Uzmanlar inceledi: Kadınlar aşkı daha çabuk kaybediyor

Erkeklerdeyse oran çok daha düşük

Araştırmaya göre, kadınların aşk hissini kaybetmesinde erkeklerden destek alamamaları önemli rol oynuyor (Unsplash)

ABD'de yapılan araştırmada, kadınların ilişkilerde erkeklere kıyasla aşk hissini daha kısa sürede kaybettiği belirlendi. 

Carnegie Mellon Üniversitesi'nin araştırmasında, farklı sürelerdir birlikte olan 3 bin 867 yetişkinin ilişkileri incelendi. 

Bilimsel dergi Journal of the Association for Psychological Science'da yayımlanan çalışmada, katılımcılardan ilişkilerine dair duygu ve düşüncelerini 10 gün boyunca yarım saatlik aralarla not etmeleri istendi. Bunun ardından da katılımcılar, ilişkilere dair soruların yer aldığı bir anketi tamamladı. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırma sonuçlarına göre, uzun süreli ilişki yaşayan kadınlar partnerleriyle vakit geçirirken, yeni ilişki yaşayanlara kıyasla yaklaşık yüzde 60 daha az sevgi hissediyor. Erkeklerin aşk duygusuysa zaman içinde sadece yüzde 0,4 oranında azalıyor. 

Öte yandan partnerlerine başından beri "çok aşık olduğunu" söyleyen kadınların, bu duyguyu zaman içinde kaybetme oranı yüzde 80 olarak belirlendi. Erkeklerdeyse bu düşüş yaklaşık yüzde 30 oranında. 

Araştırmada, ilişkilerini oturtan kadınların ev işlerine ve yemek yapmaya daha fazla zaman ayırmak zorunda kaldığı, erkeklerinse daha çok dinlenme ve uyumaya vakit ayırdığı gözlemlendi. 

Araştırmanın başyazarı Saurabh Bhargava, çocukların bakımını çoğunlukla kadınların üstlendiğine dikkat çekerek, sonuçlarda bunun da önemli bir rol oynadığını belirtti. Bilim insanı, kadınların partnerlerine duyduğu sevginin bir kısmını zaman içinde çocuklarına yönlendirdiğine de işaret etti. 

Bunlara ek olarak çalışmada, en az 8 saat ayrı kalan çiftlerin tekrar bir araya geldiğinde birbirlerine duydukları sevginin arttığı da belirlendi. 


Independent Türkçe, New York Post, Times

DAHA FAZLA HABER OKU