İsrail, Gazze savaşında Tony Blair'den medet umuyor

11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin "terörizmle savaş" politikasına destek vererek Irak ve Afganistan işgallerine katılmıştı

Blair, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD'nin "terörizmle savaş" politikasına destek vererek Irak ve Afganistan işgallerine katılmıştı (Reuters)

İsrail'in Gazze Şeridi'nde insani işlerden sorumlu koordinatör olarak görev yapması için eski Birleşik Krallık Başbakanı Tony Blair'le görüştüğü bildirildi.

Tel Aviv yönetiminden kimliğinin paylaşılmasını istemeyen yetkililer, İsrail'in haber sitelerinden Ynet'e, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun Blair'in Ortadoğu'daki deneyiminden yararlanarak, uluslararası toplumun Gazze'deki sivil ölümlere gösterdiği tepkileri yatıştırmayı amaçladığını söyledi.

27 Haziran 2007 - 27 Mayıs 2015'te Blair, Birleşmiş Milletler, Avrupa Birliği, ABD ve Rusya'dan oluşan Ortadoğu Dörtlüsü'nün özel temsilciliğini yürütmüştü. İsrail-Filistin meselesinin çözümü için İspanya'nın başkenti Madrid'de düzenlenen toplantıyla 2002'de kurulan Ortadoğu Dörtlüsü'nün merkez ofisi Doğu Kudüs'te yer alıyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Haberde, 70 yaşındaki siyasetçiyle görüşmelerin birkaç haftadır sürdüğü belirtilirken, Blair'in rolünün ve yetkilerinin tam kapsamının bilinmediği aktarıldı. Politikacının Gazze'ye ilaç tedariki ve bölgedeki yaralıların tahliyesi gibi süreçlerden sorumlu olabileceği yazıldı.  

Öte yandan Blair'in temsilcilerinden yapılan açıklamada, İsrail'in eski BK liderine henüz resmi olarak herhangi bir pozisyon teklifinde bulunmadığı ifade edildi.

2 Mayıs 1997 - 27 Haziran 2007'de BK'yi yöneten Blair'in "İsrail'de bir ofisi bulunduğu ve burada İsrail-Filistin meselesiyle ilgili konular üzerinde çalıştığı" belirtildi. Emektar siyasetçinin yürüttüğü çalışmalara dair daha fazla bilgi paylaşılmadı. 
 


Blair, Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunu kınamıştı. Siyasetçinin kurduğu Tony Blair Enstitüsü'nün Twitter hesabından 11 Ekim'de yapılan paylaşımda, Hamas'ın saldırıları "barbarlık" diye nitelenirken, Batılı ülkelerin İsrail-Filistin politikasını gözden geçirmesi gerektiği belirtilmişti.

İsrail, Aksa Tufanı operasyonuna Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt vermişti. 

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 4 bin 609'u çocuk, 3 bin 100'ü de kadın 11 bin 180 kişi öldürülürken, yaralananların sayısıysa 27 bin 490'a yükseldi. 

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda 361'i asker en az 1200 kişinin öldürüldüğünü, 5 bin 132 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, Times of Israel, AA

DAHA FAZLA HABER OKU