Teksaslılar, 43 bin maymuna karşı: "Komşumuz olacaklar"

12 milyar dolar değerindeki biyomedikal şirketinin tesis planı ortalığı karıştırdı

Maymunlar, laboratuvarlarda Kovid-19 aşılarının testlerinde de kullanılmıştı (AFP)

ABD'nin Teksas eyaleti sakinleri, 12 milyar dolar değerindeki biyomedikal şirketinin binlerce maymunu yerleştirmeyi planladığı tesisin inşasına karşı çıkıyor.

Houston kentindeki Brazoria County'de yaşayanlar, şehrin gürültüsünden ve yoğun temposundan uzaklaşmak için taşındıkları bölgede, biyomedikal firması Charles River Laboratories'in yeni maymun tesisi projesinden rahatsızlık duyuyor.

Firma geçen yıl bölgeden yaklaşık 2 kilometrekarelik arazi satın almıştı. Şirket, buraya inşa edeceği tesise yaklaşık 43 bin 200 maymunu yerleştirmeyi planlıyor. 

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Merkezi Massachusetts eyaletinde yer alan biyomedikal firması, maymunları araştırma için ilaç şirketlerine, üniversitelere ve biyoteknoloji şirketlerine satıyor.

ABD Tarım Bakanlığı'nın verilerine göre şirket, 6 eyalette toplamda 19 bin maymunun tutulduğu özel tesislere sahip. 

Ancak firmanın yeni açmayı planladığı tesis, arsa değerlerini düşüreceği ve salgın hastalığa yol açacağı endişesiyle bölge sakinlerinden tepki topluyor.

Birkaç yıl önce Brazoria County'e taşınan emekli veteriner John Stern, tesisin kendisine ait arazinin dibine inşa edileceğini belirterek, "Buraya her şeyden uzaklaşmak için gelmiştik. Artık komşumuz bir maymun çiftliği olacak" dedi.

Karides üreticisi Jason Robert ise "43 bin maymun ne kadar gürültü yapar bir düşünün" dedi.

Ülkenin önde gelen gazetelerinden Wall Street Journal'ın aktardığına göre, ABD'ye getirilen maymunlar, devletin yetkilendirdiği bir veterinerin kontrolünden geçene kadar karantinada tutuluyor. Son 5 yılda karantina merkezlerinde tüberküloz ve salmonella gibi hastalıklar görüldüğü belirtilse de bu hastalıkların tesis dışına yayıldığının tespit edilmediği bildirildi.

Bölge sakinleri, firmanın projesini engellemek için eylülde Houston Hayvanat Bahçesi ve Hayvanlara Etik Muamele İçin Mücadele Edenler'le (PETA) iletişime geçti.

PETA, aralarından bölge sakinleri ve yetkililerinin yer aldığı 4 binden fazla kişiye mesaj göndererek, şirketin tesis projesine izin vermemelerini istedi. 

PETA'dan Lisa Jones-Engel, böyle bir tesisin salgın hastalık riskinin yanı sıra üreteceği atıklarla su kaynaklarını ve toprağı da kirleteceğini söyledi.

Bunun üzerinde Brazoria County mahkemesi, Teksas eyaletine ve farklı federal kuruluşlara yazı göndererek, firmanın tesis projesine müsaade edilmemesini istedi. Hukuki süreç henüz sonlanmadı. 
 


Firmanın baş işletme görevlisi (COO) Birgit Girshick ise "tesis inşası planlarının geçici olarak askıya alındığını" söyledi. 

Girshick, projeyi planlamadan önce bölge halkıyla daha iyi iletişim kuramadıkları için üzüldüğünü belirterek, "Üzerimize düşeni yapmadık" dedi.


Independent Türkçe, Wall Street Journal, Daily Mail

DAHA FAZLA HABER OKU