Gazze savaşının kalbinde yer alan Şifa Hastanesi hakkında ne biliyoruz?

Şifa Hastanesi İsrail’den önce kuruldu… İsrail ordusu hastaneyi Hamas liderliğinin komuta merkezi olarak görüyor

Yerinden edilmiş Filistinliler Gazze’deki Şifa Hastanesi’ne sığınırken arkadan dumanlar yükseliyor (Reuters)

Gazze Şeridi’ndeki kara savaşının yaklaşık iki hafta önce başlamasından bu yana İsrail ordusu, savaşın bu aşamasında en önemli hedefi teşkil eden Gazze’nin merkezindeki Eş-Şifa Hastanesi’ne doğru net bir rota çizdi. Ordu hastaneye ulaşmak için ilerlemeye çalışırken subaylarını, askerlerini, tanklarını ve araçlarını kaybetti. Ordu, Hamas Hareketi’nin askeri kanadı olan El-Kassam Tugayları’nın komuta merkezinin bu hastanede olduğunu iddia ederken Hamas bu suçlamaları reddediyor. Hastane çevresindeki en şiddetli çatışmalar dün yaşandı ve hastanedeki hizmetlerin çoğu devre dışı kaldı. Peki savaşın odak noktası haline gelen bu hastane hakkında ne biliyoruz?

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Filistin Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir hükümet kompleksi olan Şifa Hastanesi, Gazze Şeridi’nin tüm sakinlerine tıbbi hizmet sağlayan üç ayrı hastane binası içermesi sebebiyle Gazze Şeridi’nin en büyük hastanesi sayılıyor. Şifa Hastanesi, İsrail’in kuruluşundan iki yıl önce 1946’da kuruldu. Başlangıçta İngiliz ordusuna ait bir askeri kışla olan bina, 1967’den sonra Gazze Şeridi’nin işgal edilmesiyle İsrail yetkililerinin eline geçti. Oslo Anlaşması’ndan sonra Filistin Yönetimi burayı devralıncaya kadar da bu şekilde kaldı.

1967’den önce Mısır yönetimi döneminde hastane genişletilmeye başlanmış, 1980’lerde İsrail yönetimi altında bir kez daha genişletilme yapılmış, daha sonra Filistin Yönetimi döneminde aynı şey tekrarlanmış ve 2007’de Gazze’nin kontrolünü ele geçiren Hamas hükümeti tarafından devralınmıştı.

Kompleks, bir kavşakta yer alıyor

Kompleks Gazze şehrinin merkezi bölgesinin batısında bir kavşakta yer alıyor ve 45 bin metrekarelik bir alanı kaplıyor. Bugün komplekste üç hastane bulunuyor; Cerrahi Hastanesi, Dahiliye Hastanesi ve acil servis, yoğun bakım, radyoloji ve kan bankasının yanı sıra prematüre bebekler için bir küvöz bölümünü de içeren Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesi.

Gazze’deki sağlık sektöründeki çalışanların yaklaşık dörtte birini oluşturan komplekste yaklaşık 500 doktor, 700 hemşire ve 30’a yakın eczacı dahil olmak üzere yaklaşık bin 500 çalışan görev yapıyor ve prematüre bebekler için de olmak üzere hastalar için yaklaşık 700 yatak bulunuyor.

İsrail’in 7 Ekim’de Gazze Şeridi’ne saldırısının başlamasıyla birlikte Gazze Şeridi’nden tüm ciddi vakaları kabul eden hastanenin kapasitesi önce yüzde 150’ye, ardından yüzde 164’e, sonra da elektriklerin kesilmesi ve ciddi yakıt ve ilaç eksikliği ile eşi görülmemiş bir karmaşanın ortasında yüzde 200’e ulaştı.

Savaşın başlamasından birkaç gün sonra burası aynı zamanda yerinden edilmiş insanlar için bir barınma merkezine dönüştü. Hastanenin yerleşkesinde uyuyan ve çadır kuranların sayısı yaklaşık 40 bine ulaşırken, hastanenin bombalanmasının başlamasıyla bu sayı yarının altına düştü.

El-Kassam’ın komuta merkezi olduğu iddiası

İsrail, hastanenin kapısını ve içerideki ambulansları bombaladı ve çeşitli şekillerde burayı hedef aldı. İsrail zaten El-Kassam’ın komuta merkezinin Şifa’nın altında olduğunu uzun yıllardır iddia ediyordu. Ancak bu sefer İsrail, hastaneye ilginç bir şekilde daha fazla odaklandı. İsrail Ordu Sözcüsü çıkıp uluslararası medya muhabirlerine, Hamas Hareketi’nin ana operasyon odasının Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi’nin altında yer aldığını söyleyerek bunu kanıtlamak için fotoğraflar ve ses klipleri yayınladı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari ö“Şifa Hastanesi altında Hamas Hareketi liderlerinin İsrail’e karşı saldırılarını yönlendirmek için kullandığı çok sayıda yer altı yerleşkesi” olduğunu ileri sürdü. Sözcü sözlerini şöyle sürdürdü:

“İsrail’in elinde, hastanenin dışından yer altı üssüne açılan çok sayıda tünel bulunduğunu gösteren istihbarat bilgileri var. Böylece Hamas yetkililerinin hastaneye ulaşmak için içeriye girmesine gerek kalmıyor. Ayrıca bölümlerden birinden yer altı kompleksine giriş var.”

Hamas’ın iç güvenliği

İsrail ordusunun iddialarına göre, Hamas’ın iç güvenliğinin aynı zamanda Şifa Hastanesi içinde İsrail’e füzelerini yönlendirdiği ve silah depoladığı bir komuta merkezi bulunuyor. Hagari ayrıca Hamas’ın hastaneyi kullanımına ilişkin bilgilerin Askeri İstihbarat Servisi ve Kamu Güvenliği Servisi (Şin-Bet) tarafından toplanan çok çeşitli istihbarat kaynaklarına dayandığını söyledi. Bu bilgiler İsrail tarafından ABD’ye sunuldu.

Hamas Siyasi Bürosu’nun üst düzey yetkililerinden İzzet er-Rişk ise bu suçlamalara cevaben “İsrail ordusunun iddiaları asılsızdır” dedi. Gazze Sağlık Bakanlığı, İsrail ordusunun iddiasını çürütmek için hastanenin kapılarını her türlü delegasyona, uluslararası komiteye veya bağımsız araştırma komitesine açabileceğini duyurdu. İnsan Hakları İzleme Örgütü (Human Rights Watch/HRW) İsrail ordusunun Gazze şehrindeki Şifa Hastanesi’nin bodrumlarında Hamas Hareketi’nin karargâhı olduğuna ilişkin iddialarını doğrulayacak hiçbir şey bulamadığını açıkladı.

Şarku’l Avsat’ın aktardığına göre Bakanlık “198 sağlık personelinin ve 36 sivil savunma personelinin hayatını kaybettiğini, 130’dan fazla kişinin yaralandığını, 53’ü tamamen hizmet dışı kalmak üzere 60 ambulansın hasar gördüğün, 72 sağlık ocağından 51’inin bombalama veya yakıt kıtlığı nedeniyle hizmet dışı kaldığını ve Gazze Şeridi’nin kuzeyindeki 24 hastanenin (bu hastanelerin toplam kapasitesi 2 bin yatak) boşaltılması yönünde talep geldiğini” kaydetti.

Gazze Şeridi’ndeki diğer hastaneler

Gazze Şeridi’nde 35 hastane bulunuyor. Sağlık Bakanı Maya Keyle, bunlardan 20’sinin elektrik ve yakıtın tükenmesi, ilaç kıtlığı ve İsrail’in hedef alması ve bombalaması gibi çeşitli nedenlerle hizmet dışı kaldığını açıkladı. Gazze’deki en önemli hastanelerin dağılımı şöyle:

Kuzey Gazze vilayetinde yer alanlar; Endonezya Hastanesi, Kemal Advan Hastanesi ve El-Avde Hastanesi.

Gazze vilayetinde yer alanlar; Şifa Tıp Kompleksi, En-Nasr Çocuk Hastanesi, Baptist Hastanesi (El-Ehli Arab Hastanesi), Er-Rantisi Hastanesi, Filistin-Türkiye Dostluk Hastanesi, Şehit Muhammed ed-Durra Hastanesi ve Kudüs Hastanesi.

Deyr el-Belah’ta yer alanlar; El-Aksa Şehitleri Hastanesi.

Han Yunus vilayetinde yer alanlar; Avrupa Hastanesi ve Nasır Tıp Kompleksi.

Refah vilayetinde yer alanlar; Ebu Yusuf en-Neccar Hastanesi ve Kuveyt Hastanesi.

 

*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Şarku'l Avsat'ın haberlerine ulaşmak için tıklayın

DAHA FAZLA HABER OKU