Sirke aldanmayın: Trump korkutucu derecede akıllı

Rakipleri kazanamayacakları bir Cumhuriyetçi Parti adaylığı için çekişirken, eski ABD Başkanı tam bir kampanya moduna çoktan girdi bile. Bitmek bilmeyen skandallara rağmen, Trump siyasetin kurallarını bir kez daha baştan yazıyor

Trump artık Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışında partili rakiplerinden o kadar önde ve onların görüş alanının o kadar dışında ki yüzünü genel seçim mücadelesine çevirdi (AFP)

Bir yargıcın Donald Trump'ın milyar dolarlık bir dolandırıcılık suçu işlediğini ilan ettiği hafta, altın bir kural öne çıkıyor: Sirke aldanmayın. Siz mahkemeleri ya da Cumhuriyetçi Parti'nin ikinci münazarasının utanç verici gösterisini izlerken Beyaz Saray'a ulaşmaya çalışan Trump, Amerikan siyasetinin kurallarını bir kez daha baştan yazmakla meşgul.

2016 seçimleri sırasında Cumhuriyetçilerin önseçimlerini takip ederken kendimi karla kaplı Iowa'da buldum. Trump burada (beklenmedik şekilde) Evanjelik bir mega kilisede konuşma yapacaktı.

Orada Trump'ın oğlu Don Jr.'a rastladım. Sohbet ettik ve babasının "sıradan bir mavi yakalı işçi olduğunu ve (anlamlı bir duraksama) sadece biraz daha iyi bir banka hesap bakiyesi bulunduğunu" halkın anlaması gerektiğini söyledi. Gerçekten de öyle.

Bu hafta Trump'ı, Otomotiv İşçileri Sendikası'nın (Union of Auto Workers/UAW) son derece önemli bir grev eylemi gerçekleştirdiği Michigan'ın Detroit şehrinin dışındaki bir otomobil parçaları fabrikasını ziyaret ettiğini gördüğümde bu tekrar aklıma geldi. Şimdi bana kulak verin. Burada birkaç küçük pürüz var. Trump'ın ziyaret ettiği fabrikayı UAW temsil etmiyor ve greve katılan bazı kişilerin Trump'ın kampanya ekibi tarafından otobüslerle getirildiği ve sendika işçisiymiş gibi görünmeleri için kendilerine ödeme yapıldığı yönünde iddialar var. Ama hadi bunu boş verelim.

Mesele Trump'ın ABD'nin pas kuşağını (ABD'nin Ortabatı ve Kuzeydoğu kısımlarını kapsayan, eskiden güçlü bir sanayiye sahip bölgesi -çn.) Ronald Reagan Kütüphanesi'nde düzenlenen Cumhuriyetçilerin ikinci münazarasının yapıldığı güneş kuşağına (ABD'nin en güneşli kesimlerini kapsayan güney bölgesi -çn.) tercih etmesi. Ve bu önemli bir şey.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Trump artık Cumhuriyetçilerin başkan adaylığı yarışında partili rakiplerinden o kadar önde ve onların görüş alanının o kadar dışında ki yüzünü, tam 14 ay sonraki genel seçim mücadelesine çevirdi. Ve bunu yaparak akıllılık ediyor. Birçok Demokrat ve Trump karşıtı Cumhuriyetçi için korkutucu bir durum.

Washington'da geçirdiğim süre boyunca Biden yönetimindeki Beyaz Saray, Trump etrafında dönen en son psikodrama ne olursa olsun buna dahil olmadı. Bize Biden'ın, selefinin çıkardığı curcunayı dikkate alamayacak kadar ülkeyi yönetmekle meşgul olduğunu içtenlikle söylüyorlardı.

Ancak bu hafta Trump, 2016'da kazandığı ve 2020'deyese Biden'ın aldığı kilit önemdeki salıncak eyalet Michigan'a gideceğini duyurdu. Ardından ABD Başkanı da grevdeki otomotiv işçilerini ziyaret ederek onları destekleyeceğini açıkladı. Biden'ın ekibi, onun mavi yakalı Amerikalılara, Trump'tan daha iyi bir dost olmasının nedenini anlatan bir TV reklamı da yayımladı. Bunlar seçime birkaç ay kala beklenecek şeyler.

Perşembe akşamıysa Arizona'da (kilit önemdeki bir başka salıncak eyalet) olan ABD Başkanı, anayasaya saygısız davrandığı ve tehlikeli bir otokrat olduğu gerekçesiyle Donald Trump'ı yerden yere vurdu. Trump yokmuş gibi davranmak buraya kadarmış.

ABD siyasetindeki geleneğe göre Cumhuriyetçilerin önseçim sürecinde parti tabanınızı kazanmak için elinizden geleni yaparak kürtaj, göç, silahlara destek gibi hassas konularla ilgili ortaya partizan duyguları pekiştiren söylemleri bolca atarsınız. Adaylığı garantiledikten sonra da bağımsızları, yüzer gezer oyları ve benzer seçmenleri kazanmak için deli gibi merkeze kayarsınız.

Tıpkı kardelenler ve nergisler bahçelerimizde imkansız görünen ve beklenmedik şekilde erkenden açarken küresel ısınmayla ilgili endişelenmemiz gibi, Amerika'da da genel seçim sezonu çok erken başlamış gibi geliyor.

Trump'ın bu haftaki Detroit ziyaretinin ardında bu yatıyor. Bir de başka bir önemli politika alanı daha var; yani kürtaj. Donald Trump'ın, başkanlığı sırasında Yüksek Mahkeme'ye aşırı muhafazakar üç yargıç atadığını ve bu yargıçların Roe-Wade kararının bozulmasında rol oynadığını vurgulamakta fayda var. Ve Trump haklı olarak bu kararın onun sayesinde bozulduğunu söyleyerek böbürlenecek.
 


Ancak onlarca yıldır Hıristiyan sağın hummalı rüyası olmasına rağmen bunun Cumhuriyetçiler için pek popüler olmadığı ve siyasi açıdan maliyetli olduğu ortaya çıktı. Fakat kürtaj hiçbir zaman Donald Trump'ın temel inançlarından biri değildi; Donald Trump'ın tek temel inancı Donald Trump'tır.

Bu yüzden Trump kürtajı az çok imkansız hale getirecek yasalar teklif eden eyaletlere saldırmaya başladı. Florida 6 haftadan sonra kürtajı yasadışı hale getiren bir yasayı kabul etti; tabii ki birçok kadın 6. haftada hamile olup olmadığını bilmiyor. Trump, 6 haftalık yasağın "korkunç bir şey ve korkunç bir hata" olduğunu söyleyerek sağcı grupların öfkesine yol açtı.

Hâlâ partinizin adaylığı için mücadele ediyorsanız bunu yapmazsınız.

Bu kurnaz, hesaplı bir siyaset. ABC ve The Washington Post için yapılan bir anket, Demokrat Parti'nin yangıncı kanadının yangına odun atmasına neden oldu: Anket, teke tek karşılaşmada Trump'ı Biden karşısında 9 puan önde gösteriyordu.

Bunun bir uç değer olması mümkün, hatta muhtemel. Ancak Trump'ın ikinci bir dönemi kazanmasını ve bunun yaratacağı tüm o kaosu engellemek istiyorsanız, omuz silkmekle yetinmek bir seçenek değil. Belki de bu yüzden Biden yönetimindeki Beyaz Saray, Trump tehdidini çok daha ciddiye alıyor.

Tüm bunlar Cumhuriyetçi Parti'nin ikinci münazarasını, asla gerçeği olamayacak özentilerin küçük bir performansı gibi gösterdi. Sahnedeki 7 kişi birbirinin sözünü kesti, Fox sunucuları kontrolü kaybetti ve TV'den izleyenlerin büyük bir kısmının bu kakofoniden kaçmak için kanal değiştirdiğini düşünüyorum. Kaybeden iki yarı finalist arasında üçüncülük için oynanan Dünya Kupası play-off maçının tüm heyecanı, gerilimi ve draması vardı; yani bunların hiçbiri yoktu.

Bütün bunlar olurken New York'ta bir yargıç bu hafta Donald Trump ve oğullarının, daha düşük oranlarla borç alabilmek için otellerinin ve golf sahalarının değerini yapay bir şekilde şişirerek uzun yıllar boyunca dolandırıcılık suçu işlediğini tespit etti. Tam da siyaset sezonunu yeniden yazarken Trump, siyasi yerçekimi kanunlarına meydan okumada hâlâ esrarengiz bir yeteneğe sahip gibi görünüyor.



https://www.independent.co.uk/voices

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

Bu makale kaynağından aslına sadık kalınarak çevrilmiştir. İfade edilen görüşler Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU