Sam Altman kovulduğu OpenAI'a hemen geri mi dönüyor?

"Yatırımcılar da baskı yapıyor"

Altman yönetiminde şirketin değeri yaklaşık 80 milyar dolara ulaştı (Reuters)

Sohbet botu ChatGPT ve görsel üretim aracı Dall-E'yi geliştiren ABD'li yapay zeka firması OpenAI'ın cuma günkü sansasyonel yönetim kurulu toplantısının ardından şirketten ayrılan iki üst düzey yönetici Sam Altman ve Greg Brockman, iddiaya göre girişime geri dönmek istiyor.

New York Times'a konuşan ve adı açıklanmayan kaynaklar, ikilinin yönetim kurulu üyeleriyle yeniden görüştüğünü öne sürdü. Teknoloji sitesi The Verge'de de benzer iddiaların dile getirildiği bir haber yayımlandı.

2020'den beri şirketin CEO'luk görevini üstlenen Altman'ın 17 Kasım'da ani bir kararla kovulması yapay zeka camiasında büyük tartışma yaratmıştı.

O zamandan beri OpenAI yatırımcıları ve Altman'ın destekçilerinin, yönetim kurulu üyelerine onu geri getirmeleri için baskı yaptığı iddia edildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

New York Times'a açıklama yapan kaynaklardan biri, OpenAI'a 13 milyar dolar yatırım yapan Microsoft'un, bu baskı kampanyasına liderlik ettiğini söyledi.

İddiaya göre söz konusu yatırımcılar, Altman'ın yeni bir şirket kurması durumunda ona da yatırım yapmaya istekli. Altman'ın işten çıkarıldıktan hemen sonra bu konuyu tartışmaya başladığı dile getiriliyor.

Öte yandan ikilinin şirkete yeniden dönmesinin hiçbir garantisi yok.

Nitekim OpenAI'ın 2015'te ilk başta kâr amacı gütmeyen bir kuruluş olarak başlatılması nedeniyle yatırımcıların şirkete ne olacağı veya onu kimin yöneteceği üzerinde söz hakkı yok. 

İş insanının görevinden uzaklaştırıldığını bildiren yönetim kurulu açıklamasında "Altman'ın kurulla iletişim kurarken samimi davranmadığı" ifade edilmişti.

Şirketten cuma günü yapılan açıklamada, yönetim kurulunun Altman'a güvenini kaybettiği ifade edilirken, görevi baş teknoloji sorumlusu Mira Murati'nin geçici olarak üstlenmesi bekleniyor.

Açıklamada, Altman'ın davranışlarının yönetim kurulunun sorumluluklarını yerine getirmesini engellediği savunuluyor:

Yönetim kurulunun, onun OpenAI'a liderlik etmeyi sürdürme becerisine güveni kalmadı.

Altman ise haberin ardından X'te paylaştığı mesajında, "OpenAI'da geçirdiğim her anı çok sevdim. Kişisel olarak benim için ve umarım biraz da dünya için dönüştürücü bir güç oldu. En önemlisi de böylesine yetenekli insanlarla çalışmak beni mutlu etti" diye yazmıştı.

Şirketin bir diğer patronu ve kurucu ortağı Greg Brockman'ın da haberin ardından istifa ettiği öğrenilmişti.

İş insanı, "Sam ve ben, yönetim kurulunun bugün yaptıkları karşısında şoke olduk ve üzüldük" ifadelerini kullanmıştı.

 

Independent Türkçe, New York Times, The Verge

Derleyen: Çağla Üren

DAHA FAZLA HABER OKU