Yoga, epilepsi nöbetlerini azaltabilir

Yoganın, hastaların damgalanma deneyimlerini de azalttığı tespit edildi

(Pexels)

Yoga yapmanın, epilepsi hastalarının nöbet sıklığının azalmasını ve anksiyetelerinin düşmesini sağlayabileceği yeni bir araştırmada belirtildi.

Neurology adlı tıp dergisinde geçen hafta yayımlanan araştırmaya göre bu uygulama, hastalığa sahip olmaktan kaynaklanan damgalanma hissini azaltarak hastaların genel yaşam kalitesini de artırabilir.

Yeni Delhi'deki Tüm Hindistan Tıp Bilimleri Enstitüsü'nden (AIIMS) çalışmanın yazarı Manjari Tripathi şöyle diyor: 

Epilepsi hastaları genellikle sağlık durumları nedeniyle başkalarından farklı hissetmelerine yol açabilen ve yaşam kalitelerinde ciddi bir etki yaratabilen damgalanmaya maruz kalır.

Dr. Tripathi, "Bu damgalanma hissi; tedavi, acil servis ziyaretleri ve kötü akıl sağlığı gibi birçok yönden kişinin hayatını etkileyebilir" diye açıklıyor.

Çalışmada araştırmacılar yaşları ortalama 30 olan, Hindistan'daki epilepsi hastalarını inceledi.

Araştırmacılar katılımcıların damgalanma deneyimini, "Başkalarının size ayrımcılık yaptığını hissediyor musunuz?" , "Topluma hiçbir katkı sağlayamadığınızı düşünüyor musunuz?" ve "Kendinizi başkalarından farklı hissediyor musunuz?" gibi sorulara verdikleri yanıtlara dayanarak ölçtü.

Ardından damgalanmaya maruz kalmanın kriterlerini karşılayan yaklaşık 160 kişi belirlendi.

Araştırmacılar bu hastaların haftada ortalama bir nöbet geçirdiğini ve nöbetleri önleme amacıyla ortalama en az iki ilaç kullandığını söylüyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Daha sonra rasgele belirlenen bir grup hasta, kasları gevşetme, nefes alma, meditasyon ve olumlu onaylama egzersizlerini içeren yoga terapisi aldı.

Başka bir grup hastaysa aynı egzersizleri taklit eden sahte bir terapi aldı fakat bu katılımcılara yoganın iki temel bileşeniyle ilgili talimat verilmedi: yavaş ve senkronize nefes alma ve vücut hareketleriyle hislerine dikkat etme.

Her iki grup da üç ay boyunca 45 ila 60 dakika süren, 7 tane denetimli grup seansı aldı.

Katılımcılardan haftada en az 5 kez 30 dakika boyunca evde pratik yapması ve nöbetlerini ve yoga seanslarını bir günlüğe yazarak takip etmesi de istendi.

Üç aylık ilk terapilerinin ardından katılımcılar üç ay daha takip edildi.

6 ayın sonunda yoga yapan kişilerin nöbet sıklığının yarıdan fazla azalma ihtimalinin, sahte yoga yapanlara kıyasla 4 kattan fazla olduğu araştırmada ortaya kondu.

Araştırmacılar yoga yapan katılımcıların, hastalık kaynaklı damgalanma hissinin azalma ihtimalinin sahte uygulamayı yapanlardan daha yüksek olduğunu söylüyor.

Çalışmaya göre yoga yapan kişiler artık nöbet geçirmemeye de sahte uygulama yapanlardan 7 kat daha yatkın.

Araştırmacılar anksiyete semptomlarının da yoga yapanlarda, yapmayanlara kıyasla kayda değer bir şekilde azaldığını bildirdi.

Araştırmacılar şöyle yazdı: 

Takip süresinin sonunda müdahale grubu, kontrol grubuna göre anksiyete semptomları, bilişsel bozukluk, bilinçli farkındalık ve yaşam kalitesinde kayda değer bir iyileşme gösterdi.

Dr. Tripathi de "Yoga sadece damgalanma hissini azaltmayı sağlamakla kalmayıp aynı zamanda yaşam kalitesini ve bilinçli farkındalığı da artırabilir. Ayrıca önceden kolayca kaydedilebilen yoga, minimum kaynak ve maliyet kullanılarak hastalarla çevrimiçi ortamda paylaşılabilir" diyor.

Çalışmanın temel sınırlamasına atıf yapan araştırmacılar, katılımcıların nöbet sıklıklarını kendilerinin bildirdiğini ve tüm bilgileri doğru hatırlamayabileceklerini söylüyor.

Öte yandan araştırmacılar bulguların "damgalanmaya maruz kalan epilepsi hastaları için alternatif tedaviler ve aktiviteler düşünme ihtiyacını öne çıkardığını" belirtiyor.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/life-style/health-and-families

Independent Türkçe için çeviren: Büşra Ağaç

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU