Grok, ChatGPT'ye karşı: Elon Musk'ın "nükteli" yapay zekası ve "duyarcı" alternatifi

Teknoloji milyarderi, OpenAI'ı "yapay zekayı duyarcı olması için eğitmekle" suçluyor

Elon Musk, ChatGPT'nin Kasım 2022'de kullanıma sunulmasından sonra xAI'yı OpenAI'ya rakip olmak için kurdu (The Independent)

Şirketleri ileri düzeyde yapay zeka geliştirmekten vazgeçirmeye çalışmasının üzerinden 8 ay geçmeden Elon Musk, ChatGPT gibi "duyarcı" yapay zeka sohbet botlarına cevabını tanıttı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Teknoloji milyarderi, yeni Grok yapay zekasının rakiplerinden hem daha akıllı hem de daha komik olduğunu iddia ediyor ve X'in (eski adıyla Twitter) ücretli kullanıcılarına "diğer yapay zeka sistemlerinin çoğunun reddettiği nükteli sorular" sorma imkanı sunuyor.

X'in patronu Grok'un "neredeyse her şeyi" yanıtlayacağına örnek göstermek için bir kullanıcının kokainin nasıl yapılacağını soruşunun ekran görüntüsünü paylaştı.

Grok'un piyasaya çıkmasını duyuran bir blog yazısında "Grok soruları biraz esprili yanıtlamak için tasarlandı ve asi bir yapısı var" dendi. 

Mizahtan nefret ediyorsanız lütfen kullanmayın!

Bu sohbet botunun OpenAI'ın ChatGPT'sinden ve Google'ın Bard'ından farkı, Musk'ın neredeyse tam bir yıl önce devraldığı X'in gerçek zamanlı verilerine erişebiliyor olması. Devralma gerçekleşmeden önce yapay zeka firmaları modellerini eğitmek için Twitter'ı bir veri kümesi olarak kullanıyordu fakat teknoloji milyarderi geçen kasımda ChatGPT'nin piyasaya sürülmesinin ardından bunu durdurdu.
 

Grok'lamak Google'lamak gibi olacak


Başlangıçta "TruthGPT" denen Grok, adını Robert A. Heinlein'ın Yaban Diyarlarda Yabancı romanından alıyor ve bir şeyi derinlemesine ve sezgisel olarak anlamak demek. Grok'un yanıtlarının tonuysa Douglas Adams'ın Otostopçunun Galaksi Rehberi'yle aynı üsluba göre modellenmiş.

Ancak eğitim seti olarak X'i kullanan Grok, Musk'ın devralmasından bu yana platformda hızla yayılan yanlış bilgi ve toksik söylemi taklit etme riskini taşıyor.

Grok, rakiplerine göre daha gayriresmi bir ton benimsemekle kalmıyor, aynı zamanda hassas konularla ilgili soruları yanıtlamasını engelleyen daha az güvenlik filtresine sahip gibi görünüyor.

Grok'un ücretsiz kullanılabilen ChatGPT'den daha iyi performans gösterdiğini iddia etmesine rağmen xAI, OpenAI'ın daha güçlü GPT-4 modelinin yeteneklerine henüz erişemediğini kabul etti, ki o da Grok'a benzer bir aylık ücrete sahip. Kendi kurum içi testlerinde xAI, Grok'u GPT-4'e karşı 2023 Macaristan ulusal lise matematik finallerinde derecelendirdi. Grok sınavı yüzde 59'la geçerken, GPT-4 yüzde 68 başarı gösterdi.
 

Grok ve tipik GPT arasındaki farkın örneği, Grok güncel bilgilere sahipken diğeri değil 


Martta Musk, tüm yapay zeka laboratuvarlarını yapay zeka sistemlerinin eğitimini durdurmaya çağıran açık bir mektuba imza atan yüzlerce önde gelen teknoloji figürü arasında yer aldı. Mektupta, "insan-rekabetçi zekaya" sahip yapay zekanın "toplum ve insanlık için büyük riskler" oluşturabileceği, potansiyel bakımdan insan uygarlığının kontrolünü kaybetmesine ve hatta yok olmasına yol açabileceği uyarısında bulunuluyordu.

Bu caydırma mektubu her geçen gün, yeni kurulan xAI dahil kendi şirketlerinin yetişmesine izin vermeleri için bir ricaya benziyor.

Mektubu imzalamadan sadece birkaç hafta önce Musk, açıkça ChatGPT'ye rakip olmak amacıyla xAI'ı kurmak için yapay zeka araştırmacılarıyla iletişime geçiyordu. Dünyanın en zengin kişisi, 2015'te OpenAI'ın kurulmasında etkili olmuş ancak kâr amacı güden bir girişim haline gelmesinin ardından bağlarını koparmıştı.

Ekibinde OpenAI ve Google'ın DeepMind'ından, yapay zeka sohbet botlarına güç veren büyük dil modelleri (LLM'ler) geliştirme deneyimi olan araştırmacılar var. Musk'ın kendi sohbet botunu yaratmasına gösterdiği gerekçe, bu teknoloji şirketlerinin "duyarcı" yapay zeka sistemleri yarattığına dair belirgin korkuları.

Aralıkta OpenAI'ın CEO'su Sam Altman'ın bir gönderisine yanıt olarak attığı tweet'te "Yapay zekayı duyarcı olması, yani yalan söylemesi için eğitme tehlikesi ölümcüldür" demişti.

Yeni sohbet botu, Musk'ın SpaceX'in insanlığı çok gezegenli bir türe dönüştürme misyonu da dahil diğer şirketleriyle gerçekleştirmeyi umduğu daha geniş hedeflerine uyuyor

Musk, "Temelde bilim karşıtı, liyakat karşıtı ve genel olarak insan karşıtı olan duyarcı zihin virüsü durdurulmadıkça, uygarlık asla çok gezegenli hale gelemeyecektir" diyor.

xAI, Grok'u neden inşa ettiğini gerekçelendirirken amacının "tüm insanlığa azami fayda sağlayan" bir araç yaratmak olduğunu belirtti.

Blog yazısında şöyle dendi: 

Her kesimden farklı siyasi görüşlere sahip kişilere fayda sağlayan yapay zeka araçları tasarlamanın önemli olduğuna inanıyoruz.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/tech

Independent Türkçe için çeviren: Çağatay Koparal

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU