Ünlü aktris, Barbie'ye yönelik feminizm eleştirilerini yanıtladı

Çirkin Betty'nin yıldızı, Greta Gerwig'in gişe rekorları kıran filminin en unutulmaz anlarından birine imza atmıştı

(AP)

America Ferrera, Greta Gerwig'in yönettiği Barbie'deki popüler monoloğunun "feminizmi aşırı basitleştirdiği" yönündeki şikayetlere yanıt verdi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

2023'ün en yüksek hasılat yapan filminde yer alan Çirkin Betty'nin  (Ugly Betty) yıldızı, oyuncak şirketi Mattel'in çalışanı olan ve Margot Robbie'nin canlandırdığı Barbie gerçek dünyaya geldiğinde ona yardım eden Gloria rolündeydi.

Filmin en çok konuşulan anlarından birinde Ferrera, Robbie'nin canlandırdığı "Stereotipik Barbie" ve diğer Barbie'lere ataerkillik altında kadınlardan istenen çelişkili talepler ve "kadın olmanın kelimenin tam manasıyla imkansız" olması hakkında bir monolog sunuyor.

Bu sahne izleyicileri arasında fikir ayrılığına yol açmıştı. Birçoğu konuşmayı överken, diğerleri bunun feminizmin basit ve detaysız bir versiyonunu sunduğunu ve benzer monologların yıllardır sosyal medyada yapıldığını öne sürmüştü.

The New York Times'a verdiği yeni bir röportajda Ferrera'ya bu tartışmalar ve filmin feminizminin biraz sığ olduğu iddiaları üzerine sorular soruldu.

Ferrera şöyle yanıt verdi:

Bazı şeyleri bilmemize rağmen onları yüksek sesle duymaya ihtiyaç duyabiliriz.

Aktris, izleyicilerin konuşmadaki o farkındalık anını yaşamasının "katartik" olabileceğini de sözlerine ekledi.

Ferrera, "Feminizm 101 dersine ihtiyaç duyan pek çok insan var, yeni yetişen ve içinde büyüdükleri kültür hakkında söyleyecek sözleri olmayan kız çocukları nesilleri gibi. Ayrıca, feminist teori hakkında düşünmek için hiç zaman harcamamış olabilecek erkek çocuklar ve erkekler de var" dedi. 
 

america ferrera
America Ferrera, Barbie'de Gloria rolünde (Warner Bros/YouTube)

 

Feminizm hakkında bilgiliyseniz, o zaman aşırı basitleştirme gibi görünebilir ancak koca ülkelerin bu filmi yasaklamasının da bir sebebi var.

Ferrera sözlerine şöyle devam etti:

Belki de temel bir şeyin ya da bazı insanların görüşüne göre temel feminizm olan bir şeyin gerekli olmadığını söylemek aşırı basitleştirmedir. Herkesin kadınlık deneyimini bilme ve anlama açısından aynı seviyede olduğunu varsaymak da aşırı basitleştirmedir.

Ferrera'nın bu yorumları, kısa süre önce verdiği başka bir röportajda yerel bir tiyatro oyunu için seçmelere katılırken monoloğu kullanan genç bir kızla tanıştıktan sonra bunu "hem acı hem tatlı" bulduğunu açıklamasının ardından geldi.

Ferrera monoloğu "komik" geldiğini belirtirken, aynı zamanda "11 yaşındaki kızların bu monologla bağ kurması ve şimdiden ne anlama geldiğini bildiklerini hissetmelerini çok üzücü" bulduğunu söylemişti.

Konuşmada Gloria, Barbie'ye şunları söylüyor:

Asla yaşlanmamalı, asla kaba olmamalı, asla gösteriş yapmamalı, asla bencil olmamalı, asla düşmemeli, asla başarısız olmamalı, asla korkmamalı, asla çizginin dışına çıkmamalısın.

Bu çok zor, çok çelişkili ve kimse sana bunun için bir madalya vermiyor ya da teşekkür etmiyor.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU