Eski Lübnan Savunma Bakanı: İstikrarsızlık Mısır ve Ürdün'e sıçrayabilir

"Batı Şeria'da, Umman'da, Sina'da, Golan Tepeleri'nde ve Lübnan'da ayaklanmalar görebiliriz"

Sarraf, 2016'dan 2019'a kadar Lübnan Savunma Bakanı olarak görev yapmıştı (Reuters)

Eski Lübnan Savunma Bakanı Yakup Sarraf, İran'ın muhtemelen İsrail'le Hamas arasındaki savaşa dahil olmayacağını ancak Ortadoğu'da istikrarsızlığın yayılmasının mümkün olduğunu söyledi.

Euractiv'e konuşan Sarraf, "İran, Hamas'a eğitim vermiş ve mali destek sağlamış olabilir ancak doğrudan çatışmaya gireceklerini düşünmüyorum. Saldırıya uğramazlarsa tepki vermeyeceklerdir" ifadelerini kullandı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Sarraf, İran çatışmalara dahil olmasa bile, Gazze'ye insani yardım gönderilmesinin engellenmesi durumunda istikrarsızlığın Mısır ve Ürdün'e yayılabileceğini söyledi.

Eski Lübnan Savunma Bakanı konuyla ilgili, "Eğer işler kısa süre içinde yatışmazsa, Batı Şeria'da, Umman'da, Sina'da, Golan Tepeleri'nde ve Lübnan'da ayaklanmalar görebiliriz" diye konuştu.

Sarraf ayrıca Türkiye'nin de bir noktada Hamas'a mali ve teknik destek sağlayabileceğini öne sürdü.

Gazze'de IŞİD'in de etkili olduğu iddialarına yanıt veren Sarraf, "Hamas, İslami bir örgüt. Ancak büyük yoksulluk ve derin zulüm hissine rağmen, IŞİD'in Gazze'de herhangi bir etkisi olduğuna inanmıyorum" dedi.


"AB güvenirliğini kaybetti"

Avrupa Birliği'nin bölgede yaşananlarla ilgili yürüttüğü politikalarla ilgili gelen bir soruya yanıt veren Sarraf, birliğin sadece Washington'ın politikalarını takip ettiğini savundu.

Sarraf, "Avrupa Birliği talihsiz şekilde ABD'yle aynı safta hizalandı ve gerilimi düşürmek için uzlaştırıcı katkı sunma şansını yok etti. Tamamen ABD'nin yanında saf tutarak güvenirliğini ve Araplarla birlikte hareket etme payını kaybetti" diye konuştu.

Eski Lübnan Savunma Bakanı, AB'nin "Gazze'nin sistematik yok edilişine karşı" net bir tavır alması ve bölgeye insani yardım ulaştırılması konusunda etkin bir rol oynaması gerektiğini söyledi.

Avrupa Birliği, Hamas saldırılarının ardından Filistinlilere yönelik tüm yardım programlarını durdurma kararı almış ancak bazı üye ülkelerin vetosu üzerine karar geri çekilmişti.


Independent Türkçe, Euractiv, AA

DAHA FAZLA HABER OKU