğretmenlik yapabileceğini ve sağlık sektörüne destek sağlayabileceğini söyledi. Microsoft'un OpenAI'yla yaklaşık 10 milyar dolarlık ortaklığı var.

68 yaşındaki teknoloji milyarderi, Gates Vakfı'nın bu geçiş sürecinin yoksul ülkelere gecikmeden ulaşmasını sağlamayı hedeflediğini belirterek, "Ne de olsa doktor ve öğretmen açığı Afrika'da Batı'ya kıyasla çok daha ciddi boyutlarda" dedi. 

140 milyar dolar servete sahip Gates, söyleşide bunu kaybetmekten korkmadığını ifade ederek "Kendi harcayabileceğimden çok daha fazla param var" dedi. Gates, yılda 9 milyar doları farklı projelerle değerlendireceğini ve hayır kurumlarına vereceğini, 20 yıl içinde de tüm servetini dağıtmış olacağını söyledi. 


Independent Türkçe, CNN, BBC

DAHA FAZLA HABER OKU