Yapay zekada yeni arayışlar: "Doğum zamanını 5 saat önceden haber veriyor"

Nikon, yapay zekasının diğer hayvanların davranışlarını da tahmin edebileceğini söylüyor

Nikon'un yapay zekalı kamera sistemi bir ineğin hareketlerini izliyor ve ne zaman doğum yapacağını anlıyor (Nikon)

Bir ineğin doğum yapacağı saati tahmin edebilen yeni yapay zeka kamera sistemi geliştirildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Japon kamera üreticisi Nikon'un geliştirdiği bu teknoloji sayesinde yakında çiftçiler akıllı telefonlarına bir buzağının ne zaman doğacağını bildiren uyarılar alabilecek.

Yapay zekayla donatılmış bir kamera, doğuma yaklaştıklarına dair işaretler için inekleri izliyor ve doğumdan yaklaşık 5 saat önce haber veriyor.

Kameranın algılayabildiği sinyaller arasında düzensiz ya da artan hareketlerin yanı sıra amniyotik kesenin görünmesi de yer alıyor.

Aynı sistem potansiyel olarak diğer veri setleri üzerinde de eğitilerek diğer hayvanların ne zaman doğum yapacağını tahmin etme olanağı sunabilir.

Nikon'dan Kazuhiro Hirano, basın toplantısında bu teknolojinin diğer hayvanların davranışlarını izlemek ve anlamak için de kullanılabileceğini söyledi.

Hirano, "Dişi bir ineğin ne zaman çiftleşme döneminde olduğunu ve diğer davranışsal kalıpları da tespit edebilmek istiyoruz" dedi.

Nikon, Japonya'nın güneybatısındaki Kumamoto prefektörlüğündeki 4 çiftlikte yaklaşık bir yıldır bu sistemi deniyor ve sistemi ilk kez ticari olarak bu ay piyasaya sürmesi bekleniyor.

Deneye katılan çiftçilerden Keita Higuchi, Kyodo News'e yaptığı açıklamada, "Yılda yaklaşık 60 buzağı doğurtuyoruz ve doğuma yaklaşık bir ay kala anneleri birkaç saatte bir kontrol etmek zorunda kalıyoruz" dedi.

Bu sistem çok yardımcı oldu.

Kameranın fiyatının 100 veya daha az inekli çiftlikler için yıllık 900 bin yen (yaklaşık 184 bin TL) civarında olacağı tahmin ediliyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU