Gazze'deki yıkım uydu görüntüleriyle ortaya kondu: "Yüzyılın en yıkıcı şehir savaşı"

Gazze savaşındaki yıkım Halep, Rakka ve Musul'dakilerle karşılaştırıldı

Birleşmiş Milletler'in verilerine göre, yaklaşık 2 milyon nüfusa sahip Gazze Şeridi'nde İsrail bombardımanları nedeniyle 1,9 milyon kişi yerinden edildi (AFP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden Washington Post (WP), İsrail'in Gazze'ye saldırılarını, 21. yüzyıldaki diğer şehir savaşlarıyla karşılaştırarak bir haber hazırladı.

Haberde, Birleşmiş Milletler'in Avrupa Nükleer Araştırma Merkezi'yle ortak yürüttüğü uydu görüntüleme program UNOSAT'ın verileri kullanılarak, İsrail ordusunun özellikle Gazze'nin kuzeyinde yarattığı yıkım ortaya kondu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

"İsrail Gazze'de bu yüzyılın en yıkıcı savaşlarından birini yürütüyor" başlıklı haberde, 20'den fazla sağlık yetkilisi, silah analisti, hava savaşı uzmanı ve yardım çalışanıyla yapılan görüşmeler de yer aldı.

Gazze savaşındaki durum, Suriye yönetimiyle ona destek sağlayan Rusya'nın Halep'te 2013-2016'da düzenlediği saldırılar ve SDG'yle ABD'nin IŞİD'e karşı 2017'de yürüttüğü operasyonla karşılaştırıldı.

UNOSAT verilerine göre, savaşın başladığı 7 Ekim'den 26 Kasım'a kadarki dönemde Gazze Şeridi'nde toplamda 37 bin 379 yapı hasar aldı. Bunlardan 10 bin 49'uysa tamamen yıkıldı.

Gazze'deki yıkım Halep, Rakka ve Musul'dakini geçti
 


2013-2016'daki operasyonlarda Halep'teki yapıların yüzde 40'ı hasar gördü. Gazze'nin kuzeyindeyse bu oran 26 Kasım'da, yani çatışmaların 7. haftasında yüzde 32'ye ulaştı. 

Gazze'nin kuzeyinden 1,5 kat daha büyük yüzölçümüne sahip Halep'te üç yıl içinde 4 bin 773 bina yıkıldı. Savaşın 7. haftasında Gazze'nin kuzeyinde bu sayı neredeyse iki kat daha fazlaydı.
 


Savaşın ilk 7 haftasında Gazze'nin kuzeyinde hasar gören yapı sayısı, Irak ve ABD'nin Musul'u IŞİD'den geri almak için 2016'da yürüttüğü 9 aylık operasyonda hasara uğrayan bina sayısından 1,5 kat daha fazlaydı. 

Aynı dönemde Gazze'nin kuzeyinde tamamen yıkılan bina sayısı da Musul'dakinden neredeyse 2 kat daha yüksekti.   
 


Gazze'nin kuzeyindeki savaşın 7. haftasında hasar gören toplam bina sayısı, ABD destekli SDG'nin IŞİD'e karşı 2017'de yürüttüğü Rakka Operasyonu'nun ilk 8 ayında hasar alan yapı sayısından 2,5 kat daha fazla oldu. 

Ayrıca aynı dönemde Gazze'nin kuzeyinde yıkılan bina sayısı Rakka'dakine kıyasla en az 3 kat daha yüksekti. 

"Hastanelere 900 kiloluk bombalar atıldı"
 


Haberde, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'nin kuzeyindeki hastanelerin neredeyse tamamının hasr aldığına dikkat çekildi. Hastanelerin yakınlarında büyük kraterlerin oluştuğu noktalar turuncu karelerle işaretlendi.  

WP'nin görüştüğü analistler, uydu görüntülerindeki kraterleri inceleyerek, İsrail'in saldırılarda tanesi en az 900 kiloluk bombalar kullandığına işaret etti. Bunlar, konvansiyonel cephaneliklerdeki en büyük bombalardan. Ayrıca bunların patlama ve hasar yaratma alanlarının daha geniş olduğu da belirtildi.

Uluslararası Kızılhaç Komitesi'nin baş cerrahlarından Tom Potokar, tedavi ettikleri hastaların yaralarının tamamının patlamanın etkisiyle oluştuğunu, malzeme ve ekipman sıkıntısı çekilen hastanelerde birçok kişiye ampütasyon uygulandığını söyledi. 

Güney Sudan, Yemen, Suriye, Somali ve Ukrayna'daki savaş bölgelerinde görev yapmış olan deneyimli cerrah, "Bu kesinlikle karşılaştığım en vahim durum" dedi.

Halep'teki savaş bölgesinde çalışmış doktor Zaher Sahloul da "Şu anda Gazze'de yaşananlar, en azından son 15 yılda tanık olduğum tüm felaketlerin ötesinde" ifadelerini kullandı.

WP'nin paylaştığı rakamlara göre Gazze'nin kuzeyindeki toplam 28 hastanenin üçte ikisi bombardımanlar nedeniyle faaliyetlerini durdurdu.

Öte yandan ABD'li istihbaraçlılar da İsrail ordusunun Gazze'de kullandığı yaklaşık 29 bin havadan karaya silah mühimmatının yüzde 40 ila 45'inin güdümsüz olduğunu söylemişti. Güdümsüz mühimmatlar rüzgar, ısı, nem gibi atmosfer etkilerinden dolayı hedeflerinden sapabiliyor.

CNN'in haberinde, isabet hassasiyeti düşük bu mühimmatların özellikle Gazze Şeridi gibi nüfusun yoğun olduğu bölgelerde kullanılmasının, sivil kayıpların artmasına yol açabileceğine dikkat çekilmişti
 


Gazze savaşı 

Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonuna, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 20 bin 915 kişi öldürülürken, 54 bin 918 kişi de yaralandı. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 492'si asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.

2016-2022'de BM İnsan Hakları Filistin Özel Raportörü olarak görev yapan Michael Lynk, WP'ye "Filistin'de bu kadar kısa süre içinde yaşanan sivil ölümü, 21. yüzyıldaki en yüksek sivil kayıp oranı" dedi. 

İsrail Savunma Kuvvetleri ise "Hamas'ın barbarca saldırılarına yanıt olarak, onların askeri ve idari kapasitelerini yok etmeyi hedefliyoruz. Hamas'ın İsrailli erkek, kadın ve çocuklara yönelik kasıtlı saldırılarının aksine, uluslararası hukuka uyuyoruz ve sivillerin zarar görmemesi için gerekli tedbirleri alıyoruz" dendi.


Independent Türkçe, Washington Post, CNN

Derleyen: Yasin Sofuoğlu

DAHA FAZLA HABER OKU