Tinder'ın 500 dolarlık yeni özelliği, tacize yeşil ışık yakıyor

Herkes aşkta bir şansı hak etse de hiç kimse sırf parası var diye rızası olmayan kadınlara mesaj atamamalı

Kullanıcıların haftada iki kez, istediği herhangi birine mesaj göndermesine Tinder Select izin verecek (AP)

Aşka bir fiyat biçebilir misiniz? Aramızdaki romantikler bu fikre burun kıvırmak isteyecektir: Elbette hayır, hayattaki en iyi şeyler bedavadır ve buna düzenli bir ilişki de dahildir. Değil mi? Belki de öyle olmayabilir. Modern flört piyasasının karmaşıklığının boyutunu (bekar arkadaşlara sahip ya da bekar olan) herkes biliyor ve artık nihayet bunun bir çözümü var gibi görünüyor. Ancak bu size temizinden ayda 499 dolar gibi bir miktara mal oluyor.

Önceki ay Tinder en yeni ücretli üyelik seçeneğini duyurdu: Tinder Select. Uygulamanın kullanıcılarının yalnızca yüzde birinden daha azına sadece davet yoluyla sunulacak olan abonelik, kullanıcılarına daha fazla erişim sağlayarak "en çok aranan profiller" derlemesine katılmalarını sağlıyor, yani aşık olabilecekleri biriyle eşleşme olasılıkları bu sayede daha da yükseliyor; ne de olsa modern flört bir sayı oyunundan ibaret.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Böylece harcanabilir geliri çok fazla olanlar, kurumsal flört uygulaması endüstrisinin mekanizmasıyla kolayca baştan çıkarılabiliyor. Profilinize bir "SELECT" rozeti koyarak özel VIP statünüzü gösterebilmenin ek bir artısı da var zira görünüşe göre, bir randevu ayarlamak için yılda 6 bin dolar ödediğinizi herkese söylemek sizi daha çekici gösterecek. Ayrıca diğer kullanıcılar, kendi abonelik durumlarından bağımsız olarak "Seni Beğenenler" kısmında profilinizi bulanıklaşmadan görebilecek.

Fakat biraz daha tartışmalı olan başka bir özellik daha var. En aktif kullanıcılardan oldukları düşünülerek Tinder Select'e katılmalarına izin verilenler, kendileriyle eşleşmeyen kullanıcılara da mesaj gönderebilecekler. Evet, Tinder Select üyeleri, DM almayı devre dışı bırakmış (çokça reklamı yapılmayarak gizli bırakılan bir özellik) kullanıcılar haricinde ve haftada ikiyle sınırlı olmak üzere, istediği kişiyle iletişime geçebilecek.

Tinder Select'in bu özelliği, bir flört uygulamasında bulunmuş herhangi bir kadında tehlike çanlarını neredeyse hemen çaldıracaktır. Genellikle tüm süreç rızaya dayanır: Yalnızca karşılıklı olarak birbirinden hoşlanan iki kişi, sohbet etme imkanına sahiptir. Flört uygulamalarının olumsuz yönleri hakkında çok şey yazsam da ana akım uygulamaların çoğunda riayet ediliyor gibi görünen bu özelliği çok takdir ediyorum. Hatta uygulamada biriyle tanışmayı gerçek hayatta biriyle tanışmaktan daha iyi yapan tek şeyin bu olduğunu söyleyecek kadar ileri gidebilirim.

Şöyle bir düşünün. Sizin konuşması için açıkça rıza göstermediğiniz kimse size yaklaşamaz. Bu harika. Bu, hoşlanmadığınız birinden istenmeyen mesajlar almayacağınız veya ortaya çıkabilecek herhangi bir tacizle uğraşmak zorunda kalmayacağınız anlamlarına gelir. Tinder neden bu önlemleri göz ardı etmek ve Select üyeliği için ödeme yapabilecek zengin azınlık için her şeye açık bir oyun alanına dönüşmek istesin ki? Zaten gerçek hayatta onlara yeterince güç vermiyor muyuz?

Bence Tinder bunun farkında, bu yüzden de Select üyelerinin istenmeyen DM gönderebilme sayısına bir sınır koydu (haftada sadece iki kez). Yine de, bu özelliğin gerçek hayatta istenmeyen davranışlarla yeterince ve neredeyse kesinlikle uğraşan kadın kullanıcılar üzerinde orantısız bir etkisi olacağını düşünmeden edemiyorum. Sadece geçen ayı örnek verirsem; sözlü tacize uğradım, metroda uygunsuzca dokunuldum ve biri bana AirDrop aracılığıyla görüntüler göndermeye çalıştığı için trendeki vagonumu değiştirmek zorunda kaldım.

Demek istediğim şu: Bir flört uygulamasında istemediğim hiçbir şeyi deneyimlemek zorunda olmadığım gibi başka hiçbir kadın da mecbur değil. Haftada sadece iki mesaj olabilir ama asıl ana mesaj tehlikeli. Çünkü harcayacak ne kadar paranız olursa olsun, rıza almadan istediğini yapma konusunda hiç kimseye sanal ortamda veya gerçek hayatta yeşil ışık yakılmamalıdır. Umarız Tinder bunu yakında fark eder.

 

https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Gökçe Uçak

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU