Vegan etlerin kalp sağlığına iyi gelmediği bulundu

Bitkisel et tüketenlerin kan şekeri daha yüksek çıktı

Uzmanlar bitkisel beslenenlerin ultra işlenmiş gıdalardan uzak durmasını tavsiye ediyor (Unsplash)

Bitkisel etlerin kalp sağlığı üzerinde hayvansal etlerden daha iyi bir etki yaratmadığı tespit edildi.

Bitkisel gıda ağırlıklı diyetlerin vitamin, lif ve antioksidan içermesi nedeniyle kalp sağlığına iyi geldiği daha önceki araştırmalarda bulunmuştu. Fakat tat, koku ve yapısıyla hayvansal etleri taklit eden ve genellikle vejetaryen-vegan beslenenlerin tükettiği bitkisel etlerin kalbe iyi gelmediği ortaya kondu. 

Singapur Ulusal Üniversitesi'nden bilim insanlarının yürüttüğü yeni araştırmada tip 2 diyabet riski yüksek 89 Singapurlu iki gruba ayrılarak incelendi. 8 hafta boyunca bir grup hayvansal et yemeye devam ederken, diğer grup bitkisel alternatifleri tüketti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Araştırmacılar çalışmanın öncesinde ve sonrasında katılımcıların kolesterol, kan şekeri ve kan basıncı gibi değerlerini ölçtü. İki grubun da kolesterol seviyelerinde kayda değer bir değişiklik gözlemlenmezken, hayvansal et yiyenlerin kan şekerinin daha stabil olduğu kaydedildi. Araştırmacılar bu durumun bitkisel et ürünlerindeki karbonhidrat içeren katkı maddelerinden kaynaklanabileceğini öne sürüyor.

Yüksek kan şekeri zaman içinde diyabete yol açabileceği gibi kan damarları ve sinirlere de zarar vererek kalp hastalıklarına neden olabiliyor.

The American Journal of Clinical Nutrition adlı bilimsel dergide yayımlanan araştırmada hayvansal et grubunun kan basıncında da iyileşme görüldü fakat diğer grupta böyle bir gelişme saptanmadı. 

Araştırmada yer almayan diyetisyen Kelsey Costa, Medical News Today'e yaptığı açıklamada "Bu sonuç bazıları için beklenmedik olsa da ultra işlenmiş sağlıksız gıdaların, hayvansal gıdalara kıyasla hiçbir fayda sağlamadığının gözlemlenmesi şaşırtıcı değil" diyor.

Sınırlı süre ve küçük örneklem boyutunun dışında bu çalışmanın metodolojisiyle ilgili önemli sorunlardan biri, bildirildiği üzere seçilen bitkisel et alternatiflerinin yüksek sodyum ve yeniden ısıtılmış tohum yağları içermesi.

Massachusetts Genel Hastanesi'nden beslenme uzmanı Emily Gelsomin de vegan et alternatiflerinin yüksek seviyede doymuş yağ ve tuz içermesine dikkat çekiyor:

Doymuş yağ oranı yüksek olan beslenme biçimleri hem kalp hastalığı hem de erken ölüm oranlarında artışla ilişkilendirildiğinden, amacınız tamamen sağlıksa bu tür yiyecekleri tercih etmemeniz yerinde olur.



Independent Türkçe, Medical News Today, Daily Mail, The American Journal of Clinical Nutrition

Derleyen: Büşra Ağaç

DAHA FAZLA HABER OKU