Ukrayna'nın NATO üyeliği: Zelenski ve Orban'dan Arjantin'de "açık sözlü" görüşme

Macaristan Başbakanı, Ukrayna'nın NATO'ya katılması için görüşmelere başlanmasına karşı olduğunu defalarca söylemişti

(AFP)

Volodimir Zelenski, Macaristan Başbakanı Viktor Orban'la pazar günü "açık sözlü" bir görüşme gerçekleştirdiğini söyledi. İkili, Arjantin'in yeni Devlet Başkanı Javier Milei'nin yemin töreni sırasında sohbet ederken görüldü.

Zelenski gece saatlerinde paylaştığı görüntülü mesajında Macar liderle görüşmesine atıfta bulunarak, "Olabildiğince açık sözlü bir görüşme oldu ve tabii ki Avrupa meselelerimize odaklıydı" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Orban'ın, Avrupa Birliği'nin Kiev'e daha fazla mali destek vermesini engelleme tehdidinden sonra iki lider Arjantin parlamentosunun bir köşesinde sohbet ederken görüldü. Yaklaşık 20 saniye süren görüntüde, yüzlerce liderin toplandığı parlamentoda Zelenski'nin Orban'la hararetli bir şekilde konuştuğu görülüyor.
 

Macaristan Başbakanı'nın karşı çıktığı Ukrayna'yla katılım müzakerelerinin başlatılmasına dair kararın Avrupa Konseyi tarafından verilmesinden bir hafta önce Zelenski ve Orban, Arjantin'de bir araya gelerek hararetli bir sohbet gerçekleştirdi.

Görüşmenin detayları kamuoyuna açıklanmamış olsa da iki lider arasındaki bu "açık sözlü" sohbet, 14-15 Aralık'ta Ukrayna'yla üyelik müzakerelerine başlanıp başlanmayacağına karar verilecek AB zirvesi öncesinde gerçekleşti.

Macaristan Başbakanı, NATO bloğuna Ukrayna'nın katılımıyla ilgili görüşmelere halihazırda karşı olduğunu defalarca belirtmiş ve herhangi bir ilerlemenin oybirliğiyle alınması gerektiğini ifade etmişti.

Orban'ın basın sözcüsü Bertalan Havasi, lider ve Zelenski arasındaki görüşmenin gerçekleştiğini söyledi ancak Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne girmesine karşı muhalefetin devam edip etmeyeceği konusuna değinmedi.

Havasi gönderdiği e-postada "Ukrayna'nın AB üyeliğiyle ilgili Viktor Orban, Avrupa Birliği üye ülkelerinin konuyu devamlı görüştüklerinin sinyalini verdi" dedi.

Güçlü bir veto hakkına sahip olan Orban geçen ay Ukrayna'nın Avrupa Birliği'ne gelecekteki üyeliğiyle ilgili müzakerelerin ilerlemesini desteklemediğini söyleyerek, Kiev'in bloğa katılma hedefleri önünde ülkesinin büyük bir engel oluşturabileceğinin sinyalini vermişti.

Orban, "Ukrayna hiçbir şekilde Avrupa Birliği'ne katılımıyla ilgili müzakereye hazır değil" demişti.

Macaristan'ın net tutumu müzakerelerin başlamaması yönündedir.

Orban yönetimi, Rusya'ya karşı savaşında Ukrayna'ya silah sağlamayı reddetmiş ve Kiev'i AB'nin mali yardım paketlerini veto etmekle tehdit etmişti. Ayrıca Ukrayna'yı, okullarda Macarca kullanımını kısıtlayarak Batı Ukrayna'daki etnik Macar azınlığın haklarını ihlal etmekle suçlamıştı.

Zelenski, pazar gününün erken saatlerinde Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'la tutumlarını ayarlamak üzere telefonda görüştüğünü söylemişti.

Telegram'da yaptığı paylaşımda da "50 milyar euronun tahsisi ve Ukrayna'nın AB'ye katılım müzakerelerinin başlatılmasıyla ilgili olumlu bir karar çıkmasını bekliyoruz" diyerek, eklemişti:

Avrupa, değerlerini ve birliğini kararlılıkla savunmalıdır. Bu konuda Başkan Leyen'ın desteğine güvenebileceğimizi biliyorum.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/news

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU