Üst düzey bir Vatikan yetkilisi rahiplerin evlenmesine izin verilmesini talep ediyor

Rahip evliliğinin karşıtları, bekarlığın bir rahibin kendisini tamamen Kilise'ye adamasına imkân tanıdığını söylüyor

Katolik rahiplerinin evlenmesine izin verilip verilmeyeceği konusunda yüzyıllardır bir tartışma sürüyor / Fotoğraf: Reuters

Üst düzey bir Vatikan yetkilisi pazar günü yaptığı açıklamada, Katolik Kilisesi'nin, rahiplerin evlenmesine izin vermeyi "ciddi olarak düşünmesi" gerektiğini söyledi.

Papa Francis'in danışmanı olan ve Vatikan'ın Doktrin Ofisinde Sekreter Yardımcısı olarak görev yapan Malta Başpiskoposu Charles Scicluna, Times of Malta gazetesine verdiği röportajda şu ifadeleri kullandı:

Bunu ilk kez halka açık bir şekilde söylüyor olabilirim ve bazı insanlara bu sapkınlık olarak görünebilir.


Papa Francis, rahiplerin evlenmemesini zorunlu kılan Roma Katolik kuralını değiştirmeye yönelik her türlü fırsatı reddetti.

Ancak bu konu Kilise'nin resmi doktrinleri arasında yer almıyor, dolayısıyla Papa bunu gelecekte değiştirebilir.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Vatikan sözcüsü konuya ilişkin değerlendirme talebine henüz cevap vermedi.

Cinsel saldırı suçlarıyla ilgili araştırmalarıyla tanınan 64 yaşındaki Scicluna, kilise tarihinin ilk bin yılında rahiplerin evlenmesine izin verildiğini, bugün de Katolik Kilisesi'nin Doğu Ayinlerinde evliliğe izin verildiğini belirtti.

Scicluna, "Bana kalsaydı rahiplerin bekar olma şartını gözden geçirirdim. Deneyimler bana bunun ciddi olarak düşünmemiz gereken bir konu olduğunu gösterdi" ifadelerini kullandı.

Kilisenin "evlenmeyi seçtikleri için birçok büyük rahibi kaybettiğini" belirten Scicluna, kilisede bekarlığa "yer olduğunu" ancak rahibin bazen aşık olabileceğini de hesaba katmak gerektiğini ifade etti.

Scicluna, "Bu yüzden kız ile rahiplik arasında bir seçim yapmak gerekiyor ve bazı rahipler bu sorunu gizlice romantik ilişkilere girerek çözüyor" dedi.

Yüzyıllardır Roma Katolik rahiplerinin evlenmesine izin verilip verilmeyeceği konusunda bir tartışma yaşanıyor.

Rahip evliliğinin karşıtları, bekarlığın rahibin kendisini tamamen Kilise'ye adamasına imkân tanıdığını söylüyor.

 

 

Independent Türkçe, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU