"Uyurken çalışmayı sağlayan" cihaz üretildi

Halo'nun yaratıcısı Prophetic bu cihazın, çalışanların demo pratiği yapmalarını ve yaratıcı problem çözmesini sağlayabileceğini söylüyor

Prophetic, Halo cihazının "lüsid rüyayı dengeleyebileceğini ve teşvik edebileceğini" söylüyor (Prophetic)

ABD'li girişim, kafa bandı cihazının insanlar uyurken çalışmalarına olanak sağlayabileceğini belirtti.

Prophetic'in Halo cihazı lüsid rüya görmeyi tetiklemek üzere tasarlandı; bunun sayesinde kullanıcı uykuda olduğunun farkına varıyor ve deneyimi kontrol edebiliyor.

Prophetic, Halo'yu "problem çözmek nihai açık uçlu ortamı sunan" sunan "noninvazif bir nörostimülasyon cihazı" diye tanımlıyor. Şirketin iddiasına göre sınırlayıcı tek faktör kullanıcının hayal gücü.

Şirketin kurucusu Eric Wollberg'in iddiasına göre odaklanmış ultrason sinyallerini kullanarak rüya görme durumunu aktive etmek, çalışanlara demoları kullanma veya zor görevler için yaratıcı problem çözme şansı verebilir.

Girişim şirketinin web sitesinde, "Lüsid rüyalarda, yerçekimi, enerji ve kütlenin korunumu gibi geleneksel fizik kurallarından kurtulursunuz" yazıyor.

Bilim, matematik ve sanat alanında tarihin parlak öncülerinin isimlerinin en önemli keşiflerini lüsid rüyalarına atfetmelerinin bir nedeni var.
 

berrak rüya
Lüsid rüya sırasındaki beyin aktivitesiyle karşılaştırıldığında, WEC durumu ve REM uykusundaki beyin aktivitesindeki EEG farklılıkları (Creative commons)


Şirket, kafa bandını geliştirmek için şimdiden 1 milyon dolardan fazla para topladı ve iddiaya göre, Elon Musk'ın Neuralink cihazının tasarımcılarından biriyle çalışıyor.

Nörobilimciler insanların yaklaşık yüzde 70'inin hayatları boyunca en az bir kez lüsid rüya göreceğini öngörüyor ve bu fenomenle ilgili son araştırmalar, bunun nasıl tetikleneceğine odaklanıyor.

2017'de Adelaide Üniversitesi'nden bilim insanları, bu fenomenin gerçekleşme olasılığını artırabilecek üç tekniği test etmişti.

Bunların ilki, rüya görüp görmediğinizi anlamak için çevrenizi günde birkaç kez kontrol etmenizi; ikincisi, uykunun REM aşamasını desteklemek için uyuduktan ve tekrar uykuya daldıktan 5 saat sonraya alarm kurmanızı; üçüncüsü de "bir dahaki sefere rüya gördüğümde, rüya gördüğümü hatırlayacağım" cümlesini kendi kendinize tekrar etmenizi gerektiriyordu.

Deneyler, üçüncü tekniği deneyen katılımcıların yüzde 46'sının lüsid rüya gördüğünü ortaya koyarak, lüsid rüya görme şansını artırabilecek tekniklerin varlığını kanıtlamıştı.

Prophetic, lüsid rüya görme becerisi vaat eden ilk girişim değil ancak henüz diğer şirketlerin hiçbiri tüketicilere bu deneyimi tutarlı bir şekilde yaşatabilecek bir ürün sunabilmiş değil.

Fortune dergisine göre Prophetic'in Halo cihazının 2025'te piyasaya sürüldüğünde 1500 ile 2 bin dolar arasında bir fiyata mal olması bekleniyor ve müşteriler bir adetini 100 dolar depozitoyla ayırtabiliyor.


* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir. 

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU