Helen Mirren, Yahudi olmayan oyuncuların Yahudileri canlandırmasını değerlendirdi

Oyuncu, yeni filmde eski İsrail Başbakanı Golda Meir'ı canlandırdığı için eleştirilere maruz kalıyor

(Embankment Films)

Helen Mirren, yakında gösterime girecek filmde Golda Meir'ı canlandırmasına gelen tepkilerin ardından, bazı kişilerin "Jewface" (Yahudi birini, klişe bir şekilde tasvir ederken kullanılan teatral makyaj -ed.n.) yapılmasından neden rahatsız olduğunu "anlayabildiğini" itiraf etti.

Britanyalı oyuncu, yönetmen Guy Nattiv'in yeni biyografi filmi Golda'da eski İsrail Başbakanı'nı canlandıracak. Öte yandan rolü Mirren'ın canlandıracağı açıklandığında, Yahudi olmayan bir oyuncunun Yahudi bir tarihi figürü oynamasına dair eleştirilerle karşılaşılmıştı.

fazla oku

Bu bölüm, konuyla ilgili referans noktalarını içerir. (Related Nodes field)

30 Eylül Pazar günü Sunday with Laura Kuenssberg'e konuk olan Mirren'a, oyuncuların "Jewface" yapmasının yanı sıra Maestro'da besteci Leonard Bernstein'ı canlandırırken protez burun takan Bradley Cooper'a yakın zamanda gelen tepkiler soruldu.

Mirren, "Sanırım anlayabiliyorum ama bazen de anlayamıyorum çünkü bu odada kimin Yahudi olduğunu anlayamıyorum" dedi.

Hepimiz harika bir karışımız ve kesinlikle Kirk Douglas'ın bir Viking'i oynamasıyla ilgili sorunum yok. Kirk Douglas, Yahudiydi.

Bence tüm mesele, belirli bir ırkı oynadığınız için belirli bir fizyonomiye bürünülmesi. Bunun rencide edici bir yanı var.

Öte yandan Leonard Bernstein'ı oynuyorsanız ve Leonard Bernstein gerçekten böyle görünüyorsa, bilirsiniz, belki de bu iyi bir fikirdir. Dediğim gibi burada çok hassas bir denge var.

Golda'da "İsrail'in Demir Leydisi" diye de bilinen Meir ve 1973'te başlayan Yom Kippur Savaşı sırasında almak zorunda kaldığı kararlar anlatılıyor.
 

Golda
Mirren, Golda'da Meir rolünde (Embankment Films)


Daha önce Meir rolüne seçilmesini ele alan Mirren "Rolü kabul etmeden önce aklımda kesinlikle soru işareti vardı" demişti.

[Meir], İsrail tarihinde çok önemli bir kişi. Ben de 'Bak Guy, ben Yahudi değilim ve bunu düşünmek istersen ve farklı bir tarafa yönlmeye karar verirsen darılmam. Bunu kesinlikle anlarım' dedim. Ama Guy bu rolü oynamamı çok istedi ve bu yola çıktık.

Mirren "Bu tartışmanın yapılması gerektiğine inanıyorum, tamamen meşru bir tartışma. [Ama] bilirsiniz, Yahudi olmayan biri bir Yahudi'yi oynayamayacaksa, Yahudi olan biri Yahudi olmayan birini oynayabilir mi?" diye eklemişti.

Maureen Lipman, Mirren'ın role seçilmesini eleştiren yıldızlardan biriydi. Yahudi oyuncu "Helen harika olacak. İyi bir oyuncu, seksi ve zeki. Role uygun görünüyor" demişti.

[Ama] benim görüşüm ve bu yalnızca bir görüş; eğer karakterin ırkı, inancı ya da cinsiyeti tasviri yönlendiriyor ya da tanımlıyorsa, o zaman doğru (şemsiye [terim] olmadığından) etnik köken öncelikli olmalıdır.

Golda, 6 Ekim Cuma günü Birleşik Krallık sinemalarında gösterime girecek.



*İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe’nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

https://www.independent.co.uk/arts-entertainment

Independent Türkçe için çeviren: Onur Bayrakçeken

© The Independent

DAHA FAZLA HABER OKU