Eleştirmenlerin yerden yere vurduğu Napolyon, Fransız gişelerinde fırtınalar estiriyor

Fransız eleştirmenler, "kazara komik" dedikleri tarihi epik filmi eleştirmişti

Napolyon (Napoleon), Ridley Scott'ın filmi yerden yere vuran Fransız eleştirmenlere verdiği sert tepkiden sonraki günlerde Fransa gişelerini kasıp kavurdu.

Eleştirmenlere meydan okuyan film, gösterime girdiği 22 Kasım Çarşamba günü güçlü bir gişe hasılatı elde ederken Comscore Fransa yaklaşık 120 bin gösterimden tahmini 868 bin euro (946 bin dolar) hasılat yapıldığını belirtiyor.

Gladyatör'ün (Gladiator) 85 yaşındaki yönetmeninin son filmi Napolyon, başroldeki Joaquin Phoenix'in canlandırdığı ve 19. yüzyılda hüküm süren Fransız İmparatoru Napolyon'un iktidara yükselişinin ve İmparatoriçe Joséphine de Beauharnais'yle (Vanessa Kirby) çalkantılı ilişkisinin gerçek öyküsünü anlatıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filme gelen eleştiriler bölünmüş halde; bazıları tarihi epik filmi "başyapıt" diye överken, kimileri de filmi tarihi yanlışlıkları nedeniyle eleştiriyor.

Daha önce Napolyon'da kusur bulanlara "Başka işiniz yok mu?" diyen Scott; Le Figaro, Le Point ve GQ France gibi Fransa'nın önemli yayın organlarının filmle ilgili olumsuz eleştirilerini paylaşması üzerine alarma geçmişti.

Örneğin GQ France, Fransız askerlerinin Amerikan aksanıyla "Vive La France" diye bağırdığı sahnelerden dolayı filmi "son derece beceriksiz, doğallıktan uzak ve kazara komik" diye nitelendirmişti.

BBC News'a yakın zamanda verdiği bir röportajda bu eleştirilere değinen Scott şu yanıtı vermişti:

Fransızlar kendilerini bile sevmiyorlar.

Öte yandan Scott tüm Fransızları kastetmiyordu; sinemacı, "Paris'te filmi izleyen seyircilerin filme bayıldığını" söylemişti.

Tarihçi Dan Snow daha önce yanlışlık olduğunu düşündüğü noktaların altını viral bir TikTok videosunda çizmişti.

Snow'un detaylandırdığı konular arasında afişte de alıntılanan, Napolyon'un "hiçlikten geldiği" görüşü yer alıyordu. Snow, "Babası aslında bir aristokrattı" demişti.
 

Napolyon
Vanessa Kirby ve Joaquin Phoenix, Napolyon'da (AP)


Piramitler Muharebesi'nde "Napolyon'un piramitlere ateş etmediğine" de dikkat çeken Snow, fragmanda gösterilenin aksine Marie-Antoinette'in "idam sırasında saçlarının çok kısa olduğunu ve Napolyon'un orada olmadığını" belirtmişti.

Kısa süre önce Empire'a verdiği röportajda filmin "Ridley'nin gözünden anlatılan bir deneyim" olduğunu söyleyen Phoenix şöyle eklemişti:

Napolyon'u gerçekten anlamak istiyorsanız, muhtemelen kendi araştırmanızı ve okumanızı yapmalısınız.

Scott, Napolyon'un sinemalarda gösterilecek versiyonunun filmin son kurgusu olmayacağıyla ilgili açık konuşmuştu.

Orlando Bloom'un başrolünü oynadığı 2005 yapımı epik film Cennetin Krallığı'ndaki (Kingdom of Heaven) gibi genişletilmiş kurgu hazırlayan Scott, 158 dakika uzunluğundaki filme 110 dakika ekleyecek.

Halen vizyonda olan Napolyon, sinemalardaki gösteriminin ardından Apple TV+'ta da yayımlanacak.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU