Lübnanlı hakimler akademisyenlik yapmak için adalet saraylarını terk ediyor

Ekonomik çöküş nedeniyle hâkimlerin ortalama aylık maaşı 400 dolar oldu

Avukatlar ve hakimler Adalet Sarayları'nın kötüleşen altyapı koşullarından şikayetçi / Fotoğraf: Reuters

Hakimlerin gelirleri yaptıkları işle, üstlendikleri görevlerle ve sorumluluklarla orantılı değil.


Lübnanlı bir adli makamın bu şikâyeti artık bireysel olmaktan çıkıp birçok kişinin dilinde tekrarlanıyor.

Bu da Lübnan'daki yaşam koşullarından toplu bir memnuniyetsizliğe işaret ediyor.

Şikayetlerin kapsamı, kanunun belirlediği çerçeveler dahilinde görevlerini yerine getiremeyen adli yardımcılara kadar genişliyor.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Düşük gelir

Lübnan'daki diğer kamu sektörü çalışanları gibi, yargıçların maaşları da ulusal para biriminin dolar karşısındaki değer kaybından ciddi şekilde etkilendi, ki bu değer kaybı ekim ayındaki neredeyse sabitlenmiş olan piyasa kuruna göre 60 katına kadar çıktı.

Hükümet, halkın hoşnutsuzluğunu hafifletme ve tekrarlayan grevler ve protestoları engelleme girişimi olarak maaşları yedi katına çıkardı.

Bir yargı yetkilisine göre, bir yargıcın ortalama aylık maaşı 400 ABD dolarını geçmiyor, bu miktar, yargıcın rahatlığını sağlamak amacıyla geçici ve istikrarsız nitelikte olan ve yargı sisteminin sürdürülebilirliğini sağlamak için kullanılan Yargıç Dayanışma Fonu katkılarıyla artırılıyor.

Yüksek Yargı Konseyi çevreleri, hakimlerin taleplerinin meşruiyetini kesin bir şekilde doğruluyor.

Bunun nedeni, sunulan imkanların yargıçların yaşam koşullarını iyileştirmemesi, sağlık ve eğitim imkanlarının son derece düşük olması ve ekonomik çöküş nedeniyle bu imkanların büyük ölçüde azalması gerçeğinden kaynaklanıyor.

Geçmişte bu güvencelerin kapsamı yüzde 100 idi, ancak şimdi en fazla yüzde 30'a düştü ve tıbbi bakım ve ilaçlara erişim neredeyse yok denecek kadar azaldı.

Tanıklardan birine göre hakimler artık çocuklarının okul ücretlerini veya özel hastanelerdeki tıbbi faturaları ödeyemiyor, çünkü bunlar toplam yıllık gelirlerini aşıyor.

Ayrıca, emekli hakimlerin 45 yıllık hizmet sonrasındaki kötü durumlarının, diğer hakimleri çalışma teşvikinden mahrum bıraktığına da dikkat çekildi.

Bu nedenle, hakimlerin koşullarının iyileştirilmesi için özel şirketlerle sözleşme yapılması düşünülüyor.


Ücretsiz izin ve istifa 

Yaşam koşullarını iyileştirmek için hakimler kanun kapsamında farklı seçenekleri değerlendiriyor.

Independent Arabia, özel üniversitelerin hukuk fakültelerinde yüksek öğrenime giden bazı hakimlerin farklı deneyimlerini inceledi ve kanunun, bir hâkimin akademisyenlik dışında herhangi bir iş yapmasını yasakladığını doğruladı.

Bu yüzden harçlıklar çok az olmasına rağmen yükseköğretimde hukuk fakültelerine yöneliyorlar.

Diğer hakimler ise istifa, geçici izin, ücretsiz izin gibi alternatifleri tercih ediyor. Lübnan Yüksek Yargı Konseyi, "Konseyin istifa talepleri konusunda karar vermediğini ve tüm hakimlere ihtiyaç olduğu gerekçesiyle 15 talebi reddettiğini" ortaya koyuyor.

Bu durum, yargı sisteminin boşluk içinde olmasının ve yargıçların farklı mahkemelerde farklı görevlere getirilmesinin gerekliliği nedeniyle meydana geliyor. Kaynaklar şu bilgiyi paylaştı:

Bazı hakimler Adalet Bakanlığı'na ücretsiz izin talebinde bulunmak için harekete geçti, o da 20 hâkimin talebini onayladı.


İstifalarla ilgili gelen bilgiler, yedi yargıcın avukatlık mesleğine geçmek veya yurt dışına seyahat etmek üzere başka işler üstlenmeye hazırlık amacıyla yargıdan istifa ettiğini gösteriyor.
 


Adalet kötü durumda

Adalet sisteminin kötü durumu sadece yargıçların kötüleşen yaşam koşullarıyla sınırlı değil, aynı zamanda adalet saraylarının altyapısı ve tesisleri hakkında da şikayetler bulunuyor.

Avukatlar ve yargıçlar, adalet saraylarının bina ve ekipmanlarının durumu konusunda şikâyet ediyorlar. Yargıçlar tarafından kullanılan ifadeler adalet saraylarının durumunu "son derece kötü" ve "felaket" olarak nitelendiriyor, bu da adalet saraylarında çalışmanın düzenini etkiliyor.

Geçenhafta yağmurlar nedeniyle adalet saraylarının birçoğunu su bastı, çünkü kışa hazır değillerdi.

Ayrıca avukatlar, elektrik kesintileri, bazı işlemleri telefon ışığında tamamlama, asansörlerin çalışmaması, ofis malzemeleri, belgeler ve hokkaların kaybolması gibi sorunları dile getiriyorlar.

Adaletin başarısız olduğu gerçeğine ilişkin açıklamasında adli referans, Haziran 2023'te çok sayıda yargı yetkilisi, bakan ve medya profesyoneliyle bir araya gelerek saha çalışması yürüten Avrupalı uzmanların raporuna dayanıyor.

Bu uzmanlar, "sorunun yeni olmadığını, birikmiş bir sorun olduğunu ve Adalet Bakanlığı'nın bütçesinin genel bütçenin yalnızca yüzde 0.5'ini oluşturduğunu ve bu bütçenin adalet tesislerinin bina ve işletme giderlerini, tüm insan kaynakları için maaşları içerdiğini" belirtti.

Avrupalı uzmanların raporu, Lübnan'daki adalet tesislerinin finansman seviyesinin dünya standartlarına kıyasla düşük olduğunu belirtti ve "diğer kurumların finansmanı ile orantısız" olduğunu vurguladı.

Ayrıca, adalet tesislerinin devlet kaynaklarını sağlama açısından üçüncü sıradan da aşağıda olduğua işaret etti.

Lübnan'daki bir yargı referansı, "Lübnan'ın adalet tesislerine yardım etme veya hukuk devleti ve güçlü kurumların oluşturulmasına katkı sağlama niyeti olmadığını" üzüntüyle belirtti.


Yüksek Yargı Konseyi Girişimi

Yüksek Yargı Konseyi'nin bir girişimi olarak, adalet tesislerinin zorlu durumunu hafifletmeye yönelik olarak Adalet Bakanlığı ile iş birliği yapıldı.

Bu çerçevede, temyiz mahkemelerinin başkanları, valiler, belediye başkanları ve elektrik kuruluşları ile iletişim kurarak adalet saraylarının en temel hizmetleri olan su, elektrik ve temizlik konusunda iş birliği yapmaya çalıştılar.

Ayrıca, Temyiz Mahkemesi, Beyrut Valisi ve elektrik kuruluşu ile iletişim halinde olarak Lübnan'daki yargı sisteminde hizmetin devamlılığını sağlamaya çalıştı.

 

 

Independent Arabia

DAHA FAZLA HABER OKU