Zelenski'nin NATO tweet'i ABD'li yetkilileri çileden çıkarmış

NATO ülkeleri Ukrayna'nın başvurusuna yanıt verdi: "Müttefikler anlaştığında ve koşullar yerine getirildiğinde Ukrayna'yı davet edecek konumda olacağız"

(AFP)

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin NATO'nun yavaş ilerleyen karar alma sürecine ilişkin bariz sabırsızlığı nedeniyle ABD'li yetkililerin, Ukrayna'ya yönelik ittifaka katılma davetini yeniden gözden geçirecek kadar rahatsız olduğu bildirildi.

Zelenski, Rus birliklerine karşı savaşan ülkesinin ittifaka katılma başvurusunu kabul etmeleri umuduyla aylardır NATO liderlerine çağrıda bulunuyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Ancak gönülsüz hareket eden NATO ülkeleri savaşın ortasında Rusya'yla fazla ters düşmek istemiyor.

NATO ülkelerinin bu haftaki zirvede öncesinde ittifak üyeliğine ilişkin Ukrayna Devlet Başkanı'na belirli bir zaman çizelgesi sunmamasının yaşattığı hayal kırıklığı, Zelenski'nin yazdığı bir tweette daha saldırgan yaklaşım sergilemesine yol açtı.

Zelenski salı günü, "Ne davet ne de Ukrayna'nın üyeliği için bir zaman çerçevesi belirlenmemesi eşi benzeri görülmemiş saçma bir durum. Aynı zamanda Ukrayna'yı davet etmek için bile 'koşullara' dair muğlak ifadeler eklendi. Görünen o ki Ukrayna'yı ne NATO'ya davet etmeye ne de İttifak'a üye yapmaya hazırlar" diye yazdı.

Bu da Rusya'yla müzakerelerde Ukrayna'nın NATO üyeliğinin pazarlık konusu yapılması için bir fırsat penceresi bırakıldığı anlamı taşıyor. Rusya açısındansa dehşet saçmayı sürdürmek için motivasyon manasına geliyor.

Zelenski sözlerine şunları ekledi:

Belirsizlik zayıflıktır. Bundan zirvede açıkça bahsedeceğim.

Zelenski'nin güçlü mesajı, NATO'nun Ukrayna'nın üyeliğine ilişkin belirsiz ve muğlak açıklamasına net bir yanıt niteliğindeydi:

Müttefikler anlaştığında ve koşullar yerine getirildiğinde Ukrayna'yı davet edecek konumda olacağız.

Ancak konuya dair bilgi sahibi bir kaynak Washington Post'a, Ukrayna Devlet Başkanı'nın NATO liderlerine yönelik mesajının ABD'li yetkilileri özellikle "çileden çıkardığını" söyledi.

The Post'un haberine göre bazı ABD'li yetkililer ittifakın, Zelenski'nin "saçma" bulduğu paragrafı kaldırıp kaldırmaması gerektiğini sorgulamış.
 

Müttefiklerimize değer veriyoruz. Ortak güvenliğimize değer veriyoruz. Ve açık bir konuşmayı her zaman takdir ederiz. Ukrayna, Vilnius'taki NATO zirvesinde temsil edilecek. Çünkü önemli olan saygı. 

Fakat Ukrayna da saygıyı hak ediyor. Şimdi Vilnius'a giden yolda, bazı ifadelerin Ukrayna olmadan ele alındığına dair işaretler aldık. 

Bu ifadenin NATO üyeliğine davet hakkında olduğunu, Ukrayna'nın üyeliği hakkında olmadığını vurgulamak isterim.


ABD, Ukrayna'ya halihazırda 75 milyar dolardan fazla yardımda bulundu. Son olarak Pentagon, Ukrayna'nın Rusya'ya karşı mücadelesine yardımcı olmak üzere tartışmalı misket bombası mühimmatı gönderdiğini açıklamıştı.

Yaşanan aksaklıklara rağmen Zelenski çarşamba günkü NATO zirvesinin sonunda, NATO'nun kabul kararını "önemli bir güvenlik zaferi" diye nitelendirse de tercih edeceği sonucun NATO'ya katılım daveti olacağını yineledi.



* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/news/world

Independent Türkçe için çeviren: Kerim Çelik

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU