18. yüzyılda adrese ulaşmayan aşk mektupları ilk kez okundu

Mektuplar, savaşta esir düşen Fransız denizcilere gönderilmişti

Morieux, arşivlerde araştırma yaparken 104 mektubun yer aldığı bir kutuyu şans eseri bulduğunu söyledi (Birleşik Krallık Ulusal Arşivi/Renaud Morieux)

Fransız denizcilere 18. yüzyılda gönderilen aşk mektupları ilk kez okundu. 

Birleşik Krallık'taki Cambridge Üniversitesi'nden Renaud Morieux, başkent Londra'daki Ulusal Arşiv'de yaptığı araştırmalar sırasında, 260 yıllık mektupları şans eseri buldu. 

Morieux, arşiv yönetiminden izin alarak 100'e yakın mektubu inceleyip ilk kez okudu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Mektuplar, Büyük Britanya Krallığı, Fransa Krallığı, Avusturya Arşidüklüğü ve Prusya Krallığı gibi Avrupa'daki büyük güçler arasında 1756-1763'te yaşanan Yedi Yıl Savaşı'ndan kalma. 

Fransız şehri Bordeaux'dan Kanada'ya doğru yola çıkan Fransız donanmasına ait Galatee adlı gemideki askerlere gönderilen mektuplar, hiçbir zaman adrese ulaşamamıştı. Gemiye Britanyalılar tarafından el konmuş, Fransız askerlerse hapse atılmıştı.

Mektuplardan birinde, Anne Le Cerf adlı bir kadının Fransız donanmasında görev yapan eşi Jean Topsent'e "Seninle yeniden birlikte olmaya can atıyorum" diye yazdığı paylaşıldı. Guardian'ın aktardığına göre Astsubay Topsent, savaşta esir düşmüş ve mektubu okuyamadan ölmüştü.

Bir başka mektuptaysa Marie Dubosc, Fransız donanmasındaki eşi Louis Chambrelan'a şunları yazdı:  

Bütün geceyi sana yazarak geçirebilirim... Ben senin sonsuza dek sadık karınım. İyi geceler, sevgili dostum. Gece yarısı oldu. Sanırım benim için yatma vakti geldi.

Avrupa tarihinde uzmanlaşan akademisyen Morieux, mektupları okumanın özel bir deneyim olduğunu söyleyerek, "Bu çok kişisel mektupları yazıldıklarından beri ilk okuyan kişi ben oldum. Asıl alıcılarının böyle bir şansı olmamıştı. Çok duygusaldı" dedi.


Independent Türkçe, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU