Pakistan, en az 70 bin Afgan göçmeni sınırdışı etti

"Yine sıfırdan hayat kurmamız gerekecek"

Pakistan'ın sınırdışı kararının ardından Afganistan sınırındaki Torham kapısında yığılma yaşandı (AFP)

ABD'nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), Pakistan'dan atılan Afgan göçmenlerin geleceğinin belirsiz olduğunu yazdı.

NYT, Pakistan hükümetinin düzensiz göçmenleri sınırdışı etme kararının ardından, ülkedeki 1,7 milyon kayıtdışı Afgan göçmenin büyük baskı altında kaldığını belirtti. 

İslamabad yönetiminden 4 Ekim'de yapılan açıklamada, ülkedeki kayıtdışı göçmenlerin 1 Kasım'a kadar Pakistan'ı terk etmeleri gerektiği bildirilmişti.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Söz konusu kararın ardından Pakistan'daki birçok ev sahibinin Afgan kiracılarını evden çıkardığı, iş verenlerin de kayıtdışı Afgan göçmenleri işten attığı bildirildi. Ayrıca polisin de Afganların yaşadığı evlere baskın düzenlediği, gerekli belgelere sahip olmayanları gözaltına aldığı iddia edildi.

Afgan göçmen Abdül Rahman Hüseyin, Taliban'ın Ağustos 2021'de Afganistan'ın kontrolünü ele geçirmesinin ardından ülkeden kaçıp, ailesi ve sülalesinden 11 kişiyle Pakistan'a gittiklerini söyledi.

56 yaşındaki Hüseyin, "Her gün korku içinde yaşıyoruz" dedi.

Afganistan'dan 40 yıl önce kaçarak Pakistan'a geldiğini belirten Necmettin Tarcan ise "Bu süre içinde burada hayat kurabilmek için elimden gelen her şeyi yaptım" ifadelerini kullandı. 

63 yaşındaki göçmen, artık Afganistan'a geri gönderildiğini söyleyerek, "Çok zor durumdayım. Burada sıfırdan başlamam gerekecek" dedi.

Pakistanlı yetkililerin paylaştığı rakamlara göre 4 Ekim'den bu yana en az 70 bin kayıtdışı Afgan ülkeden sınırdışı edildi. 

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin (BMMYK) verilerine göre Pakistan'da 1,7 milyonu kayıtdışı olmak üzere yaklaşık 3,7 milyon Afgan göçmen yaşıyor. Pakistan hükümetiyse bu sayının 4,4 milyonu bulduğunu savunuyor. 

BMMYK verilerine göre Taliban yönetimi ele geçirdikten sonra yaklaşık 700 bin Afgan, Pakistan'a kaçtı.
 


İslamabad yönetimi, Afganistan'da Pakistan Talibanı (Tehrik-i-Taliban Pakistan/TTP) ve başka örgütlere ait sığınaklar olduğunu, Taliban'ın da bunlara karşı herhangi bir önlem almadığını savunuyor. Taliban ise iddiaları reddediyor.

Pakistan İçişleri Bakanı Sarfaraz Bugti, ocaktan bu yana ülke genelinde 24 intihar saldırısı düzenlendiğini, saldırganlar arasında TTP militanlarının da yer aldığını öne sürmüştü. 

Pakistan Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mümtaz Zehra Beluç da kayıtdışı göçmenlerin gönderilmesi kararına ilişkin "Bu, Pakistan'da yasadışı yaşayan tüm yabancılara yönelik bir karar. Bu kişiler arasında Afganların sayısı çok. Bu sebeple sanki sadece onlar gönderilecekmiş gibi algı oluşturuluyor" demişti. 

Taliban Savunma Bakanı Vekili Molla Yakub Mücahid ise sınırdışı kararına tepki göstererek, bunun "insanlık dışı ve adaletsiz" olduğunu savunmuştu. 

NYT'ye konuşan Taliban yetkilileri, Pakistan'ın sınırdışı ettiği Afganların kalması için geçici kamplar kurulmasını planladığını söyledi. 


Independent Türkçe, New York Times, Guardian

DAHA FAZLA HABER OKU