Sendika karşıtı Musk, İsveç'teki grevde en büyük sınavını veriyor

"Siperleri kazdılar ve kimse pes etmiyor"

Elon Musk, fabrikalardaki eylemleri "delilik" diye nitelemişti (Reuters)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), teknoloji milyarderi Elon Musk'ın İsveç'teki Tesla fabrikasında başlayan ve hızla diğer Kuzey Avrupa ülkelerine yayılan grev dalgasında "en büyük sınavını verdiğini" yazdı.

Haberde, yaklaşık 6 haftadır süren grevin İsveç'ten Norveç, Finlandiya ve Danimarka'ya sıçradığına dikkat çekilerek, eylemler "Musk'ın izlediği katı sendika karşıtı politikayı kırmaya yönelik bir test" diye nitelendi. 

Danimarka'da 50 bine yakın tersane ve kamyon şoförünü temsil eden 3F sendikasının başkanı Jan Villadsen, "Elon Musk İsveç'te anlaşma yapmaya yanaşmıyor çünkü bunun diğer ülkelerde, hatta ABD'de bile benzer grevlere yol açacağından korkuyor" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

WP'nin aktardığına göre elektrikli otomobil devine karşı Almanya ve ABD'deki otomotiv sendikalarından da eylemler gelebilir. 

İsveç'in en büyük sendikalarından biri olan IF Metall'e bağlı 130 teknisyen, 27 Ekim'den beri İsveç'teki 8 Tesla fabrikasında grevde.

Eyleme katılan işçilerden Janis Kuzma, 2021'den beri Tesla fabrikasında çalıştığını ve en son zam görüşmelerinde taleplerinin kabul edilmediğini, bu yüzden greve destek verme kararı aldığını söyledi.

İsveç devletine ait posta kuruluşu PostNord'dan greve katılan Anders Linde ise "Eğer İsveç'e geliyorsan, buranın kurallarına uyacaksın. Bu şartları kazanabilmek için nesiller boyu süren bir mücadele verdik. Dolayısıyla haklarımızdan vazgeçip gitmeyeceğiz" dedi.

Linde, bazı Tesla sürücülerinin otomobillerinin arka camına "Tesla'mı Elon saçmalamadan önce aldım" yazan etiketler yapıştırdığını da söyledi.

İsveç'te yaklaşık 17 bin Tesla sahibini temsil eden Tesla Club Sweden'ın başkanı Tibor Blömhall ise "Tesla'nın İsveç'teki imajından endişeleniyorum" dedi.

Blömhall, "IF Metall son derece inatçı, Musk'ın da öyle olduğunu biliniyor. Siperleri kazdılar ve kimse pes etmiyor" ifadelerini kullandı.

WP, Tesla CEO'su Musk'ın ve firmanın yorum taleplerini reddettiğini aktardı. 
 


Amerikalı şirket, grevin ardından  27 Kasım'da PostNord ve İsveç Ulaştırma Kurumu'na karşı, Tesla plakalarını taşımayı reddettikleri gerekçesiyle dava açmıştı. Firma plakaların piyasadan toplatılıp iade edilmesini istemişti.

İsveç'in başkenti Stockholm'de görülen davada 7 Aralık'ta açıklanan ara kararda, hukuki süreç tamamlanana kadar araç plakalarını firmaya gönderilmesine gerek olmadığı bildirilmişti


Independent Türkçe, Washington Post, Reuters

DAHA FAZLA HABER OKU