Gazze'deki savaş, Çin'de sosyal medyayı karıştırdı

"Yahudi düşmanı bir atmosfer var"

Birleşmiş Milletler, 7 Kasım'daki savaşta Gazze'de en az 1 milyon Filistinlinin yerinden edildiğini bildirmişti (AFP)

Gazze'deki savaş, Çin'deki sosyal medyada geniş yankı uyandırdı.

ABD'nin önde gelen medya kuruluşlarından CNN, Gazze'deki çatışmaların Çin'de Twitter'ın muadili olarak kullanılan sosyal medya platformu Weibo'da gündemden düşmediğini aktardı. 

Platformdaki paylaşımlarda İsrail'i destekleyen gönderiler olduğu kadar, Tel Aviv yönetimini eleştirenler de var.

CNN, en az 2 milyon takipçiye sahip bir milliyetçi hesaptan yapılan paylaşımda, Nazi Almanyası diktatörü Adolf Hitler'den övgüyle bahsedildiğini bildirdi. 

Benzer şekilde 6,6 milyon takipçili bir başka hesabın paylaşımındaysa İsrail'in ABD yaptırımları karşısında Çin'e yardım etmediği, dolayısıyla Pekin'in de Tel Aviv yönetimine destek vermemesi gerektiği savunuldu.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

İsrail'in Pekin Büyükelçiliği'nden Yuval Waks, Çin'de "İsrail karşıtı hatta çoğu durumda Yahudi düşmanı" bir atmosfer oluştuğunu savundu.

Waks, "Bunun Çin'deki İsraillileri ve Çin'de yaşayan Yahudileri tehlikeye atacağından endişeleniyoruz" dedi.

13 Ekim'de Pekin Büyükelçiliği'nde çalışan İsrailli bir diplomat bıçaklanmıştı. Diplomatın ve 53 yaşındaki saldırganın kimliği açıklanmamıştı. Olayla ilgili incelemeler de devam ediyor.

Pekin yönetiminin, 7 Ekim'de başlayan savaşta Hamas'ı kınamadığına dikkat çeken Waks, "İkili ilişkilerimizin iyi olduğu bir ülkeden net bir kınama gelmediğini görmek bizi hayal kırıklığına uğrattı" ifadelerinin kullandı. 

Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, 15 Ekim'deki açıklamasında İsrail'in eylemlerinin "nefsi müdafaa sınırlarını aştığını" söyleyerek, Gazze halkının toplu cezalandırılmasına son verilmesi gerektiğini belirtmişti.

Pekin yönetimi, son dönemde Tel Aviv hükümetiyle ekonomik bağlarını güçlendirse de Çin'in Filistin'e desteği, Çin Komünist Partisi'nin kurucusu Mao Zedong'a kadar gidiyor. Çin, Filistin Ulusal Yönetimi'ni tanıyan ilk ülkeler arasında yer almıştı. 
 


Hamas'ın silahlı kanadı İzzeddin Kassam Tugayları'nın 7 Ekim'de başlattığı Aksa Tufanı operasyonunda, İsrail de Demir Kılıçlar operasyonuyla yanıt verdi.

Filistin Sağlık Bakanlığı'nın paylaştığı rakamlara göre, İsrail ordusunun bombardımanlarında Gazze'de 1524'ü çocuk, 1000'i kadın 4 bin 137 kişi ölürken, yaralı sayısı da 12 bini geçti.  

İsrail ise Gazze'den düzenlenen saldırılarda da 306'sı asker en az 1400 kişinin öldüğünü, 3 bin 968 kişinin de yaralandığını duyurdu.


Independent Türkçe, CNN, AA

DAHA FAZLA HABER OKU