Çin'in 6 savaş gemisini Ortadoğu'da görevlendirdiği ortaya çıktı

Umman donanmasıyla ortak tatbikat yapıldı

Muskat'ta yapılan tatbikata Çin ve Umman donanmalarından üst düzey subaylar katıldı (Çin ordusu)

İsrail'in Gazze'ye yönelik başlatmaya hazırlandığı kara harekatı nedeniyle ABD donanmasına bağlı uçak gemileri Doğu Akdeniz'de konuşlanırken, Çin'e ait savaş gemilerinin de geçen hafta boyunca Ortadoğu'da olduğu ortaya çıktı.

South China Morning Post'un Çin donanmasının raporlarına dayandırdığı haberine göre, en az 6 savaş gemisi geçen hafta Ortadoğu'daydı.

44. Koruma Görev Gücü'nün mayıstan bu yana rutin operasyonlar için bölgede bulunduğu ve geçen hafta Umman donanmasıyla ortak bir tatbikat gerçekleştirdiği belirtildi.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

Görev gücünün Umman'ın başkenti Muskat'tan cumartesi günü ayrıldığı ve açıklanmayan bir rotaya doğru hareket ettiği ifade edildi.

Çin'in Ortadoğu'da konuşlu görev gücünün içinde bir destroyer, bir fırkateyn ve bir entegre tedarik gemisinin de bulunduğu bildirildi.

Ortadoğu'da görev yapan 6 gemilik görev gücünün özellikle Aden Körfezi'nde koruma görevlerine katıldığına dikkat çekilen haberde, son olarak Panama bandıralı bir kargo gemisinin Çin donanması tarafından korunduğu aktarıldı.

Çin donanmasına ait gemilerin, İsrail'deki yurtttaşlarının tahliyesi için görevlendirilebileceği de tahmin ediliyor. Çin Dışişleri pazartesi günü tüm vatandaşlarına bölgeden ayrılma çağrısı yapsa da henüz bir tahliye planı açıklamadı.

Çin yönetimi daha önce Ortadoğu'daki çatışmalardan vatandaşlarını tahliye etmek için savaş gemilerini kullanmıştı. 

Mayısta Sudan'daki çatışmalar nedeniyle bölgeye sevkedilen Çin donanmasına ait iki savaş gemisi, binden fazla Çin, Brezilya ve Pakistan yurttaşını bölgeden tahliye etmişti. Benzer şekilde 2015'te Çin savaş gemileri Yemen'deki yaklaşık 600 Çinliyi ülkeden çıkarmak için kullanılmıştı.

ABD donanması, 7 Ekim'deki Hamas saldırılarının ardından USS Gerald R Ford ve Dwight D Eisenhower uçak gemilerini Doğu Akdeniz'e göndermişti. Britanya donanmasından iki savaş gemisi de İsrail'e destek için Akdeniz'e yollanmıştı.

Birleşik Krallık, Almanya ve Fransa'nın içinde olduğu bazı ülkeler de İsrail'deki vatandaşlarını tahliye etmek için bölgeye askeri ve sivil uçaklar sevk etmişti.


Independent Türkçe, SCMP, AA

DAHA FAZLA HABER OKU