Feminist felsefeci Judith Butler: Biden, Gazze'deki soykırımı destekliyor

Yahudi kökenli akademisyen, bazı feminist akımları "sağcılarla suç ortaklığı yapmakla" eleştirdi

Judith Butler, 1990'da yayımladığı Cinsiyet Belası: Feminizm ve Kimliğin Altüst Edilmesi kitabıyla dikkatleri üzerine çekmişti (AP)

Amerikalı felsefeci Judith Butler, ABD Başkanı Joe Biden'ın "Gazze'deki korkunç soykırıma destek sağladığını" belirterek kasımdaki seçimlerde ona oy vermeyeceğini söyledi. 

Feminist düşüncenin önde gelen isimlerinden Butler, İspanyol gazetesi El Pais'e verdiği röportajda, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarla ilgili şu ifadeleri kullandı: 

Bu bir soykırımdır. Yüzlerce hukukçu, Gazze'de yaşananların Soykırım Sözleşmesi'ne göre böyle sayıldığını teyit etti. Bu artık çok iyi bilinen bir durum.

68 yaşındaki Yahudi kökenli felsefeci, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı operasyonunun soykırım olarak değerlendirilemeyeceğini savunup, "Zulümler oldu ama bölgedeki tüm insanların dinlerine ya da milliyetlerine göre öldürülmesini istemediler" dedi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Butler, Fransa'nın başkenti Paris'te martta düzenlenen sempozyumda, Aksa Tufanı'nı terör eylemi yerine "silahlı direniş ve ayaklanma" diye nitelemesiyle bazı kesimlerden tepki toplamıştı. Bunun üzerine Butler, Paris'te nisanda vereceği bir semineri de iptal etmişti

Prestijli Kaliforniya Berkeley Üniversitesi'nde görev yapan Butler, söylediklerinin arkasında olduğunu belirterek şunları ekledi: 

Bir ayrım yapmalıyız. Hamas'ı başından beri kınadım ve kınamaya devam ediyorum. Şiddet içermeyen bir etiği ve siyaseti savunuyorum. Desteklediğim Filistinli örgütlerin hepsi şiddet karşıtıdır. Direniş benim için romantik ya da ideal bir şey değil, tanımlayıcı bir olgu. Direndiklerini, İsrail işgaline karşı savaştıklarını anlıyorum ancak Hamas'ı hiçbir zaman desteklemedim ve zulümlerini kınamaya devam ediyorum.

Siyaset ve etik alanlarında çalışmalar yapan felsefeci, Biden'ın eski ABD Başkanı Donald Trump döneminden kalma göçmenlik karşıtı tavrı sürdürdüğünü de savundu. 

Trump'ın kazanmasını engellemek amacıyla Biden'a oy verme gibi bir strateji izlemeyeceğini söyleyen Butler, "Biden'a oy vermeyi sonuna kadar reddetmeliyiz.  Biden'a karşı çıkan tüm gençler haklı. Onun lehine bir şey söylemeyeceğim" dedi. 

Butler, toplumsal cinsiyet meselesinde biyolojik indirgemeciliğe düşen feminist akımları eleştirerek, bu yaklaşımların radikal sağcıları güçlendirmekle kaldığını savundu ve şunları ekledi: 

Sağcıların toplumsal cinsiyete saldırılarına karşı çıkmıyorlarsa, o zaman ne yapıyorlar? Suç ortağına dönüşüyorlar. Bunu reddetmeliler. Buna karşı mücadele etmeliler çünkü sağcıların toplumsal cinsiyete saldırısı, kürtaj hakkına da bir saldırıdır. Kadınları toplumsal cinsiyete dayalı şiddete karşı koruyan yasalara ve İstanbul Sözleşmesi'ne yönelik bir saldırıdır.

 

Independent Türkçe, El Pais, The Art Newspaper 

DAHA FAZLA HABER OKU