Suudi Arabistan, gelenek harici nedenlerden dolayı akrabalar arasında en yüksek evlilik oranına sahip ülke

Yetkili makamların şiddetle uyardığı bazı sağlık risklerine rağmen, sosyal ve finansal istikrar arayışı da gerekçeler arasında yer alıyor

Bir üniversite profesörü, akraba evliliğinin sebeplerinden birinin de iki taraf arasındaki ilişkinin devamlılığını sağlamak olduğuna dikkat çekiyor / Fotoğraf: AFP

Akraba evliliği, Suudi toplumunda birçok bölgede yüzde 58'e varan oranlarda yaygın ve bu, dünyadaki en yüksek akraba evliliği oranlarından biri.

Akraba evliliğinin yüksek oranda kalıtsal hastalıklara neden olması, ülkeyi bu tür hastalıklarda dünyada birinci sıraya getiriyor.

Aile servetinin korunması ve mirasın aile bünyesinde tutulması güdüsüyle ilgili gelenek ve görenekler ve diğer nedenlerden dolayı bu oran yakın zamana kadar yüksek kalmış.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Genetik hastalıklarda ilk sırada

İmam Muhammed bin Suud İslam Üniversitesi Sosyoloji Bölümü'nden araştırmacı Hüda Abdullah El-Hüseyin'in "Akraba evliliği ve kalıtsal hastalıklar" başlıklı araştırmasında araştırmacı, dünyada en yüksek akraba evliliği oranının yüzde 58 ile Suudi Arabistan'da olduğunu, onu yüzde 40 küsür ile Körfez'de Kuveyt, yüzde 49 ile Filistin, yüzde 38 ile Mısır'ın takip ettiğini belirtti.

Suudi Arabistan'da ebeveynlerden çocuklara aktarılan genetik hastalıkların yüzdesi artarak yaklaşık yüzde 57'ye ulaşıyor ve bu oran dünyadaki en büyük oran olarak kabul ediliyor.

Araştırmaya göre Suudi Arabistan'da akraba evliliği engellilik oranının artmasına neden oldu.

800 Suudi çocuktan en az biri akraba evliliği sonucu engelli ve hastalıklı doğuyor.

Bu, Arap ülkeleri ve yabancı ülkelerle karşılaştırıldığında oldukça yüksek bir oran. Amerika'da hastalıklı doğum oranı 4 binde bir.

Bu tür evliliklerden kaynaklanan birçok hastalıkla ilgili olarak birçok tıp dergisi, genetik hastalıklar konusunda ve akraba evliliği alanında uzmanlaşmış en önemli doktorların görüşlerine odaklanan çok sayıda araştırma ve çalışma yayınlamış durumda.

Uzmanlardan biri tehlikenin genleri ebeveynler tarafından taşınan genetik hastalıklarda yattığını söylüyor.

Hastalıklar evlenen çiftte görülmez, ancak evlilikten sonra hem çocuklara hem de torunlara miras olarak geçer.

En ciddi hastalıklar arasında örneğin "Wilson" karaciğer hastalığı, zeka geriliği, beyaz hücreli anemi, orak hücreli anemi ve böbrek yetmezliği yer alır.

Alerjinin yanı sıra epilepsi, diyabet ve kalp hastalıklarının bazı ailelerde arttığı ve akraba evliliği yoluyla çocuklara geçme ihtimalinin daha yüksek olduğu belirtiliyor.


Motivasyonlardan biri zenginliği korumak

Suudi Arabistan'da Sermaye Piyasası Kurumu'na bağlı Ulusal Aile İşletmeleri Merkezi'nin profiline göre, 2017 yılı sonu itibarıyla Merkezin son güncellemesine göre, Krallık'ta faaliyet gösteren aile şirketlerinin sayısı 538 bin aile işletmesine ulaştı.

İşletmelerin yüzde 63'ü Suudi Arabistan'da faaliyet gösteriyor.

Kral Suud Üniversitesi Sosyoloji Profesörü Halid Ömer er-Radian, akrabalar arasındaki evliliği teşvik eden nedenlerden birinin "tarafların gayrimenkul, ev, çiftlik veya para olsun serveti tek bir aile dairesi içinde tutma arzusu" olduğuna dikkat çekiyor.

Bu, aile büyüklerinin veya evlilik ilişkisinin taraflarından birinin ölümü üzerine miras kalması halinde söz konusu.

Radian, açıklamalarına şöyle devam etti:

Kocanın öldüğü birkaç vakayla karşılaştık ve ardından erkek kardeşin, muhtemelen aile baskısı altında, ölen kişinin çocuklarını ve mallarını korumak için erkek kardeşinin dul eşiyle beraber olduğunu gördük. Böylece dul kadının akraba çevresi dışından başka bir kişiyle akrabalığı olması durumunda bu mallar üçüncü bir kişiye devredilmeyecek.


Sosyoloji profesörü, levirat evliliğinin toplumumuzda mevcut olduğunu ve kabul edilebilir olduğunu belirterek, bu evlilik modelinin Yahudiler arasında da uygulandığını, Hıristiyanlar arasında ise bulunmadığını kaydetti.

Zenginliğin parçalanmasını önlemek, akraba çevresi ile evlenmek için güçlü bir motivasyon.

Bireylerin yabancılarla evlilik modeli olan akraba olmayan kişilerle ilişki kurma eğiliminde olduğu kentsel toplumların aksine bu tür evlilik kırsal yerlerde ve Bedevi toplumlarında yaygın.

Yabancılarla evlilik akrabalık ilişkilerinin zayıflığını ve katı yükümlülüklerin bulunmadığını yansıtıyor.
 


Sosyal bakış açısına göre olumlu yönler

Radian, bu tür evliliğin, genç erkek ve kızı ve özellikle ailelerini uzaktan uygun bir partner arama zahmetinden kurtarması da dahil olmak üzere sosyal açıdan olumlu yönlerine dikkat çekerek şunları söyledi:

Toplumumuzda kiminle evleneceğini iyi bilmek çok önemli. Çünkü ilişki kurmak istediğimiz tarafın itibarı, davranışları, aile geçmişi ve ailesinin itibarı toplumumuzda seçim kriterleri arasında. Bu kriterler evlenmek isteyen genç erkekler veya kızlar tarafından değil, çoğunlukla iki ailenin büyükleri tarafından ayarlanıyor.


Kan veya hısımlık bağına sahip aileler genellikle birbirlerini mekansal yakınlık ve akrabalık nedeniyle tanırlar ve bu durum, birbirleriyle iletişim halinde oldukları ve sürekli ziyarette bulundukları sürece onlara entelektüel ve sosyal yakınlaşma fırsatları sağlar.

Sosyoloji profesörü, kadınların bu konudaki deneyimlerinin önemli olduğuna, çünkü birbirlerini tanıdıklarına ve genellikle seçim sürecini "mühendislik" faaliyeti gibi yürüttüklerine dikkat çekiyor.

Erkekler, mülkiyet ve nikah akdi gibi geri kalan prosedürleri, iki ailedeki kadınların daha önce kararlaştırdığı şekilde tamamlar.

Akraba evliliğinin bir diğer nedeni de iki taraf arasındaki ilişkinin devamlılığını sağlamak.

Örneğin gencin kuzeni ile olan evliliği, evlilik ilişkisinin devamını sağlamak için iki ailenin baskı kurması ve müdahale etmesi nedeniyle boşanmanın veya iki tarafın ayrılmasının önüne geçmekte.

Ayrıca genç bir adam, kuzeninden boşanmayı çok zor bulabilir.

Çünkü bu, çekirdek ailede veya her iki tarafın da ait olduğu geniş ailede bir sürtüşmeye neden olabilir ki bu, herkesin genellikle kaçındığı bir şey.

Akrabalarla evlenmenin son nedeni, ilişkideki tarafların köken, sınıf, soy veya iki tarafın sosyal ve ekonomik durumu açısından eşitliğini sağlamak; bu da evliliğin başarısına ve sürdürülebilirliğine yardımcı olur.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU