ABD ve İsrail, savaşın yeni evresini planlıyor: "Hedefte üst düzey Hamas yetkilileri var"

İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Savaş aylarca devam edecek" dedi

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde İsrail bombardımanları nedeniyle 1,9 milyon kişi yerinden edildi (AFP)

ABD ve İsrail'in, Gazze savaşında üst düzey Hamas yetkililerine yönelik operasyonlara odaklanılacak yeni bir evreye geçilmesi için görüştüğü bildirildi. 

Kimliğinin paylaşılmasını istemeyen bir Beyaz Saray yetkilisi, ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan ve İsrail Stratejik İşler Bakanı Ron Dermer'ın salı günü Washington'da bir araya geldiğini söyledi.

Yetkili, görüşmede "yüksek değere sahip Hamas hedeflerine odaklanmayı azami düzeye çıkarmak için savaşın farklı bir aşamasına geçiş" üzerinde konuşulduğunu belirtti

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Kaynak ayrıca Gazze'deki insani krizin aşılabilmesine ve sivil can kayıplarının azaltılabilmesine yönelik adımlarla ilgili görüşüldüğünü ifade etti.

Beyaz Saray yetkilisi, Hamas'ın rehin aldığı 250 kişiden 129'unun halen Gazze'de tutulduğunu, bunların serbest bırakılmasına yönelik atılabilecek adımların da görüşüldüğünü söyledi.

Görüşmede Gazze'nin yönetimi ve güvenliği, Filistin halkının geleceği, normalleşme ve entegrasyonla ilgili konuların da ele alındığı belirtildi. 

Toplantının detaylarına ya da herhangi bir karar alınıp alınmadığına dair açıklama yapılmadı. 

Öte yandan İsrail Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi dünkü açıklamasında savaşın kısa sürede bitmeyeceğini söyledi.

Halevi, Hamas'ın siyasi ve idari kapasitesini ortadan kaldırmayı hedeflediklerini belirterek, "Bu savaşın hedefleri çok önemli ve bunlar ulaşılması kolay şeyler değil. Dolayısıyla savaş daha aylarca devam edecek" ifadelerini kullandı. 

İsrail ordusu sözcüsü Daniel Hagari, askerlerin Gazze'nin güneyindeki Han Yunus kentinde savaşmayı sürdürdüğünü söyleyerek operasyonların genişletileceğini duyurdu.

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu da geçen haftaki açıklamasında Gazze'deki savaşı sonuna kadar sürdüreceklerini belirterek, "Duracağımızı düşünenlerin gerçeklikle bağlantısı yok" demişti.

Netanyahu ayrıca kasımdaki açıklamasında, Mossad'a tespit ettikleri yerde Hamas liderlerine karşı harekete geçmesini emrettiğini söylemişti
 


Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 20 bin 915 kişi öldürülürken, 54 bin 918 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 498'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, AFP, Times of Israel

DAHA FAZLA HABER OKU