ABD Temsilciler Meclisi'nde tartışmalı tasarı: "Siyonizm karşıtlığı anti-semitizmdir"

Önerge, Demokratları ikiye böldü

Washington'ın en eski yapılarından olan Kongre binası 1800'de kullanıma açıldı (Reuters)

Anti-semitizmin yükselişini kınayan önerge, ABD Temsilciler Meclisi'nde 14'e karşı 311 oyla kabul edildi.

Önergede yer alan "Siyonizm karşıtlığı anti-semitizmdir" ifadeleri Demokratları ikiye böldü.

Cumhuriyetçiler tarafından hazırlanan tasarıya bir vekil hariç tüm Cumhuriyetçiler destek verirken, oturumda hazır bulunan Demokratlardan 92'si çekimser kaldı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

95 Demokrat vekilse önergeyi destekledi.

Oylama, İsrail'in Gazze'ye yönelik operasyonlarının Demokratlar içinde yarattığı bölünmeyi de ortaya koydu.

Partinin bir kanadı İsrail'e koşulsuz destek sunma taraftarıyken, parti içindeki ilerici kanat İsrail'in işgal politikaları ve Hamas'a karşı yürüttüğü savaşla ilgili eleştirel bir tutum takınıyor.

Temsilciler Meclisi'nde en uzun süredir görev yapan Yahudi vekil olan Demokrat Jerrol Nadler, çekimser kaldığı oylama öncesinde yaptığı konuşmada, "Bu tasarıyla birlikte, İsrail'i çok seven ama bazı siyasi yaklaşımlarını eleştirenler siyonizm karşıtı olarak değerlendirilebilir. Bu durum, bu meclisteki tüm Demokrat Yahudileri, İsrail'in son yargı reformunu eleştirdikleri için anti-semitist yapar. Tasarıyı yazanın niyeti bu muydu?" ifadelerini kullandı.

Demokratlar, siyonizm karşıtlığıyla anti-semitizmi eşitlemenin "çok ileri gitmek" olduğu yönünde konuşmalar yaptı.


Tasarıyı kaleme alan Cumhuriyetçi David Kustoff ise, önergenin siyasi olduğu yönündeki eleştirileri redderken, Demokratları Yahudi karşıtı fikirleri benimsemekle suçladı.

Kustoff, "Bu meclisin üyelerinin anti-semitik söylemleri göstere göstere tekrarladığını ve İsrail'in varlık hakkına ilişkin yalanlar yaydığını görüyoruz. Böyle bir nefretin ne bu Kongre'de ne de ulusal söylemimizde yeri var" diye konuştu.

Kökeni 19. yüzyıla dayanan siyonizm, Filistin topraklarında kurulacak bir Yahudi devletini temel alıyor. İsrail'in kuruluşunun ardından evrilen ideoloji, Yahudilerin güvenliğinin sadece Yahudilerin yaşadığı bir ulus devletle sağlanabileceğini iddia ediyor.

İsrail-Filistin çatışması ekseninde siyonistlerin izlediği, "maksimum toprak, minimum Filistinli" stratejisi siyonizm karşıtlarının en çok eleştirdiği noktalardan biri.


Independent Türkçe, New York Times, Jewish Voice for Peace

DAHA FAZLA HABER OKU